Arbeidsgruppe vil fjerne særaldersgrenser, Unio er kritisk
85-årsregelen er ikke lenger vel begrunnet i dagens samfunn. Det mener en arbeidsgruppe som har sett på særaldersgrensene for pensjon. Unio er kritisk og viser til at pensjonsreglene skal lages før man ser på behovet for fremtidige særaldersgrenser.
Det er regjeringen som har nedsatt gruppen som har sett på særaldersgrensene.
Rapporten med navnet «Særaldersgrenser før og nå – og en vurdering av det fremtidige behovet» ble lagt frem 21. juni.
– Arbeidsgruppen kan ikke se at 85-årsregelen er vel begrunnet i dagens samfunn og mener at den ikke bygger opp under det generelle pensjonssystemet som er utviklet over tid etter at bestemmelsen om 85-årsregelen ble vedtatt, heter det i rapporten.
85-årsregelen er en bestemmelse som gjør det mulig å gå av med pensjon inntil tre år før særaldersgrensen dersom summen av alder og tjenestetid er minst 85 år.
– Flere av yrkene med særaldersgrenser er belastende
Gruppen, som ble etablert i januar 2023, ble ledet av Pål Molander.
– Det er ingen tvil om at flere av yrkene med særaldersgrenser i gjennomsnitt er belastende yrker. Samtidig har det vært en positiv utvikling i helse og arbeidsmiljø fra den tiden da særaldersgrensene ble innført. Det er også store individuelle forskjeller, noe som aktualiserer et spørsmål om en generell ordning for alle er det vi som samfunn er best tjent med, sier Molander i en pressemelding.
Arbeidsminister skal lese rapporten
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) vil sette seg inn i rapporten.
– Dette er et viktig arbeid som jeg ser fram til å lese, sier hun.
Unio: – Rapporten er laget på knapp tid, og bærer preg av det
Unio-leder Ragnhild Lied er mer avventende:
– Nå pågår det forhandlinger om pensjonsregler for dem med særaldersgrenser. Når vi har blitt enige om nye regler, kan vi se på andre spørsmål, som fremtidens behov for særaldersgrenser, sier Lied på Unios nettside.
Unio ser rapporten som et innspill i fremtidige vurderinger og diskusjoner om hvilke grupper som bør ha særaldersgrenser,
– Denne rapporten er laget på knapp tid, og bærer preg av det. Vi mener det må et grundigere arbeid til for å vurdere særaldersgrensene for mange og store grupper arbeidstakere.
– Forslaget er ikke i tråd med avtalen
På nettsiden viser Unio til at samtidig som rapporten kommer, forhandles det om regler for pensjonen for dem med særaldersgrenser.
«Den forhandlingen har som utgangspunkt avtalen om ny offentlig tjenestepensjon som ble inngått i 2018. I den avtalen står det at vi først skal lage regler deretter se på behovet for framtidige særaldersgrenser», skriver Unio.
– Regjeringens arbeidsgruppe foreslår å fjerne de fleste særaldersgrenser som gjelder i dag. Arbeidsgruppens forslag er ikke i tråd med den avtalen som ble inngått mellom partene i 2018. I den avtalen står det at det fortsatt vil være behov for særaldersgrenser i fremtiden. Unio, som part i den avtalen, står fortsatt på den, sier Lied.
0 Kommentarer