fbpx Spesialistgodkjenning kan bli årets julepresang Hopp til hovedinnhold

Spesialistgodkjenning kan bli årets julepresang

Trøen og Kjerkol

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier utredning om offentlig spesialistgodkjenning er forsinket. Men hun tror at den kan bli lagt frem for Stortinget før jul i år.

Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen (H), stilte i slutten av april spørsmål til helse- og omsorgsministeren om når spesialistgodkjenningen for anestesi-, barne-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleiere (ABIOK), jordmødre, helsesykepleiere og sykepleiere i psykisk helse rus- og avhengighetsarbeid vil være klar.

Vil vise utdanningsbehovet

Forbundslederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, kommenterer saken slik overfor Sykepleien: 

– Spesialistgodkjenning gir samfunnet og tjenestene større forutsigbarhet og trygghet for at en spesialsykepleier har de kunnskaper, ferdigheter og holdninger som myndighetene til enhver tid anser som påkrevd. Ordningen vil også gi myndighetene viktig oversikt over kompetansen til bruk i fremskrivninger av utdanningsbehov samt til beredskapsformål, skriver Larsen i en e-post.

– Denne oversikten hadde vært svært nyttig under pandemi, men mangler fortsatt i dag, skriver Larsen.

Viktig for rekrutteringen

Høyres talsperson skriver at offentlig spesialistgodkjenning kan være et viktig virkemiddel for å rekruttere, utvikle og beholde de nevnte sykepleiegruppene i helse- og omsorgstjenesten.

Ingvild Kjerkol svarer at det er gjennomført to runder med innspillsmøter hvor en rekke aktører i helsevesenet har bidratt, blant annet NSF.

Før jul i år

Kjerkol svarer at rapporten fra Helsedirektoratet som skal svare på oppdraget om å utrede spesialistgodkjenning, er noe forsinket og ikke oversendt Helse- og omsorgsdepartementet. Departementet er imidlertid kjent med at rapporten vil bli ferdigstilt og oversendt om ikke lenge.

– Det tas sikte på at den følges opp i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som etter planen skal legges frem for Stortinget før jul i år, skriver Kjerkol.

Fakta
Disse deltar i spesialistgodkjenningsarbeidet

• Norsk Sykepleierforbund (NSF) med alle aktuelle faggrupper
• De regionale helseforetakene (RHF) med ulike helseforetak (HF)
• Kommunesektorens organisasjon (KS)
• Fagforbundet
• Utdanningsinstitusjoner: universiteter og høyskoler (UH)
• Statsforvalterne (SF)

Den norske legeforeningen (DNLF) har fulgt prosessen som observatører. I tillegg er Norsk Fysioterapiforbund, Norsk Psykologforening, Helsetilsynet og Spekter informert om arbeidet som pågår.

Kilde: Regjeringen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse