fbpx Smitten stiger i Europa: Her er FHIs råd til helsepersonell som kommer hjem fra sommerferie Hopp til hovedinnhold

Smitten stiger i Europa: Her er FHIs råd til helsepersonell som kommer hjem fra sommerferie

Hva gjør helsepersonell som kommer hjem med sår hals og snørrete nese fra sommerferie i land med økende omikronsmitte? Les svarene fra FHI-spesialist Preben Aavitsland.

Bare noen måneder etter vinterens store omikronbølge er koronaviruset tilbake i Norge. Og denne gangen er det spesielt BA. 5-varianten som vokser – en ny undervariant av omikron som ble oppdaget i Sør-Afrika i februar.

Vi har allerede hatt BA. 1 og BA. 2 på besøk. De to første omikronvariantene gjorde trolig tre–fire millioner nordmenn syke, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Ekspertene tror at BA. 5 vil bli dominerende i Norge i løpet av bare noen uker.

– Venter en liten bølge

– Vi venter nok en liten bølge, sier Preben Aavitsland, overlege i FHIs ledelse og stab for smittevern, miljø og helse.

– Men vi tror ikke den blir like stor som i februar–april. Det betyr at det er noen hundre tusen nordmenn som vil bli smittet, noen for andre gang, sier han til NTB.

Dette gjelder for helseansatte

– Hvilke smittevernregler gjelder for helsepersonell per i dag i forhold til den nye koronasmitten?

– Helsepersonell skal følge rådene som er gitt på arbeidsplassen, for eksempel i infeksjonskontrollprogrammet, skriver Preben Aavitsland, i en e-post til Sykepleien.

– Vurderer dere endringer i bruk av selvtester, munnbind og annet smittevernutstyr? 

– Nei.

Hostende sykepleiere?

– Hvis en sykepleier har vært på ferie i utlandet eller i Norge, og hoster når man kommer hjem, skal vedkommende bli hjemme?

– Dersom man få luftveissymptomer og føler seg syk, skal man holde seg hjemme. Testing er ikke nødvendig. Man kan gå på jobb når man føler seg bra, men bør begrense omgang med personer i risikogruppene, skriver Aavitsland.

Han understreker at dette er de generelle rådene.

– Hvor lenge bør man holde seg hjemme etter at man er symptomfri?

– Man kan gå på jobb når man føler seg bra selv om det er noen restsymptomer, som rennende nese, heshet eller litt hoste, ifølge Aavitsland. 

– Er BA. 5 mer smittsomt før, under eller etter sykdomsforløpet – hvor lenge er man smittebærer?

– Det ser ut til at BA. 5 sprer seg kanskje ti prosent raskere enn BA. 2 som vi har hatt hittil i år. Grunnen er antakelig at BA. 5 omgår immuniteten litt bedre.

– Hvordan skal ledere løse bemanningsproblemene som kan oppstå?

– De må bruke erfaringene fra i vinter da tre til fire millioner mennesker ble smittet, skriver han.

Neppe mer alvorlig

Aavitsland forklarer til NTB at smittespredningen har å gjøre med at immuniteten i befolkningen har tapt seg.

– Men den nye varianten ser foreløpig ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom.

– Det kan se ut til at BA. 5-smitte gir litt symptomer hos noen flere enn det BA. 2 gjorde, men foreløpig har vi ikke holdepunkter for at risikoen for innleggelse på sykehus er større.

Nye nedstengninger ser Aavitsland ikke for seg.

– Det er svært lite sannsynlig at vi vil anbefale andre tiltak enn en fjerde vaksinedose til noen grupper. Det er sannsynlig at de over 65 år og risikogrupper vil bli anbefalt en fjerde dose på et tidspunkt.

Sykehusinnleggelsene øker

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror BA. 5-varianten vil bli dominerende over hele Europa i sommer.

Heller ikke han mener restriksjoner er sannsynlig, utover et råd om å holde seg hjemme når man er syk – slik rådet også lyder i dag. Men det kan bli aktuelt å øke bruken av hjemmetester.

I dag vet helsemyndighetene nemlig lite om hvor mange som er smittet.

– Vi har dårlig oversikt over smitteomfanget i Norge og Europa nå, men vi ser på innleggelsestallene at smitten har tatt seg litt opp i juni, sier Nakstad til NTB.

Antall sykehusinnleggelser med covid har økt tre uker på rad og endte på 130 i forrige uke. Det er 67 prosent høyere enn to uker før, men fortsatt et godt stykke lavere enn toppen på 545 innleggelser på én uke i begynnelsen av mars.

Portugal i front

Når ekspertene prøver å lære mer om den nye varianten, ser de spesielt til Portugal, der BA. 5 nå står for mer enn 80 prosent av smittetilfellene.

Smittebølgen forklares med at den nye varianten har mutasjoner som gjør at den bedre unnslipper det forsvarsverket immunsystemet har bygget opp gjennom vaksinasjon og tidligere infeksjon, spesielt hvis det er lenge siden man vaksinerte seg eller ble smittet sist.

Nakstad er likevel optimist.

– I det store bildet så vil viruset få større og større problemer med å smitte mange mennesker fordi befolkningsimmuniteten øker på bakgrunn av vaksinasjon og gjennomgått sykdom. Det gjelder også for BA. 5-varianten, sier han.

«Den nye normalsituasjonen»

Preben Aavitsland kaller BA. 5-bølgen «en del av den nye normalsituasjonen».

– Viruset vil være her alltid, fastslår han.

– Det vil smitte de fleste av oss både to, tre og fire ganger i årene framover. Vi bygger da opp stadig bedre immunitet mot alvorlig sykdom. Men smitte blir det vanskeligere å unngå.

Fakta
Infeksjonskontrollprogrammet

Infeksjonskontrollprogrammet er en plan som omfatter alle nødvendige tiltak for å forebygge at infeksjoner oppstår i helseinstitusjoner og for håndtering og oppfølging av utbrudd av infeksjoner.

Alle nødvendige smitteverntiltak ved institusjonen skal være skriftlig nedfelt i infeksjonskontrollprogrammet. Programmet skal være en del av institusjonens internkontrollsystem og er bygd opp av to hoveddeler: infeksjonsforebygging og infeksjonsovervåking.

Les mer her.

Andre tiltak fra FHI:

Kilde: FHI

Flere av FHIs råd i faktaboksen kl 15.22.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse