fbpx NSF om høringsforslaget om styrking av heltid: – Viktig bidrag til å løse utfordringene Hopp til hovedinnhold
Heltid kan bli hovedregelen

NSF: – Viktig bidrag til å løse utfordringene

Regjeringen sendte forrige uke ut et forslag på høring om heltid som hovedregel i arbeidslivet. Slik reagerer Norsk Sykepleierforbund (NSF) og deres motparter. Nesten 40 000 sykepleiere jobber deltid i dag, ifølge NSFs tall.

– Heltid skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, og dersom arbeidsgivere ønsker å benytte deltid i stedet for heltid, skal behovet for dette dokumenteres og drøftes med de tillitsvalgte, sa arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik i en pressemelding da høringsforslaget ble lagt frem 17. januar.

Forslag uten tidsplan

Høringsforslaget har svarfrist den 19. april. Det er ikke bestemt noen videre fremdriftsplan for saken, ifølge fagavdelingen i departementet.

Deltidsandelen blant de som jobbet turnus i helse- og omsorgssektoren, var i 2020 på over 70 prosent, ifølge pressemeldingen til departementet.

Ifølge departementet er frivillig deltid og manglende heltidskultur et stort problem i deler av både offentlig og privat sektor. Dette rammer særlig kvinner.

– Dette er derfor en viktig likestillingssak, sa arbeidsminister Hadia Tajik.

I samme forslag vil regjeringen at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ekstravakter fremfor at arbeidsgiveren bruker tilkallingsvikarer og liknende eller leier inn arbeidstakere til dette arbeidet.

Se de to lovforslagene i bunn av artikkelen.

NSF er fornøyde

– Norsk Sykepleierforbund (NSF) har i årevis jobbet for å redusere deltidsandelen og dermed øke heltiden blant sykepleierne. Vi er fornøyde med at regjeringen ønsker å styrke retten til heltid og tror det kan være et viktig bidrag til å løse utfordringene i sektoren, skriver NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen i en e-post.

– Hvor mange deltidsstillinger vil bli heltidsstillinger med en slik lovendring?

– Det er vanskelig å spå effekten av en lovendring, da det er flere usikre momenter som vil spille inn. Dette er ting vi må se på i arbeidet med vårt høringsinnspill, skriver Larsen.

Slik er tallene i dag:

NSF har følgende tall for heltid og deltid i kommunene:

Kommunene: Antall sykepleiere, spesialsykepleiere, helsesykepleiere og jordmødre: 35 000. Cirka halvparten, eller 18 000, av disse jobber deltid. De som jobber deltid, jobber i snitt 68 prosent.

NSF har følgende tall for heltid og deltid i sykehusene:

Helseforetakene: Antall sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre: 41 000. Cirka 47 prosent, eller 19 000 av disse, jobber deltid. De som jobber deltid, jobber i snitt 69 prosent.

Utelates «timelønnede», er andelen deltidsansatte 45 prosent. Det gir sannsynligvis også et noe høyere tall for hvor mye deltidsansatte jobber, men det tallet kjenner ikke NSF til.

(Saken fortsetter under tabellene.)

– Hvordan løser man det at noen kanskje ikke vil jobbe heltid?

– Det viktigste er hvordan dette etter hvert blir fulgt opp i praksis. Det påhviler arbeidsgivere et stort ansvar for å få dette til. Vi er beredt til å stille opp, skriver Larsen.

Tror flere vil få jobbe heltid

– Vi trenger å redusere arbeidsbelastningen og forbedre arbeidstidsordningene. Jeg er ganske sikker på at det vil bidra til at flere ønsker og får mulighet til å jobbe heltid. Så handler heltidsarbeidet også om kulturendring, i en sektor der deltid lenge var normen. Og, det handler om ledelse og politisk vilje som gjør at vi alle jobber for samme mål i samme retning, i en langsiktig og kontinuerlig prosess, skriver Larsen.

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

– Hva kan være god nok årsak for å få jobbe deltid?

– Mennesker vet best selv hvor mye de skal jobbe, og det kan variere ut fra livssituasjon. Rent juridisk har arbeidsmiljøloven bestemmelser som gir arbeidstakere rett til redusert stilling, både knyttet til alder og når årsaken er begrunnet i helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner. Normen bør uansett være heltid ved utlysning, skriver NSF-leder Larsen.

KS: – Et stort potensial i at flere jobber heltid

– Heltidskultur og hvordan vi kan øke andelen heltidsansatte i sektoren er et tema både KS og våre medlemmer har høyt på dagsordenen, skriver avdelingsdirektør Marit Roxrud Leinhardt i KS i en e-post til Sykepleien.

KS er kommunenes arbeidsgiverorganisasjon.

– Heltid skal være hovedregelen i kommunesektoren, slik det også står i hovedtariffavtalen for kommunal sektor.

– De fleste ansatte er tilfreds med stillingsstørrelsen

– Årsakene til høy deltidsandel – særlig i turnusbaserte tjenester – er sammensatte. Det finnes ikke noen raske løsninger. Det må tenkes nytt om organisering av arbeidet, arbeidstidsordninger, helgebemanning, oppgavedeling, utlysningspraksis for å nevne noe, skriver Leinhardt videre.

– I tillegg vet vi at de fleste ansatte i sektoren er tilfredse med den stillingsstørrelsen de har, og omfanget av såkalt ufrivillig deltid i sektoren er ikke veldig stort. Arbeidsmiljøloven har bestemmelser som gir ansatte rett til redusert stilling i ulike livsfaser og situasjoner, og en lovfestet rett til heltid må også ses i sammenheng med dette, skriver Leinhardt.

Ifølge KS har andel heltidsansatte i kommunesektoren økt jevnt de siste årene, og var i 2020 på 56 prosent. Gjennomsnittlig stillingsstørrelse var i 2020 på 82,3 prosent.

Halvparten av sykepleierne er heltidsansatte

– Andelen heltid er lavest blant de som jobber turnus i helse- og omsorg. Her jobber nær 29 prosent heltid, med en gjennomsnittlig stillingsstørrelse på 68,6 prosent (2020), skriver Leinhardt.

Slik beskriver hun virkeligheten i helse- og omsorgsyrker i kommunene:

  • For sykepleiere var heltidsandelen vel 47 prosent i 2020, med en gjennomsnittlig stillingsstørrelse på 83 prosent.
  • For helsefagarbeidere var heltidsandelen i underkant av 26 prosent, med en gjennomsnittlig stillingsstørrelse på vel 73 prosent.

– Det er åpenbart fortsatt et stort potensial i at flere jobber heltid i disse tjenestene. Det er viktig at lokale parter finner løsninger i fellesskap. Kommunene trenger handlingsrom for å finne gode løsninger for tjenestene sine, skriver Leinhardt.

Spekter: – Det gjøres allerede i dag

– I sykehusene har lederne allerede svært høy oppmerksomhet på heltid. Det er helt selvsagt at arbeidsgiver skal vurdere behovet for deltidsstillinger før utlysning. Det gjøres allerede i dag og, er til og med tariffestet mellom partene – det samme er kravet til drøfting, skriver Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter i en e-post til Sykepleien.

– At flest mulig jobber heltid er viktig for kompetanse, kontinuitet og kvalitet i pasientbehandlingen. Partene har derfor også tariffestet dette i helseforetakene. Det samme er kravet om drøfting, sier Bratten.

Helgearbeidet er problemet

– Samtidig har slike bestemmelser etter Spekters syn likevel liten praktisk effekt, da helseforetakene uansett ikke vil kunne få flere hele stillinger uten at helgearbeidet løses, sier Bratten.

Ifølge Spekter-lederen er det godt dokumentert i en rekke offentlige utvalg. Også Fafo har slått fast at man ikke vil kunne oppnå en heltidskultur dersom man arbeider i turnuser med helgearbeid hver tredje helg.

– Det er derfor helt nødvendig å finne løsninger på helgearbeidet, dersom man skal ha som mål å ha flere hele stillinger.

To prosent av sykepleierne vil jobbe mer

Bratten minner om at 90 prosent av de som jobber deltid i Norge, gjør det frivillig, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Helseforetakene registrerer for øvrig hvor mange av de deltidsansatte som ønsker å jobbe mer – og altså jobber såkalt ufrivillig deltid.

– Da vi sjekket blant åtte helseforetak, var det totalt kun to prosent av de deltidsansatte sykepleierne som hadde registrert ønske om å jobbe mer, sier Bratten.

Fakta
Forslag til lovendringer om heltid og deltid

I lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. gjøres følgende endringer:

Ny § 14–1 b skal lyde:
§ 14–1 b [Ansettelse i heltids- og deltidsstilling / Ansettelse på heltid og deltid]
(1) Arbeidstaker skal som hovedregel ansettes [på heltid / i heltidsstilling].
(2) Før ansettelse [på deltid / i deltidsstilling], skal arbeidsgiver skriftlig dokumentere at det [er saklig behov / foreligger behov] for [deltid/deltidsansettelse], og på grunnlag av denne dokumentasjonen drøfte spørsmålet med de tillitsvalgte.

§ 14–3 første og nytt andre ledd skal lyde:
(1) Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse eller innleie i virksomheten. Fortrinnsretten kan også gjelde en del av en stilling.
(2) Deltidsansatte har fortrinnsrett til ekstravakter og liknende i virksomheten fremfor at arbeidsgiver ansetter eller leier inn arbeidstakere til dette arbeidet. Arbeidsgiver kan i denne sammenheng regne enheter med minst 50 ansatte som en egen virksomhet.
 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse