fbpx FN advarer mot rasisme og homofobi i omtale av apekopper Hopp til hovedinnhold

FN advarer mot rasisme og homofobi i omtale av apekopper

Bildet viser apekopper.
SKYLDES ET VIRUS: Apekopper sett gjennom et elektronmikroskop. Viruset er oppdaget i flere land, men norske myndigheter frykter ingen epidemi. Foto: AP/NTB

FNs aidsprogram frykter stigmatiserende omtale av apekoppe-utbruddet i Europa, Australia og Nord-Amerika kan gjøre det vanskelig å bekjempe sykdommen.

UNAIDS opplyser at en betydelig andel av de påviste sykdomstilfellene er blant homofile, biseksuelle og andre menn som har sex med menn.

Men smitten skjer mest sannsynlig gjennom nær fysisk kontakt med en som har apekopper, og den kan ramme alle, understreker organisasjonen.

92 bekreftede tilfeller

Noe av omtalen av utbruddet kan nøre opp under homofobi og rasistiske fordommer og øke stigmaet, mener UNAIDS.

– Stigma og skyld undergraver tillit og evnen til å svare raskt på utbrudd som dette, sier UNAIDS-sjef Matthew Kavangh.

Frem til lørdag hadde WHO registrert 92 bekreftede tilfeller av apekopper og 28 mistenkte tilfeller i 12 land der sykdommen ikke er vanlig fra før. Dette omfatter flere land i Europa, Australia, USA og Canada.

Smitter ikke lett

Apekopper er et virus. Det smitter ikke lett fra menneske til menneske, og helsemyndighetene frykter ikke at dette kan bli en epidemi.

Men det er uvanlig at det blir rapportert om så mange tilfeller der de smittede ikke har vært på reise i Vest-Afrika, som det som er tilfellet med utbruddet i Europa.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.