fbpx Oppdaterte råd om selvtest for covid-19 Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Oppdaterte råd om selvtest for covid-19

SISTE KORONANYTT: Under er dagens viktigste koronanyheter klippet fra andre medier. Saken oppdateres utover dagen. Videografikk: Hilde Rebård Evensen / Motion Array / Mostphotos

Mandagens koronanyheter.

Råd rundt bruk av selvtester endres med bakgrunn i økt kunnskap. (Publisert 11:39)

En prøve fra nesen til selvtesting vil fortsatt fange opp de fleste smittede, men prøvetaking fra svelg (hals) og nese vil sannsynligvis fange opp noen flere tilfeller av omikronvarianten, melder FHI i en pressemelding.

Prøvetaking 

Ifølge FHI er det sannsynlig at prøvetaking med kombinert svelg-neseprøve til antigen-hurtigtester vil fange opp noen flere smittede personer enn prøve fra nese alene. Dette gjelder særlig de første dagene man har symptomer.  

De fleste tilgjengelige antigen-hurtigtester er tiltenkt analyse av prøvemateriale fra bakre - eller fremre neseprøve, men det ser ut til at disse fungerer godt også for kombinert prøve fra svelg og nese. 

̶ Spesielt voksne personer med symptomer kan derfor ta prøve både fra svelg og nese når de gjør selvtester, sier lege Joakim Øverbø i Folkehelseinstituttet i en pressemelding. 

Først halse, så nese

Prøven tas først fra svelget/halsen og deretter fra nesen slik at sannsynligheten for å fange opp smitte blir høyest mulig. Du bør ikke ta prøven bare fra svelget/halsen, understreker han. 

En neseprøve alene vil fortsatt fange opp de fleste smittede så personer som syns det er ubehagelig eller vanskelig å ta test fra svelget kan teste seg på vanlig måte i nesen. For barn er det fortsatt anbefalt å ta testen fra nesen.  

Prøvetaking fra svelg bør gjøres om morgenen før inntak av mat og drikke, eventuelt minst 30 minutter etter inntak av mat og drikke, for å unngå at testen blir falskt positiv. Noen mat – og drikkevarer er vist å kunne påvirke testresultatet, skriver FHI.   

Anbefalinger om testing

Dersom du får et negativt resultat ved selvtesten og har nyoppståtte symptomer er det anbefalt å ta en ny test to til tre dager senere.  

̶ Er symptomene lette trenger man ikke holde seg hjemme i tiden mellom den første og andre testen. De som er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en smittet person bør holde seg hjemme mellom den første og andre selvtesten dersom de har symptomer, sier Øverbø.  

Økt kunnskapsgrunnlag

Noen opplever tidlig i sykdomsforløpet å få positiv selvtest når de tester både i svelg og nese, mens testen er negativ når de tar prøven kun fra nesen. Disse observasjonene får nå også støtte fra studier som viser at prøvetaking med kombinert svelg-neseprøve til antigen-hurtigtester sannsynligvis vil fange opp noen flere smittede personer enn prøve fra nese alene. Dette gjelder særlig de første dagene man har symptomer. 

Kilde: FHI  

Kraftig brems i vaksineringstempoet (Publisert 08:12)

Siden nyttår har det vært høyt tempo på vaksineringen med dose tre i Norge. Den siste uken har det imidlertid gått sakte.

En av årsakene er at kommunene sliter med å finne nok armer å sette vaksinene i, skriver Aftenposten.

De ulike statsforvalterne hadde over nyttår et møte med helsemyndighetene og flere andre etater. Der ramset de opp årsakene til at tempoet synker:

Kommunene mangler folk å vaksinere. Flere har ikke gått lenge nok før de kan få dose tre. Noen møter ikke opp til timen, og mange er skeptiske til å ta boosterdosen.

Helsemyndighetene mener det viktigste nå er å vaksinere flest mulig med dose én og eldre med dose tre.

«Hvis ikke flere uvaksinerte velger å vaksinere seg ganske raskt, kan ikke vaksinasjonsprogrammet gi mye mer effekt på forventet sykdomsbyrde», slår Folkehelseinstituttet fast i en fersk rapport.

4065 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn (Publisert 08:17)

Det er registrert 4065 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1525 flere enn samme dag forrige uke, og 1438 flere enn lørdag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 4171 smittede per dag.

Tidligere innebar testregimet at en større andel av befolkningen ble anbefalt å ta en PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest. Omleggingene i testregimet har påvirket antallet registrerte tilfeller.

Smittetallene er høyest i Østensjø bydel. Her er det et smittetrykk på 10 345 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Smittetoppen i Oslo var 29. januar 2022 med 5928 tilfeller på ett døgn.

Til sammen er 186 649 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse