fbpx Mange sykepleierstudenter fikk ikke EU-pålagt praksis – Frida er et unntak Hopp til hovedinnhold

Mange sykepleierstudenter fikk ikke EU-pålagt praksis – Frida er et unntak

Bildet viser Frida Austbø som sitter nær fontene utenfor bankplassen i Oslo sentrum

To av ti nyutdannede sykepleiere savner kunnskap om sykepleie til barn og gravide. Det har sykepleierstudent Frida Bryne Austbø gjort noe med.

Sykepleien gjennomførte tidligere i år en spørreundersøkelse blant 1697 nyutdannede sykepleiere. En stor andel av dem savnet mer kunnskap om barn, fødsel, svangerskap og pediatri generelt. Sykepleierne beskrev et savn både når det gjelder praksisplasser, men også teoretisk kunnskap.

Selv om et av de kliniske kravene i EU-forskriften er at det skal gjennomføres klinisk praksis i barnepleie/pediatri og pleie ved svangerskap og fødsel, svarte kun to av ti nyutdannede sykepleiere i undersøkelsen at de hadde hatt en slik praksis.

Målet er jordmor

Sykepleierstudent Frida Bryne Austbø ved Oslomet er et av unntakene.

– Ved Oslomet kan vi andreåret velge mellom flere valgemner. Et av emnene heter «Foreldre-barn-relasjon og ungdomshelse», forteller Austbø.

Også hun er enig med respondentene i Sykepleiens undersøkelse som sier at undervisningen stort sett dreier seg om sykepleie til voksne og eldre.

– Jeg synes derfor det er bra at Oslomet gjennomfører valgemner hvor vi selv kan velge temaer vi er interessert i, og som vi ikke lærer så mye om i den ordinære undervisningen, sier Austbø.

Egen interesse

Studentene kan velge mellom fem forskjellige emner, hvor altså foreldre-barn-relasjoner og ungdomshelse er ett av dem.

– Det er organisert slik at vi gjennomfører faget over tre uker med forelesninger. Gjennom de tre ukene velger vi et tema som vi fordyper oss i, og som leveres som en felleseksamen etter de tre ukene, sier hun.

– Hva valgte din gruppe å se nærmere på?

– Barn som lever i en relasjon med rusmisbruk. Eksamenen vi leverte, inneholdt en teoretisk del og en drøftingsdel, forteller Austbø.

Sensuren er bestått eller ikke bestått.

– Vi fikk i tillegg gode tilbakemeldinger på det vi leverte.

Målet er jordmor

Hun har akkurat gjennomført andreåret ved Oslomet.

– Jeg var så heldig å få kirurgisk praksis på barselavdeling nå i vår, forteller hun.

– Ga det mersmak?

– Ja. Målet er å bli jordmor, innrømmer hun.

Det var derfor en enkel sak for henne når valgemne skulle velges.

– Det er en fin mulighet til å lære mer om fagfelt du er nysgjerrig på, eller har en egen interesse for, sier hun.

Populært emne

Foreldre-barn-relasjoner og ungdomshelse er ifølge Oslomet et populært valgemne hos studentene. Det kan Austbø bekrefte.

– Jeg bor sammen med tre andre sykepleierstudenter, og vi valgte alle dette faget. Det virker som om alle var fornøyd med opplegget og setter pris på at Oslomet tilbyr ekstra fordypning i emner vi ellers ikke ville fått så mye innsikt i, sier hun.

Avdelingsleder Elisabeth Wille ved Oslomet skriver i en e-post til Sykepleien at en forholdsvis stor andel av studentene ønsker seg dette emnet.

– I tillegg til sykepleierstudenter kan også utenlandske studenter som studerer forskjellige helsefag, søke om å få plass, sier Wille.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse