– Sett med en avdelingsleders øyne er pandemien definitivt ikke over
Et smitteutbrudd førte til at koronaen satte store deler av staben ut av drift ved KAD-posten i Alta.
Lars-Erik Arstad er avdelingsleder ved Kommunal akutt døgnenhet (KAD) i Alta.
Mandag morgen
Mandag 28. februar i år, møtte to av åtte ansatte på morgenvakt. KAD-posten hadde manko på seks personer. Et smitteutbrudd førte til at koronaen satte store deler av staben ut av drift. Sykemeldingene strømmet inn.
– Selv lå jeg også hjemme under dyna med covid, sier Arstad.
– Det var litt krise, legger han til.
Men det var ikke annet å gjøre enn å tilkalle alle friske ekstravakter til jobb. De få friske sykepleiere som var igjen, ble bedt om å jobbe ekstra.
– Som leder er dette tøft. Vi har – unnskyld uttrykket – rævkjørt de ansatte i to år nå. Det går ikke så mye lenger.
Som leder er det hans oppgave å ta godt vare på sine 35 ansatte, men det er også Arstads oppgave å sikre at de 18 pasientene på avdelingen får forsvarlig behandling.
– Det gikk bra denne gangen, sier han.
Arstad har fått med seg at mange nå regner pandemien som overstått.
– Sett fra en avdelingsleders øyne er pandemien langt fra over, sier han.
– Hva gjør jeg neste gang?
Mandagen smitteutbruddet startet, tenkte Arstad:
– Fire dager med sykemeldinger, det skal gå. Problemet var at mange av mine ansatte ble ordentlig syke. Det tok halvannen uke, før de fleste var tilbake på beina og vi har nå normal drift … Bank i bordet!
– Nå går jeg bare og venter på neste utbrudd. Ikke alle har vært smittet, og det siste jeg har lest, er at vi kan resmittes etter seks-åtte uker. Vi klarte det denne gang, men hva gjør jeg neste gang det skjer?
Han er langt fra den eneste lederen som må håndtere et skyhøyt sykefravær.
– Ansatte er slitne og har stått på lenge. Det er fort at det sprer seg misnøye når ansatte stadig må jobbe ekstra. Det forstår jeg.
– Heldige tross alt
KAD-avdelingens leder sier de tross alt er ganske heldige.
– Vi har god sykepleierdekning i avdelingen per nå. De utlysningene vi har hatt rett over jul, var det søkere på. Det har ikke alltid vært sånn, sier han.
På Arstads avdeling har de 18 pasienter.
– Minimumsbrenningen vår er sju ansatte på dagvakt, seks på kveld og to på natt. Det er ganske bra med tanke på at det er et minimum, sier han.
Sykefraværet på vei ned
Statistikken fra Nav viser at det forrige uke ble registrert 2500 færre koronasyke personer. Helse- og sosialtjenester er ikke lengre den næringen med andelen flest nye koronasyke. Men en ny sittebølge kan komme.
0 Kommentarer