fbpx Bakterieutbruddet: – Fraråder bruk av alle Oasis-produkter Hopp til hovedinnhold

Bakterieutbruddet: – Fraråder bruk av alle Oasis-produkter

Bildet viser to pakker med vaskeklutene av typen Oasis Bedbath.

Kan ikke utelukke at flere produkter enn vaskekluter er kontaminert med Pseudomonas aeruginosa.

Mattilsynet fraråder bruk av alle produkter fra produsenten Vernacare med produktnavn Oasis.

Det er fordi det er avdekket at produsent og importør ikke har god nok oversikt over hvilke produkter som eventuelt kan være kontaminert med bakterien Pseudomonas aeruginosa. Mattilsynet ber derfor alle helseinstitusjoner og privatpersoner om ikke å bruke noen av produktene merket med Oasis inntil videre.

Dette gjelder uavhengig av produksjonsdato og LOT-nummer.

Mattilsynet skriver dette i en pressemelding.

296 pasienter på 36 sykehus

Siden november har det pågått en intens jakt på smittekilden, etter at det ble avdekket at Norge har et pågående utbrudd med Pseudomonas aeruginosa.

296 pasienter på 36 sykehus er omfattet av utbruddet, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet torsdag 7. april.

I mars ble bakterien funnet i flere pakker med vaskekluten Oasis Bedbath fra Vernacare, og det ble gitt beskjed om å stoppe bruken av kluten.

Produsenten samarbeider tett med norske myndigheter for å bidra til oppklaringen. En av direktørene i Vernacare har tidligere opplyst til Sykepleien at produktene er gjennom robuste testprosedyrer, i tråd med internasjonale standarder, før de frigis.

Vernacare lager ulike produkter, som vaskekluter og dusjhetter, og som primært selges til sykehus og sykehjem. Ifølge Mattilsynet kan noen også være solgt til privatpersoner.

Alle produktene av typen Oasis skal inntil videre altså ikke brukes i Norge.

– Ganske inngripende

Ifølge seniorinspektør Birgitte Lyrån i Mattilsynet er dette en komplisert sak.

– I denne saken så har vårt sporingsarbeid avdekket at det ikke finnes god nok oversikt over hvilke produkter som potensielt kan være kontaminert, sier hun i pressemeldingen.

– Det er ganske inngripende å be alle om å slutte å bruke disse produktene av et føre-var prinsipp, men vi mener det er viktig å gjøre det for å beskytte liv og helse.

Kan få fatale konsekvenser

Mattilsynet vet ikke hvor mange Oasis-produkter som er på det norske markedet, eller hvor de er sendt.

– Men vi vet at dette er et populært produkt og at det har vært i bruk i helsetjenesten i 20 år, sier Lyrån og fortsetter:

– Det er nå viktig at den bruken stanses, og man finner andre produkter for stell av pasienter.

Før Mattilsynet kan ta stilling til om disse produktene kan tas i bruk igjen, må produsenten og de ansvarlige i EU finne kilden til forurensningen.

– Dette er produkter som markedsføres mot helseinstitusjoner som ivaretar syke og sengeliggende pasienter, sier Lyrån. – Flere av disse har dårlig immunforsvar og en infeksjon med denne bakterien kan da gi fatale konsekvenser.

Kan være større enn antatt

Ifølge Mattilsynet var de 21. mars i kontakt med de to virksomhetene som importerer og omsetter disse produktene i Norge. Da ble salg av produktene stanset, og kunder ble varslet.

Men nå sier Mattilsynet at omfanget kan være større enn antatt.

– Sykehusene har stoppet bruken, men det er viktig at alle helseinstitusjoner, også sykehjemmene, i Norge også mottar og følger opp denne beskjeden, sier Birgitte Lyrån i Mattilsynet.

Fakta
Utbruddet med Pseudomonas aeruginosa
  • I november 2021 reagerte klinikere på at tre pasienter på Universitetssykehuset i Nord-Norge fikk blodbaneinfeksjon med Pseudomonas aeruginosa.
  • Ved hjelp av helgenomsekvensering ble det oppdaget samme bakteriestamme hos alle tre. Denne bakteriestammen var ikke tidligere beskrevet i Norge eller andre land.
  • Det ble satt i gang jakt på smittekilden. En utbruddsgruppe med fagpersonell fra alle fire helseregioner ble opprettet, koordinert av Folkehelseinstituttet.
  • Fredag 18. mars oppdaget teamet til smittevernoverlege Egil Lingaas på Oslo universitetssykehus bakterien i en engangs vaskeklut.
  • Bakterien oppdages i ytterligere åtte kluter, alle fra samme batch.
  • Mandag 28. mars ble Pseudomonas aeruginosa oppdaget i en klut fra en pakke i en annen batch. Det er ennå ikke klarlagt om bakteriestammen er den samme som i utbruddet.
  • Tirsdag 29. mars bekrefter Ahus og Sykehuset Østfold Kalnes at bakterien er funnet også her. På Sykehuset Østfold Kalnes i samme batch som på OUS, på Ahus i flere batcher, blant andre den samme som på OUS.
  • Lørdag 9. april fraråder Mattilsynet bruk av alle produkter av typen Oasis fra Vernacare. Grunnen er at importør og produsent ikke har god nok oversikt over hvilke produkter som potensielt kan være forurenset.
Fakta
Pseudomonas aeruginosa
  • Gir sjelden sykdom hos friske, men kan gi alvorlig sykdom hos intensivpasienter og de med svekket immunforsvar.
  • Trives i fuktig miljø.
  • Kan overføres både ved direkte og indirekte kontaktsmitte.
  • I sykehus kan bakterien finnes i for eksempel vaskeservanter, vannkraner, vannkolber, katetre og teknisk utstyr som respiratorer.
  • Legemidler som øyedråper kan også forurenses av bakterien. 

Kilde: Folkehelseinstituttet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse