fbpx Hver femte sykepleiervakt er uten sykepleier Hopp til hovedinnhold

Hver femte sykepleiervakt er uten sykepleier

hver femte vakt er ikke bemannet av en sykepleier

Hvordan helsetjenesten i kommunene planlegger turnusen, og hvordan den faktisk blir seende ut, spriker stort, ifølge en ny kartlegging.

For sjette gang har Norsk Sykepleierforbund (NSF) kartlagt planlagt og faktisk bemanning av sykepleiervakter i kommunehelsetjenesten.

– Alvorlig

Tallene viser at rundt 20 prosent av vaktene enten bemannes med lavere helsefaglig kompetanse, ufaglærte eller at de ikke bemannes i det hele tatt.

– Dette er alvorlig, for dette er kompetanse pasienter og brukere trenger, sier forbundsleder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen.

1197 arbeidssteder er med i kartleggingen som omfatter 98 142 planlagte sykepleiervakter.

I snitt ble 18 prosent av de planlagte vaktene ikke bemannet med sykepleiere. Ifølge NSF ble vaktene enten ubemannet eller bemannet av personell med lavere kompetanse. For hjemmesykepleien er tallet litt høyere med 19,3 prosent.

Avviket er størst på dagtid

– Kartleggingen vår avdekker at flere tusen sykepleiervakter står udekket hvert år. Og avviket mellom planlagt og faktisk sykepleierbemanning er størst på dagtid i ukedagene, sier Larsen.

Ifølge tallene fra NSF er nesten 21 prosent av de planlagte sykepleiervaktene som ikke er bemannet med sykepleiere, på hverdager.

– I helgene er mangelen derimot lavere, sier Larsen.

NSF-lederen påpeker at når færre sykepleiere er på jobb, er belastningen på de gjenværende sykepleierne større.

– Vi risikerer at de 17 000 som i dag jobber i andre sektorer, blir enda flere. Det er veldig dårlig samfunnsøkonomi. Løsningen for kommunene er å tilby hele faste stillinger og en lønn som står i forhold til det ansvaret sykepleierne har, sier forbundslederen.

Helsefagarbeidere er også mangelvare

Avviket blant helsefagarbeidere er også betydelig. Ifølge NSF er 9,7 prosent av de planlagte vaktene for helsefagarbeidere udekket eller erstattet av personer uten formell kompetanse.

Larsen viser til at den store mangelen på formell kompetanse i kommunene er en trussel mot pasientsikkerheten. Hun mener tilgangen på sykepleiere er viktig for at det skal bo folk over hele landet.

NSFs kartleggingen ble gjennomført ved at tillitsvalgte innhentet data fra bemanningsplaner og vaktlister for to ordinære uker i mars. De registrerte hvor mange sykepleiere, helsefagarbeidere og andre som var planlagt på vakt, og hvor mange som faktisk var på vakt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse