fbpx – Dyrere å ta praksis i Finnmark Hopp til hovedinnhold
Alarmerende studentmangel i Hammerfest:

– Dyrere å ta praksis i Finnmark

«Alarmerende» og «skrikende behov» er uttrykk som brukes om det lave antallet sykepleierstudenter og om sykepleiermangelen i nord. 

Det er nettavisen iFinnmark [bak betalingsmur] som omtaler fallet i antall sykepleiestudenter ved utdanningen i Hammerfest.

Assisterende instituttleder ved UiT Norges arktiske universitet campus Hammerfest, Linda Okstad, sier til avisen at bare 34 studenter starter ved utdanningen nå.

De har plass til 50. Siden noen tar første året om igjen, er det til sammen 52 i førsteårskullet. Det vanlige er 70 studenter.

Nestleder i Norsk Sykepleierforbund avdeling Troms og Finnmark, Åshild Østlyngen, sier til avisen at følgende må gjøres:

  • Fokus på at yrket i seg selv er bra.
  • Arbeidsgiver må gjøre noe med høy arbeidsbelastning og lav lønn.
  • Halvparten av søkerne til sykepleierstudiet blir forkastet fordi karakterkravet ligger på 3 i matte og norsk fra videregående. Alta kommune har et prøveprosjekt for å hjelpe elevene til å nå kravene.
  • Opprett utdanningsstillinger i kommunene til ansatte som vil bli sykepleiere.

Dobbelt så dyrt med praksis i Finnmark

– Det ryktes blant studentene at det er dyrere å ta praksis i Finnmark enn andre steder. Her må nemlig mange reise ut i distriktene og dermed betale dobbelt både med reise og opphold. Mens det i større byer utenfor Finnmark er lettere å få praksisplasser i nærheten av studiestedet, så man kan fortsette å bo på den samme hybelen, sier hun til iFinnmark.

Hun mener det er ekstremt viktig at det gjøres tiltak for å fylle de ledige plassene, skriver hun i en e-post til Sykepleien.

– Med tanke på at vi har demografiske utfordringer med synkende folketall, må studietilbudet i fylket opprettholdes for å utdanne sykepleiere med lokal tilhørighet. Så snart ungdom må reise ut av fylket for å utdanne seg, er det større fare for at de ikke kommer tilbake.

– Lokale utdanningsmuligheter er derfor avgjørende for å motvirke fraflytting og utdanne eget helsepersonell, noe som igjen muliggjør at vi kan fortsette å leve og bo i Finnmark, skriver Østlyngen.

Hun sier til iFinnmark at det er politikerne som må løse dette.

Har snakket ned yrket

Assisterende instituttleder Linda Okstad i UiT i Hammerfest mener det har vært et brått skifte hvor man spesielt det siste året gjennom mediene og sosiale medier på mange måter har snakket ned yrket, både i forhold til lønn men også arbeidsforhold.

– Sykepleiere har til og med gått ut og aktivt advart sine nære og kjære mot å velge yrket. Jeg tror det kan være dette vi ser konsekvensene av nå, sier hun til nettavisen iFinnmark.

Okstad hevder det er en drastisk nedgang i interessen for sykepleieryrket nasjonalt.

– Vi har et skrikende behov for sykepleiere i Finnmark, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse