fbpx Regjeringen om nytt testregime: – Tror dette er et lettelsens sukk Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Regjeringen om nytt testregime: – Tror dette er et lettelsens sukk

SISTE KORONANYTT: Under er dagens viktigste koronanyheter klippet fra andre medier. Saken oppdateres utover dagen. Videografikk: Hilde Rebård Evensen / Motion Array / Mostphotos

Her er onsdagens korona-nyheter. Saken oppdateres.

Flere kommuner mangler selvtester, og verste fall må folk som ikke får testet seg, være i karantene. Regjeringen mener likevel at endringene er til det bedre. (Publisert 08:45)

– Jeg tror at for mange er dette et lettelsens sukk! For langt de fleste – både den enkelte og for samfunnet – er dette mye mindre inngripende tiltak enn å gå i karantene, sier statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Han kommenterer de nye reglene som gjør at folk slipper karantene når de er nærkontakter til smittede, så lenge de selvtester seg daglig. Fra onsdag av skal alle kommuner kunne dele ut gratis tester til alle folk som vil ut av smittekarantene, men flere kommuner har sagt at de mangler tester.

– Forutsetningen for at vi skulle innføre dette, var at det var nok tester, sier Bjørkholt.

– Går ikke opp

Men tirsdag uttrykte altså flere kommuner bekymring for om de har nok til alle.

– Regnestykket går ikke opp sånn som stoda er nå, sa kommuneoverlege Nina Kjenstadbakk-Steinkjer i Verdal til Trønder-Avisa.

Hun kom med et eksempel på hvordan myndighetenes nye testregime slår ut:

– Om du har en familie på fire der én person er smittet, er det tre personer som skal ha elleve tester hver, altså 33 til sammen. Da sier det seg selv at det blir heftige mengder etter hvert.

I Tromsø har de allerede innført begrensninger på antall tester som deles ut.

– Grunnet midlertidig knapphet på hjemmetester på kommunens lagre kan vi kun dele ut maks tre hjemmetester til hver og en som henter gratis hjemmetester i Strandgata 41, opplyste kommunen mandag.

Alternativet er karantene

Bjørkholt i Helsedepartementet mener det er et fåtall kommuner som ikke har nok tester.

– Det er ikke grunnlag for å holde tilbake omlegging fordi noen kommuner ikke har nok tester, sier han.

Statssekretæren bekrefter at de som ikke får testet seg, må være i karantene i stedet.

– Da følger man dagens ordning, der man kan teste seg ut på dag sju.

Han understreker at testene skal være gratis. Men dersom kommunene går tomme, blir alternativet for mange å kjøpe på apotek.

Tidligere har apotekene tidvis vært utsolgt for tester. Pressesjef Silje Ensrud i Apotek 1-kjeden opplyser til NTB at de har god beholdning i alle sine apotek.

– Ikke siden 4. januar har vi solgt flere selvtester på én dag som vi gjorde i går. Vi merker at flere kjøper inn selvtester og tester hele familien samtidig, sier hun.

Meldes om bekymring

NTB har vært i kontakt med kommuneorganisasjonen KS for å høre om de har oversikt over beholdningen av selvtester ute i kommunene.

– Vi har ikke noe systematisk kunnskap om dette, sier avdelingsdirektør for helse og velferd Åse Laila Snåre i KS til NTB.

Hun legger likevel til følgende:

– Fra de møtene vi har deltatt i kan vi bekrefte at det meldes bekymring fra en del kommuner når det gjelder tilgang selvtester i tilstrekkelig volum.

5 millioner tester i uka

Kommunene rapporterer om testbeholdningen til statsforvalterne, som igjen rapporterer til Helsedirektoratet.

– Vi vet hvor mange tester kommunene bestiller og hvor mange millioner tester som sendes ut hver uke, men vi vet ikke det nøyaktige antallet på lager i kommunene til enhver tid. Det varierer fra dag til dag, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Han opplyser at de trolig vil sende ut mer enn 5 millioner tester hver uke i februar og mars.

– Vi har bedt kommunene finne egnede løsninger som gjør tester tilgjengelige for de innbyggerne som trenger dem. Forsendelse i post er uaktuelt på grunn av frostrisiko, men innbyggerne kan selvsagt plukke opp tester ved kommunale institusjoner eller etater der testene er tilgjengeliggjort.

Helse Midt-Norge: 20 koronapasienter innlagt i Helse Midt-Norge – to færre enn dagen før (Publisert 12:45)

Onsdag var det innlagt 20 pasienter med korona i Helse Midt-Norge. To koronapasienter på intensiven utgjorde 6,9 prosent av alle intensivpasientene i helseregionen.

Antallet koronapasienter onsdag var to færre enn dagen før, mens det var én færre med påvist covid-19 på intensivavdelingene.

Koronapasientene i helseregionen utgjør 1,4 prosent av alle innlagte, og på intensiven utgjør de 6,9 prosent av alle pasienter på intensiv.

Blant intensivpasientene med korona får ingen respiratorbehandling, som er én færre enn dagen før.

Onsdag var det totalt 245 pasienter med koronavirus innlagt i norske sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

Helse Midt-Norge driver sykehusene i Trøndelag og Møre og Romsdal og eier sykehusforetakene Helse Nord-Trøndelag, Helse Møre og Romsdal og St. Olavs hospital.

På det meste gjennom pandemien har det vært innlagt totalt 54 pasienter med koronavirus i helseregionen. Det var 7. desember 2021. Koronapasientene utgjorde da 3,9 prosent av alle pasientene i regionens sykehus.

Helse vest: 39 koronapasienter innlagt i Helse vest – like mange som dagen før (Publisert 12:44)

Onsdag var det innlagt 39 pasienter med korona i Helse vest. Tolv koronapasienter på intensiven utgjorde 37,5 prosent av alle intensivpasientene i helseregionen.

Antallet koronapasienter onsdag var like mange som dagen før, mens det var like mange som før med påvist covid-19 på intensivavdelingene.

Koronapasientene i helseregionen utgjør 1,9 prosent av alle innlagte, og på intensiven utgjør de 37,5 prosent av alle pasienter på intensiv.

Blant intensivpasientene med korona får 11 respiratorbehandling, som er like mange som dagen før.

Onsdag var det totalt 245 pasienter med koronavirus innlagt i norske sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

Helse vest sørger for spesialisthelsetjenester for 1,1 millioner innbygger på Vestlandet og eier sykehusforetakene Helse Førde, Helse Fonna, Helse Bergen og Helse Stavanger i fylkene Vestland og Rogaland.

På det meste gjennom pandemien har det vært innlagt totalt 73 pasienter med koronavirus i helseregionen. Det var 19. desember 2021. Koronapasientene utgjorde da 4,9 prosent av alle pasientene i regionens sykehus.

Helse sør-øst: 173 koronapasienter innlagt i Helse sør-øst – ni færre enn dagen før (Publisert 12:43)

Onsdag var det innlagt 173 pasienter med korona i Helse sør-øst. 34 koronapasienter på intensiven utgjorde 23,1 prosent av alle intensivpasientene i helseregionen.

Antallet koronapasienter onsdag var ni færre enn dagen før, mens det var åtte færre med påvist covid-19 på intensivavdelingene.

Koronapasientene i helseregionen utgjør 3,4 prosent av alle innlagte, og på intensiven utgjør de 23,1 prosent av alle pasienter på intensiv.

Blant intensivpasientene med korona får 23 respiratorbehandling, som er én flere enn dagen før.

Onsdag var det totalt 245 pasienter med koronavirus innlagt i norske sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

Helse sør-øst er det største av de fire regionale helseforetakene i Norge og sørger for spesialisthelsetjenester til 3 millioner mennesker i Innlandet, Oslo, Vestfold og Telemark, Viken og Agder.

På det meste gjennom pandemien har det vært innlagt totalt 269 pasienter med koronavirus i helseregionen. Det var 7. april 2021. Koronapasientene utgjorde da 6 prosent av alle pasientene i regionens sykehus.

Helse nord: 13 koronapasienter innlagt i Helse nord – tre flere enn dagen før (Publisert 12:40)

Onsdag var det innlagt 13 pasienter med korona i Helse nord. Tre koronapasienter på intensiven utgjorde 8,6 prosent av alle intensivpasientene i helseregionen.

Antallet koronapasienter onsdag var tre flere enn dagen før, mens det var like mange som før med påvist covid-19 på intensivavdelingene.

Koronapasientene i helseregionen utgjør 1,3 prosent av alle innlagte, og på intensiven utgjør de 8,6 prosent av alle pasienter på intensiv.

Blant intensivpasientene med korona får to respiratorbehandling, som er like mange som dagen før.

Onsdag var det totalt 245 pasienter med koronavirus innlagt i norske sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

Helse nord driver sykehusene i Nordland og Troms og Finnmark og eier sykehusforetakene Finnmarkssykehuset, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset.

På det meste gjennom pandemien har det vært innlagt totalt 45 pasienter med koronavirus i helseregionen. Det var 24. november 2021. Koronapasientene utgjorde da 4,5 prosent av alle pasientene i regionens sykehus.

Arbeidsgivere får ikke sjekke om ansatte er testet (Publisert 08:44)

Med en negativ hurtigtest kan man nå gå på jobb selv om andre i husstanden har covid-19. Men arbeidsgivere kan normalt ikke kreve å få se hurtigtesten.

Nå endres karantenereglene slik at personer med koronasmittede i husstanden kan gå jobb, forutsatt at de tester negativt på hurtigtester. Men arbeidsgivere har normalt ikke rett til å sjekke om de ansatte tester negativt eller kontrollere om de har tatt vaksiner, skriver Finansavisen.

– Loven stiller strenge krav til når slike kontrolltiltak kan gjennomføres og det vil være svært få arbeidsgivere som kan iverksette koronatesting som et kontrolltiltak, sier Hans Gjermund Gauslaa, juridisk HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, til avisen.

– I praksis vil det nok bare gjelde virksomheter der det er høy risiko for at ansatte, pasienter eller andre blir alvorlig syke eller dør dersom de smittes med koronaviruset, sier Gauslaa.

Jobber i helsevesenet og på eldresentre er blant de spesielle tilfellene som vil kunne stille krav til tester og vaksiner.

Mange kommuner mangler fortsatt system for å ta imot testresultater (Publisert 08:40)

Fra onsdag skal kommunene ta imot positive resultat folks hjemmetester, men rundt 1,5 millioner nordmenn har ennå ikke noe sted å sende testsvaret.

Beslutningen om å legge om fra karantene til testregime skjedde så raskt at det ikke var mulig å få på plass en nasjonal registerløsning for positive selvtester. I stedet skal kommunene sørge for å ta imot positive testsvar.

Det er hovedsakelig to ordninger kommunene benytter: KS-løsningen KS Fiks, og IT-plattformen fra selskapet Remin.

Ifølge KS hadde 111 kommuner tirsdag tatt i bruk deres løsning, mens Remin opplyser at de har fått mottakssystem på plass for 148 kommuner. Det vil si at en mottaksordning var på plass for 259 av 356 kommuner. I tillegg har enkelte kommuner utviklet egne IT-løsninger.

– Vi vet at ca. 4 millioner innbyggere bor i kommuner som har tatt i bruk disse digitale smittesporingsverktøyene, og de resterende kommunene kan kople seg på en felles løsning, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

– Ikke et problem

Helse- og omsorgsdepartementet har oppfordret alle som tester positivt, om å registrere seg hos kommunens løsninger. De store og mellomstore kommunene har stort sett innført IT-løsningen, mens mange mindre kommuner ennå ikke har gjort det.

Det er ikke et stort problem at ordningen ikke er helt på plass, mener statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

– En del mindre kommuner får system stilt til rådighet av sentrale myndigheter. Det vil komme raskt på plass, sier han.

Han påpeker at det ikke lenger er en prioritert oppgave å drive smittesporing.

– Hovedpoenget er å overvåke smitten nasjonalt. Det har ikke stor betydning om det tar litt lengre tid med noen av de mindre kommunene, sier han.

Får svar på SMS

I et brev fra Helsedirektoratet bes kommunene som ennå ikke har system innført, om å ta i bruk en av de to hovedløsningene. Fra mandag 31. januar skal kommunene innrapportere lokale smittetall hver uke til statsforvalterne.

Når man tester positivt, kan man logge seg på ved hjelp av BankID for å registrere prøvesvar for seg selv eller egne barn. Man kan også registrere nærkontakter og huke av for om disse er i en risikogruppe, for eksempel som helsepersonell, på grunn av alder eller underliggende sykdom.

– Dette gjør det enklere å prioritere en eventuell smittesporing i kommunal regi der det er aktuelt, skriver Helsedirektoratet.

Testresultatene blir imidlertid ikke sendt til det sentrale registeret MSIS eller til helsenorge.no, så positive prøvesvar fra selvtester vil ikke vises i koronasertifikatet eller bli tilgjengelig for appen Smittestopp.

Nå kan flere teste seg ut av koronakarantenen (Publisert 08:30)

Nå er karantenereglene endret, og alle nærkontakter kan teste seg ut med en hjemmetest. Regjeringen gjør denne uka en vurdering av de nasjonale tiltakene.

Regjeringen kunngjorde tidligere denne uka sentrale endringer i tiltaksregimet i Norge, og fra i dag erstattes smittekarantene på ti døgn med daglig testing for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære av koronasmittede.

Endringene skjer etter at smittetallene har skutt i været den siste uka, med stadig nye rekorder. Smitteøkningen førte til at svært mange ble sittende i karantene.

– Det haster å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) da de nye karantenereglene ble lagt frem i en pressemelding mandag kveld.

Krav om innreisekarantene oppheves

I tillegg oppheves nå også kravet om innreisekarantene ved ankomst til Norge for personer uten gyldig koronasertifikat. Regjeringen mener at kravet ikke lenger er smittevernfaglig nødvendig.

Frem til nå har personer som har ankommet Norge fra et område med karanteneplikt, og som ikke har kunnet dokumentere at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19, måttet gå i innreisekarantene.

Men reisende uten koronasertifikat har kun utgjort rundt 7 prosent av registrerte reisende. Folkehelseinstituttet (FHI) har derfor ment at innreisekarantene har liten betydning for epidemiens utvikling eller for sykehuskapasiteten.

De nye karantenereglene trådte i kraft ved midnatt natt til onsdag.

Rom for å lette på tiltak

Fremdeles er det en rekke strenge koronatiltak som gjelder i Norge, blant annet pålegg om hjemmekontor, skjenkestopp klokka 23 og krav om bordservering på restauranter og serveringssteder, publikumsbegrensninger på arrangementer og munnbindpåbud i gitte situasjoner.

Flere har tatt til orde for at dagens situasjon gir rom for å lette på noen flere tiltak. Blant dem er fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet.

– Nå ser vi kanskje at tiltakene gir større belastning enn sykdommen i seg selv. Derfor skriver vi og vurderer dette fortløpende til regjeringen for å justere ting, sa han til VG tirsdag

Flere land åpner opp

Flere land har den siste uka lettet på koronatiltak, deriblant Storbritannia. Også i Danmark går det mot at tiltakene skal avvikles 31. januar.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke love at noe liknende skjer her til lands med det første. Det vil komme nyheter om dette senest tirsdag i neste uke, varsler Støre.

– Da vi gjorde reelle lettelser 14. januar, varslet vi at vi ville la det gå to uker og ha en full gjennomgang med åpning for lettelser underveis, sa Støre til VG tirsdag.

Helseminister Ingvild Kjerkol sa også til TV 2 at det er naturlig å se på lettelser. Denne uka gjør regjeringen en grundig vurdering av de nasjonale tiltakene for å vurdere veien videre.

– Nå tåler vi mer smitte og da er det naturlig å se på lettelser, og det gjør vi, sa hun.

Fakta
Dette er de nye karantenereglene

Dette er de nye karantenereglene for koronaviruset som trådte i kraft fra midnatt natt til 26. januar.

Smittekarantene på 10 døgn kan erstattes med:

  • Daglig testing i 5 døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
  • Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden kan erstatte smittekarantene med daglig testing i 11 døgn (6 døgn i den smittedes isolasjonsperiode + 5 døgn etter dette). Dette gjelder også barn.
  • I tillegg til testregime anbefales det å bruke munnbind innendørs på offentlig sted og å unngå store sammenkomster og arrangementer i 10 døgn etter nærkontakten. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke barn under 12 år, skolebarn over 12 år når de er på skolen og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
  • Følg med på eventuelle symptomer under hele perioden.
  • Ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg.
  • De nye reglene vil fra de trer i kraft også gjelde for dem som er i karantene på det aktuelle tidspunktet. Det betyr at testregime også gjelder for dem.
  • Personer som ikke følger testregimet må være i karantene i 10 døgn, med eventuelt testing ut av karantene ved negativ test tatt tidligst 7 døgn etter siste nærkontakt.
  • Personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder er unntatt fra smittekarantene. I tillegg videreføres de særskilte unntakene som gjelder for bl.a. personell i kritiske samfunnsfunksjoner.

Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse