fbpx Antallet tilfeller tuberkulose i Norge økte i 2022 Hopp til hovedinnhold

Antallet tilfeller tuberkulose i Norge økte i 2022

Bildet viser  røntgenbilde av lunger med tuberkulose øverst i venstre lunge

Antallet meldte tilfeller med tuberkulosesykdom økte fra 155 tilfeller i 2021 til 174 i 2022.

– Utviklingen må ses i lys av økt trafikk over landegrensen etter opphør av restriksjoner under koronaviruspandemien, samt økning i antall flyktninger til landet, skriver Folkehelseinstituttet.

25 prosent er smittet

De aller fleste som blir syke av tuberkulose, er født i land med høy forekomst av sykdommen. Rundt en fjerdedel av verdens befolkning er smittet av tuberkulose. Personer som er smittet uten å være syke kan ikke smitte andre. Antallet norskfødte med smitte gikk ned i 2022, i denne gruppen var det 17 meldte tilfeller i 2022.

Forebyggende behandling med antibiotika av personer med tuberkulosesmitte kan effektivt hindre senere sykdomsutvikling. Derfor utgjør slik behandling en viktig del av tuberkulosearbeidet her i landet. I 2021 hadde 89 prosent vellykket resultat av behandlingen.

Multiresistent tuberkulose øker

De to siste årene har det vært en økning i antall tilfeller av multiresistent tuberkulose (MDR TB), som nå utgjør over 7 prosent av det totale antallet tuberkulosetilfeller i Norge. Andelen øker også på verdensbasis.

– Denne formen for tuberkulose er vanskeligere og mer krevende å behandle. Det er et stort etterslep i tuberkulosediagnostikk og -behandling i en rekke land som følge av pandemien, og vi ser en økende dødelighet av sykdommen globalt. Dette gir grunn til bekymring for utviklingen framover, sier overlege Karine Nordstrand i en pressemelding.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse