fbpx Nesten samtlige OUS-prøver viser omikron – nå slutter de å sekvensere for omikron Hopp til hovedinnhold

Nesten samtlige OUS-prøver viser omikron – nå slutter de å sekvensere for omikron

SISTE KORONANYTT: Under er dagens viktigste koronanyheter klippet fra andre medier. Videografikk: Hilde Rebård Evensen / Motion Array / Mostphotos

Fredagens korona-nyheter. 

OUS slutter å sekvensere for omikron (Publisert 14:18)

97 prosent av de analyserte koronaprøvene viser omikronvarianten ved Oslo universitetssykehus (OUS). Nå avsluttes arbeidet med å sekvensere for omikron.

– Vi fikk tidlig en indikasjon på at dette var en mer smittsom variant og har sett fra tidligere varianter at når det er mer smittsomt, tar det rett og slett over, sier avdelingsleder Fredrik Müller ved avdeling for mikrobiologi ved OUS til VG.

Både torsdag og fredag denne uka har 97 prosent av analysene gitt utslag på omikronvarianten, som tidligere denne måneden tok over som den dominerende virusvarianten i Norge.

Til sammenligning var det kun 1 prosent av de analyserte prøvene som viste omikron ved inngangen av desember. Etter en halvannen måned avsluttes nå arbeidet med å undersøke alle prøvene for omikron.

– Folkehelseinstituttet har sagt at når varianten kommer over 90 prosent, er det ikke nødvendig å gjøre denne undersøkelsen av varianter. Vi slutter med det i disse dager, sier Müller.

Helsedepartementet: Barn mellom 5 og 11 år tilbys vaksine (Publisert 11:37)

Foreldre som ønsker å vaksinere sine barn mellom 5 og 11 år, vil nå få tilbud om vaksinedose, opplyser Helsedepartementet.

Departementet understreker at vaksinering er frivillig og at dette ikke er en generell anbefaling om å vaksinere alle barn mellom 5 og 11 år.

– Barn blir svært sjelden alvorlig syke, og det er foreløpig begrenset kunnskap om sjeldne bivirkninger eller bivirkninger som kan komme etter lang tid, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Den individuelle nytten for de fleste barna er liten, og Folkehelseinstituttet (FHI) har ikke en anbefaling om at alle barn mellom 5 og 11 år skal vaksineres. De åpner imidlertid for at alle foreldre og foresatte får tilbud om vaksine til barna sine, men det vil være spesielt aktuelt for noen få grupper, sier hun.

Vaksine til de yngste barna vil særlig være aktuelt når det er snakk om kroniske sykdommer. Det kan også være særlig aktuelt i familier der barn er i nær kontakt med personer med særlig behov for beskyttelse, samt barn som skal oppholde seg i land med mer smitte eller dårligere helsetjenester, opplyser Kjerkol.

FHI anbefaler at barn mellom 12–15 år skal få andre vaksinedose, men Helsedepartementet understreker at det er første dose som gir den største nytten for denne aldersgruppen.

– Regjeringen følger Folkehelseinstituttets anbefaling når det kommer til vaksinering av barn og unge. Dette er et frivillig tilbud, og foreldre må avgjøre om de ønsker å vaksinere barnet sitt, sier Kjerkol.

252 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – ni flere enn dagen før

Fredag var 252 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på ni pasienter fra dagen før.

78 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 58 respiratorbehandling.

Det er to færre på respirator og én færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

164 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 48 er innlagt i Helse vest, 30 er innlagt i Helse Midt-Norge, og ti er innlagt i Helse nord.

61 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, elleve er innlagt hos Helse vest, tre er innlagt hos Helse Midt-Norge, og tre er innlagt hos Helse nord.

Siden februar 2020 har 483 952 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Voldsskader på Oslo legevakt halvert forrige måned (Publisert 09:41)

Bildet viser legevakten i Oslo.

Skjenkestopp og nedstengning i desember førte til at Oslo skadelegevakt behandlet kun 105 voldsskader. Vanligvis er over 200 inne til behandling i samme måned.

Det viser tall P4 har hentet fra Oslo skadelegevakt.

Tallene er fra nasjonal skjenkestopp ble innført natt til 15. desember, og frem til 9. januar. Det var like få voldsskader på legevakten under samme periode i fjor, skriver kanalen.

Professor og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Ingeborg Margrete Rossow, peker på at det som oftest er unge menn som er mest tilbøyelig til å opptre aggressivt ute på byen.

– Der mange samles ganske tett, nivået av beruselse er høyt og det kan være vanskelig å se og høre hva andre kommuniserer, oppstår gjerne misforståelser. Dermed oppstår også ideen om at man har blitt provosert, sier hun til kanalen.

Vedum ber Stortinget om 20,2 milliarder kroner til koronatiltak (Publisert 08:44)

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) håper Stortinget vil godkjenne regjeringens nye krisepakke på drøyt 20 milliarder kroner til ulike koronatiltak.

– Regjeringen legger frem et forslag som vi mener er viktig og riktig, sier Vedum til NTB.

Fredag kommer han til Stortinget med forslag til en samlet krisepakke, som omfatter både næringsliv, kulturliv og frivillighet, kollektivtrafikk, luftfart og helse- og omsorg. I alt er pakken på 20,2 milliarder kroner.

Mye til lønnsstøtte

Summen inkluderer 6,73 milliarder kroner til næringsrettede tiltak.

Lønnsstøtten, som ble vedtatt like før jul, vil sannsynligvis sluke brorparten av midlene, ifølge Vedum.

– Nå vet vi ikke hvor stor del av den potten som vil bli brukt, men vi ser på permitteringstallene at de er veldig mye lavere i desember enn det man kunne frykte. Så det er mye som taler for at mye av ordningen vil bli brukt, sier han.

– Men jeg håper jo behovet i sum blir mindre enn det vi legger opp til, legger han til.

I tillegg plusses nye 500 millioner på i den kommunale kompensasjonsordningen. Før jul la regjeringen inn en tilsvarende sum i ordningen.

Kritiske oppgaver

– Dette er den ordningen som vi får mest positive tilbakemeldinger på. Den omfatter først og fremst småbedrifter i kommunene, der eieren, servitøren og vaskehjelpen er en og samme person, sier Vedum.

Krisepakken omfatter også 11, 3 milliarder kroner til såkalte kritiske samfunnsoppgaver, herunder 5 milliarder kroner til innkjøp av hjemmetester, samt 1,5 milliarder i ekstramidler til sykehusene, like mye til innkjøp av vaksiner og 700 millioner til innkjøp av legemidler.

Kultur, idrett og frivillighet er tilgodesett med 1,7 milliarder ekstra i koronastøtte, mens 488 millioner er satt av til blant annet hjelpetelefonen for psykisk helse og studenter.

SV-krav

Vedum trenger imidlertid støtte fra SV for å få pakken gjennom i Stortinget. Torsdag varslet SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski at det ikke nødvendigvis blir grei skuring.

– Man kan ikke forvente at vi skal være et sandpåstrøingsorgan i Stortinget som banker igjennom det regjeringen kommer med, slo hun fast overfor NTB.

Hun utelukker ikke nye runder på lønnsstøtten og gjør det samtidig klart at SV mener kompensasjonsordningen har vært for omfangsrik og gunstig for bedriftene.

– Den har hatt for høyt tak, og den er gått til for mange bedrifter som egentlig ikke har hatt behov for kompensasjon, mener Kaski.

SV krever også at klimaprofilen i tiltakene skjerpes.

– Annen fase

På spørsmål om hvordan han vil komme SV i møte, svarer Vedum:

– Vi er i en litt annen fase nå. Før jul trodde vi ting skulle bli mer og mer vanskelig. SV får komme med sine synspunkter, og så må vi foreslå det vi mener er riktig, til Stortinget.

– Her er det ikke om å gjøre å bruke mest mulig, her er det om å gjøre å hjelpe dem som trenger det. Det er det som er hovedgrepet her, sier han.

– SV har jo støttet den lønnsstøtteordningen vi har kommet med. Så den er det flertall for. Og det er jo viktig for bedriftene å vite, sier Vedum.

Sveriges statsminister koronasmittet (Publisert 10:14. Oppdatert 10:38)

Statsminister i Sverige Magdalena Andersson (S) under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Sverige.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson er koronasmittet. Hun er den tredje svenske toppolitikeren som tester positivt etter et møte i Riksdagen onsdag.

– Statsministeren har testet positivt for covid-19 i en hurtigtest. Hun følger gjeldende råd og kommer til å jobbe hjemmefra, sier Anderssons pressesekretær i en uttalelse til TT.

Andersson skal etter forholdene være i god form. Hun har kun tatt en hurtigtest, og skal nå ta en PCR-test.

Både Miljöpartiets Per Bolund og Centerpartiets Annie Lööf har testet positivt etter en partilederdebatt i Riksdagen onsdag. De var også med på et møte med statsministeren og andre partiledere onsdag ettermiddag. De skal da ha holdt minst 2 meter avstand til hverandre.

Den første som testet positivt, var Lööf. Rett etter onsdagens møte med statsministeren ga hun beskjed om at en person hun møtte i slutten av forrige uke, hadde fått symptomer på koronasmitte. Hun valgte da å teste seg, og det viste seg at hun var smittet.

Anbefalingen i Sverige er at voksne personer som ikke har hatt covid-19 de seks siste månedene, bør treffe så få folk som mulig i sju dager etter at de har truffet noen med covid-19. Alternativt skal de holde avstand, helst 2 meter. Årsaken er at man kan viderebringe smitte like før man får symptomer.

Nok en smitterekord i Trondheim (Publisert 10:12)

Det er det siste døgnet registrert 533 nye tilfeller av koronasmitte i Trondheim kommune. Det er tredje dag på rad med smitterekord i byen.

Det skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

Torsdag var det 514 nye koronasmittede i byen, onsdag var det 325.

125 av de nye smittetilfellene gjelder folk i 20-årene, mens 109 er personer født mellom 2002 og 2011.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse