fbpx Bergen: Bare kontakt legevakten når det er akutt Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Bergen: Bare kontakt legevakten når det er akutt

SISTE KORONANYTT: Under er dagens viktigste koronanyheter klippet fra andre medier. Saken oppdateres utover dagen. Videografikk: Hilde Rebård Evensen / Motion Array / Mostphotos

Onsdagens korona-nyheter. Saken oppdateres.

På grunn av økt sykefravær blant leger og sykepleiere oppfordrer Bergen legevakt innbyggerne om å kun ta kontakt ved akutt sykdom eller skader. (Publisert 11:04)

– De siste dagene har sykefraværet vært økende, og situasjonen er nå krevende, sier legevaktsjef Anne Karoline Tyssøy Pedersen i en pressemelding.

Ansatte som skulle hatt fri, er kalt inn på jobb for å håndtere arbeidsmengden.

– Vi har fortsatt nok bemanning til å hjelpe dem som trenger akutt hjelp, men vi må være strengere i prioriteringene nå, sier overlege og medisinsk ansvarlig på legevakten, Trond Inselseth.

Folk oppfordres til å ringe før de oppsøker legevakten og heller kontakte fastlegen dersom det gjelder tilstander der man kan se an situasjonen.

WHO: Antall koronatilfeller faller (Publisert 14:02)

Antall smittetilfeller falt med 17 prosent på verdensbasis forrige uke sammenlignet med uken før, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Antall dødsfall som knyttes til koronasmitte har gått ned med 7 prosent, opplyser WHO i sin ukesrapport.

Omikron-varianten er stadig mer dominerende og utgjør nå nesten 97 prosent av alle tilfeller som er registrert av den internasjonale virussporingsplattformen kjent som Gisaid. Deltavarianten sto for litt over 3 prosent.

– Forekomsten av omikronvarianten har økt globalt og er nå oppdaget i nesten alle land, opplyser WHO.

– Men mange av landene som rapporterte en tidlig økning i antall tilfeller på grunn av omikronvarianten, har nå rapportert en nedgang i det totale antallet nye tilfeller siden begynnelsen av januar 2022, heter det videre.

Til sammen ble det registrert mer enn 19 millioner koronatilfeller og om lag 68 000 dødsfall i uken fra 31. januar til 6. februar. Antall smittetilfeller har falt i alle WHOs seks regioner, bortsett fra den østlige middelhavssonen som rapporterer et hopp på 36 prosent – spesielt på grunn av økning i Afghanistan, Iran og Jordan.

Smittetilfellene falt med 7 prosent i Europa, med sterkest nedgang i land som Frankrike og Tyskland, men land i Øst-Europa – som Aserbajdsjan, Hviterussland og Russland – melder om økning.

I Amerika falt antall tilfeller med 36 prosent. USA, som fremdeles er det hardest berørte landet, melder om 1,87 millioner nye tilfeller, en halvering fra uken før.

WHO viste også til foreløpige data om effektiviteten av vaksine. Oppfriskningsdose øker vaksineeffektivitet til over 75 prosent for alle vaksinetyper, selv om raten falt etter tre til seks måneder etter injeksjon.

26 109 nye koronasmittede registrert siste døgn – ny rekord (Publisert 08:40)

Det siste døgnet har FHI registrert 26 109 koronasmittede i Norge. Etter omlegginger i testsystemet registreres færre tilfeller enn før.

Tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at det er registrert 2872 flere enn samme dag i forrige uke.

Den 24. januar 2022 gjorde FHI store endringer i testsystemet, slik at færre koronasmittede blir registrert i MSIS. På grunn av dette er ikke tall etter 25. januar sammenliknbare med tallene før.

Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

FHI bruker nå i større grad andre måter å overvåke pandemien på enn smittetall. Hovedgrepet er å følge med på sykehusinnleggelser.

Tirsdag var 317 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før. I alt 45 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 27 respiratorbehandling. Det er like mange på intensiv og to flere på respirator sammenliknet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 19 005 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 19 817, så trenden er synkende.

I alt har 937 321 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Til sammen er 1467 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

22. januar 2022 ble det registrert 24 958 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil med det gamle testsystemet.

Forrige døgnrekord for Norge med det nye testsystemet var 27. januar 2022. Da ble det registrert 24 677 smittede.

Selvregistrering gir færre registrerte koronatilfeller – 4474 nye smittede i Oslo siste døgn (Publisert 08:45)

Det er registrert 4474 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 103 færre enn samme dag forrige uke, og ni færre enn mandag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 4173 smittede per dag.

Tidligere innebar testregimet at en større andel av befolkningen ble anbefalt å ta en PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest. Omleggingene i testregimet har påvirket antallet registrerte tilfeller.

Smittetallene i Oslo har sunket merkbart etter at løsningen for registrering av selvtester ble innført 21. januar, skriver Vårt Oslo.

I forrige uke ble det registrert 25 434 smittede, noe som er et gjennomsnitt på 3633 tilfeller per dag. Det er en nedgang fra uke 4. Da ble det registrert 34 377 nye tilfeller, som i snitt et 4911 per dag, ifølge helseetatens ukentlige koronarapport.

– Smittetallene vil fra nå være avhengig av i hvor stor grad befolkningen følger anbefalingen om selvregistrering, skriver helseetaten.

Tester tatt ved de kommunale teststasjonen går også kraftig ned sammenliknet med tidligere i pandemien. Fra en topp i uke 3 på over 60 000 PCR-tester falt antallet tester i kommunal regi til 33 541 forrige uke.

Smittetallene er høyest i Nordre Aker bydel. Her er det et smittetrykk på 10 734 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Smittetoppen i Oslo var 29. januar 2022 med 5928 tilfeller på ett døgn.

Til sammen er 221 252 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse