fbpx Omstridt kirurg dømt til betinget fengsel i Sverige Hopp til hovedinnhold

Omstridt kirurg dømt til betinget fengsel i Sverige

OFFER: Kona Irene passer på Ted Bondefalk (78) som fikk hjerneskader etter at kirurgen Paolo Macchiarini opererte ham i 2011. Operasjonen skulle hjelpe på hans søvnapné. Bondefalk mistet synet, muligheten til å svelge og ble avhengig av assistanse døgnet rundt. Foto: NTB

Den tidligere kirurgen Paolo Macchiarini er i Sverige dømt til betinget fengsel for ett tilfelle av grov kroppsskade. Han ble frikjent på to tiltalepunkter.

Saken dreier seg om tre pasienter som i 2011 og 2012 fikk operert inn syntetiske luftrør etter at det ble funnet svulster eller skader på organene deres, skriver SVT.

– To av inngrepene anses for å ha vært forsvarlige, men ikke det tredje, sier dommer Björn Skånsberg etter dommen i Solna tingrett.

Grov mishandling

I 2020 ble Macchiarini tiltalt for grov mishandling fordi påtalemyndigheten mente operasjonen var ulovlige og at situasjonen ikke var så alvorlige som Macchiarinis forsvarere påstår. Påtalemyndigheten mener operasjonene som er dekket i tiltalen verken var nødvendig helsebehandling eller kunne regnes som forskning.

– Vi mener inngrepene Paolo Macchiarini utførte var rene eksperimenter på mennesker, sa aktor Jim Westerberg første dag i retten. Aktoratet ba om fem års fengsel i saken.

Syntetiske struper 

Den tidligere velrenommerte kirurgen transplanterte syntetiske struper på til sammen åtte pasienter. Sju av dem døde. Macchiarini ble i sin tid rekruttert til Karolinska Universitetssjukhuset og Karolinska institutet for å løfte svensk medisinsk forskning til nye høyder.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.