fbpx Tapte over 116 000 arbeidsdager på streik i 2021 Hopp til hovedinnhold

Tapte over 116 000 arbeidsdager på streik i 2021

STORE FORSKJELLER: Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser forskjellen på mellomoppgjør og hovedoppgjør i tapte arbeidsager. Illustrasjonsbilde: Mostphotos

I fjorårets mellomoppgjør gikk over 116 000 arbeidsdager tapt ved streik. I år er det hovedoppgjør, og statistisk sett går flere arbeidsdager tapt under hovedoppgjør.

Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver at det var tolv arbeidskonflikter i 2021. Fire av disse konfliktene var Norsk Sykepleierforbund involvert i:

Mange store konflikter

Nøyaktig hvor mange tapte arbeidsdager de fire konfliktene har utløst har ikke SSB regnet ut.

– For å være et år med mellomoppgjør ser vi at det har vært mange og store arbeidskonflikter. Det har ikke tidligere vært registrert så mange tapte arbeidsdager i et år med mellomoppgjør de siste 30 åra SSB har tall for, forteller Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn.

Utsatt lønnsoppgjør

En av årsakene til at konfliktnivået ble høyt i fjorårets mellomoppgjør skyldes, ifølge SSB, at lønnsoppgjøret i 2020 ble utsatt fra våren til høsten. Dette førte til at noen av forhandlingene ikke ble iverksatt før i 2021.

Siden 1992 har vi hatt tre år med hovedoppgjør hvor det har gått tapt en halv million arbeidsdager eller mer.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.