70 svenske sykehus skal inspiseres
Høy arbeidsbelastning på sykehusene i Sverige gjør at det svenske arbeidstilsynet varsler inspeksjon av sykehusene. I Norge satser man på en kampanje om forsvarlige arbeidstidsordninger rettet mot sykepleiere.
Hittil i år har arbeidstilsynet i Sverige mottatt 150 bekymringsmeldinger fra verneombud på svenske sykehus.
Verneombudene mener myndighetene må gripe inn og gjøre noe med arbeidsbelastningen, personalmangel og stort overbelegg med mange korridorpasienter.
Mange av bekymringene gjelder akuttmottakene.
Truer med å slutte
– Forholdene er så presset at helsepersonell risikerer egen helse, eller velger å slutte i jobben. Det er helt uakseptabelt, sier Erna Zelmin, Arbetsmiljöverkets generaldirektør i en pressemelding.
Planen er å inspisere både private og offentlige sykehus med akuttavdelinger.
Tre avdelinger på rundt 70 sykehus må belage seg på besøk fra myndighetene. På dagsorden står arbeidsbelastning og om oppgavene som forventes løst, står i stil med ressursene sykehusene har til rådighet.
Omfattende arbeid
– Det er alvorlig om ressursene ikke strekker til og fører til at personalet stadig må ta tøffe prioriteringsvalg, sier Erna Zelmin.
Tilsynsvirksomhetene starter opp nå i høst, og vil pågå hele neste år, melder Arbetsmiljöverket.
Arbeidstilsynet i Norge: – Interessant
Jurist og seniorrådgiver i det norske Arbeidstilsynet, Lene Tønnesland Grosås, sier til Sykepleien i en e-post at det er interessant at Sverige gjennomfører et slikt arbeid.
– I Norge har Arbeidstilsynet tidligere hatt en lang rekke tilsyn blant annet knyttet til tilsyn og prosjektet God Vakt, sier hun.
– Er situasjonen i Sverige sammenliknbar med norske forhold?
– Vår erfaring fra tilsyn, mediene, bekymringsmeldinger fra NSF og tilbakemeldinger vi får når vi holder foredrag, er at det er store utfordringer i knyttet til arbeidstidsordningene i sykehusbransjen, svarer hun i en e-post.
Norske tilsyn
Tall Sykepleien har fått tilsendt fra Arbeidstilsynet viser at det også er mange brudd på arbeidsmiljølovens paragraf 10. Den omhandler arbeidstid.
Tallene viser at det i perioden 2017 frem til i dag, er ført 487 tilsyn ved norske sykehus. I 371 av tilsynene, ble det funnet brudd. I 326 av dem ble det gitt beskjed om å rette opp forholdene.
Ved tre sykehus var lovbruddene så alvorlige at de fikk påbud om å stenge ned. Mens 23 av bruddene førte til vedtak om tvangsmulkt fra Arbeidstilsynet. Hele oversikten ser du under.
Holder foredrag
På spørsmål om Arbeidstilsynet burde gjøre som svenskene, svarer Grosås at det er ting på gang.
– Seksjon for arbeidstid i Arbeidstilsynet jobber sammen med avdeling for tilsyn med å få på plass en veiledningskampanje som retter seg mot sykehusene og sykepleierne knyttet til forsvarlige arbeidstidsordninger.
Hun legger til at arbeidet er i oppstartsfasen og det vil ta tid å utvikle kampanjen.
– Vi har allerede gjennomført et par foredrag om temaet på forespørsel. Flere av sykehusene har imidlertid fått veiledninger tidligere og kommet et godt stykke på vei i å forsvarlighetsvurdere sine arbeidstidsordninger og ha et bevist forhold til belastningen arbeidstidsordningene utgjør, opplyser hun.
– Viktig å melde
– Uansett – hvis det er kritikkverdige forhold på en arbeidsplass må arbeidstakerne oppfordres til å melde om det, oppfordrer Grosås og legger til:
– Det på tross av at en enkelt melding ikke fører til en konkret tilsynssak. Men det vil kunne bidra til å klargjøre bildet og omfanget av problemet, sier hun.
NSF: – Trykket på HMS arbeidet må økes
Sykepleierforbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen, sier arbeidsbelastningen er høy også i Norge, og er en vesentlig årsak til sykefravær og frafall blant sykepleiere i både helseforetak og pleie og omsorgssektoren i kommunene.
– Det er en av grunnen til at myndighetene i samarbeid med partene gjennom IA-avtalen satte i gang bransjeprogram både i sykehus og sykehjem i inneværende IA-avtaleperiode. Dette videreføres med stor sannsynlighet i ny IA-avtale. Men trykket på et relevant HMS-arbeid må økes betraktelig, skriver Larsen i en e-post til Sykepleien.
– Veldig bra
– Hva tenker du om at det svenske arbeidstilsynet gjør dette?
– Det er veldig bra, mener Larsen.
– I Sverige fikk Arbeidsmiljöverket en bestilling fra regjeringen i 2011 på å se på arbeidsmiljøforskjellene og rammevilkårene mellom kvinnedominerte hjemmetjenester og mannsdominert teknisk etat i 59 kommuner. Undersøkelsene viste store kjønnsforskjeller på mange områder, sier hun.
HMS – ikke kvinnevennlig
Larsen trekker frem forsker Solveig O. Ose fra Sintef. Hun har gjennom mange år satt spørsmålstegn ved det tradisjonelle HMS-begrepet som ble utformet med bakgrunn i mannsdominert industri.
– Sammen med Hans Jacob Busch har hun gjennom boken «HMS i offentlig sektor» sett på utfordringer i HMS-arbeidet i offentlig, kvinnedominert sektor. Hun påpeker at HMS-arbeidet ikke er tilpasset kvinnedominerte arbeidsplasser der emosjonelle krav og akkumulert belastning har vesentlig betydning for sykefravær og frafall, forteller Larsen.
Hun mener derfor Arbeidstilsynet og partene sammen bør omdefinerer HMS-begrepet slik at det tilpasses kvinnedominert offentlig helsesektor.
– Det er smart å melde
Mange sykepleiere sier at det er bortkastet tid å melde, for ingenting blir gjort.
– Er det de gjør i Sverige et tegn på at å melde kan være smart?
– Det er smart å melde HMS-avvik, men det er en forutsetning at HMS-avvikene håndteres og at de som melder ser at endringer og forbedringer blir gjort i arbeidsmiljøet, hvis ikke slutter de å melde. Avvik er nettopp grunnlaget for å kunne foreta risikovurdering og gjøre endringer og forbedringer, svarer Larsen.
Oppfordring til politikerne
– Har du en oppfordring til norske politikere?
– Sett dagslys på HMS-arbeidet i offentlig kvinnedominert sektor i langt større grad – gjør en tilsvarende undersøkelse av genusperspektivet slik de gjorde i Sverige. Gjør noe med yrkesskadereglene slik at også kvinners belastningsskader gir grunnlag for yrkesskadeerstatning, ramser Larsen opp.
Hun legger til at økonomiske incitamenter noen ganger må til for at det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet blir forsterket og tatt på alvor.
0 Kommentarer