fbpx Sinte sykepleiere demonstrerer i Tønsberg: Pålagt minst 325 timer helgejobbing i året for å øke heltidsandelen Hopp til hovedinnhold

Sinte sykepleiere demonstrerer i Tønsberg: Pålagt minst 325 timer helgejobbing i året

Lise Gulliksen

Sykepleierne er sinte på politikerne i Tønsberg som vil ha dem til å jobbe 86 timer mer i helgene. I dag demonstrerer de.

Tønsberg kommune ønsker seg flere heltidsansatte i helse- og omsorgssektoren. Det ønsker også de tillitsvalgte, men de er uenige med arbeidsgiver om hvordan dette skal oppnås.

86 timer mer helgejobbing

Kommunepolitikerne i Tønsberg har fattet et vedtak som de mener vil øke heltidsandelen. Forslaget går ut på at alle helsearbeidere ansatt i kommunen skal jobbe minst 325 timer helg i året. Det er 86 timer mer enn i dag.

For Sykepleierforbundet er dette problematisk. De ønsker ikke arbeid oftere enn hver tredje helg. De ansatte i Tønsberg kommune er sinte, og vil demonstrere utenfor Fylkeshuset i forkant av kommunestyremøte i ettermiddag, 9. mars klokka 17.00.

– 325 timer helgejobbing betyr i praksis jobbing 23 helger i året. I tillegg kommer jobbing i høytider og på helligdager. Det er belastende, sier NSF hovedtillitsvalgt i Tønsberg kommune, Lise Gulliksen til Sykepleien.

Hun forstår at de ansatte reagerer. Flere medier har skrevet om saken, blant annet Tønsbergs Blad [for abonnenter] og TV 2.

– Debatten har gått hett for seg i lokale medier. De ansatte ønsker å gi politikerne tydelig beskjed om hva de mener. De håper nok at politikerne vil gjøre om på vedtaket, sier Gulliksen.

«Alle» vil ha heltid

Det er et uttalt mål fra arbeidsgiversiden, fagbevegelsen, politikere og de ansatte i helsetjenesten, at heltid må bli normen – det skal bygges en heltidskultur.

Å få det til, er imidlertid lettere sagt enn gjort. Å få en turnus til å gå rundt 24 timer i døgnet, sju dager i uken, 365 dager i året, har sine utfordringer. Den største er nettopp helgeturnusen.

Arbeidsgiver sier at det er umulig å få flere heltidsstillinger uten at det fører til mer helgejobbing for de ansatte. 

Sykepleierforbudet mener likevel er fullt mulig å øke heltiden om helsetjenesten øker grunnbemanningen. Arbeidsgiverne på sin side hevder det ikke er løsningen, og heller ikke mulig, fordi det er allerede sykepleiermangel til de stillingene som finnes.

– Vi skjønner at det er problematisk å få helgeturnusen til å gå opp, men det er mange måter å løse dette på. Grunnbemanningen må økes og man må se på nye måter å lage turnus. For eksempel årsarbeidstid eller langvakter. Økt helgebelastning må være frivillig, sier Gulliksen.

Hun mener politikerne har rotet det til når de har satt et fast timeantall på helgejobbingen.

– Det slår meg at kommunestyret har fattet et politisk vedtak på noe som tradisjonelt hører hjemme mellom forhandlingspartene i arbeidslivet, sier hun.

Vil ikke jobbe heltid

Seniorforsker i Fafo, Leif E. Moland, har i et tidligere intervju med Sykepleien sagt at ufrivillig deltid er reelt for rundt en tredjedel av dem som jobber deltid.

– Det betyr ikke at de ønsker å jobbe heltid, men de ønsker en større stillingsbrøk enn de har i dag, sa Moland.

Han har gitt ut flere rapporter om tematikken.

I tillegg sier forskeren at de fleste ansatte ikke ønsker endring. De vil ha det slik det er i dag. Dette er vanskelig for fagorganisasjoner som Norsk Sykepleierforbund og Fagforbundet å håndtere, ifølge forskeren.

– De skal mene to ting på en gang. På den ene siden krever de en heltidskultur, på den andre siden sitter medlemmene som ikke ønsker å jobbe 100 prosent. Det er problematisk, sa Moland.

Heltidsutvalg

Under Arendalsuka i fjor kunngjorde daværende helseminister Bent Høie at heltid skal prioriteres.

– Vi har satt ned et partssammensatt utvalg som skal jobbe raskt. Utvalget skal ta for seg helheten i deltidsproblematikken, ikke bare enkelttiltak, sa Høie i et intervju med Sykepleien i august i fjor.

Også Sykepleierforbundets forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, var fornøyd.

– Vi har i samtaler med helseministeren kommet med flere innspill. Vi føler vi er blitt lyttet til. NSF mener vi trenger en bemanningsnorm og tydelig oppgavefordeling og roller mellom alle yrkesgruppene i helsevesenet, sa Larsen.

Selv om det nå er en ny regjering og ny helseminister, fortsetter utvalget sitt arbeid.

Arendal har økt heltidsandelen

En annen kommune som har jobbet målrettet for å øke andelen heltidsansatte, er Arendal kommune.

Fra 2017 til 2022 har andelen deltidstilsatte i helse- og omsorgssektoren i kommunen blitt redusert fra 74 prosent til 56 prosent, opplyser kommunalsjef Karl Mork, til TV 2.

Det er over 300 flere heltidstilsatte i Arendal kommune nå sammenliknet med da satsingen startet, forteller han til TV-kanalen.

Arbeidet skjer ifølge kommunalsjefen i tett samarbeid med de tillitsvalgte på arbeidsplassene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse