fbpx Én av fire innkalte kvinner kommer ikke til mammografi Hopp til hovedinnhold

Én av fire innkalte kvinner kommer ikke til mammografi

Hver fjerde kvinne som tilbys røntgenundersøkelser for å sjekke om de har brystkreft, dropper mammografitimen. Oppmøtet varierer rundt omkring i landet.

Alle kvinner i Norge i alderen 50–69 år, uavhengig av fødeland, får tilbud om røntgenundersøkelser annethvert år for å sjekke om de har brystkreft.

25 år med Mammografiprogrammet har medført at brystkreftsvulster oppdages tidligere enn før, og kreftformens dødelighet er redusert med 20 prosent.

Men andelen inviterte som ikke møter opp til sjekk, har de siste fem årene holdt seg stabilt rundt 74–76 prosent.

Geografiske forskjeller

I Oslo var det bare 66 prosent som kom til timen sin, mens Nordland var eneste fylke med et oppmøte på 80 prosent.

– Det kan være mange grunner til at oppmøtet i Oslo er så mye lavere enn i de andre fylkene, for eksempel sosioøkonomiske forhold, større innvandrerbefolkning og flere private mammografiscreeningtilbud, forklarer generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross i en pressemelding.

Lavt oppmøte blant utenlandsfødte

Blant Oslo-beboere født i Asia, Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa, er oppmøtet i Mammografiprogrammet under 40 prosent.

– Jo tidligere brystkreft oppdages, jo bedre blir prognosen og behandlingen mer skånsom, sier styreleder Ellen Harris Utne i Brystkreftforeningen.

Hun er bekymret for lav deltakelse i enkelte grupper.

0 Kommentarer