fbpx Rettsmedisiner frykter drap på eldre ikke blir avslørt Hopp til hovedinnhold

Rettsmedisiner frykter drap på eldre ikke blir avslørt

Bildet viser rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen.

Flere eldre som dør på sykehjem, bør rettslig obduseres for å sikre at eventuelle drap blir avdekket, sier rettsmedisiner Lars Uhlin-Hansen.

– Alle vi rettsmedisinere har oppdaget drap på obduksjonsbordet som det ikke var mistanke om på forhånd. Det kan være tilfeller som først ble oppfattet som en ulykke, et selvdrap eller bare som et plutselig uventet dødsfall, sier Torleiv Rognum til Vårt Land.

Under radaren

Han er professor emeritus i rettsmedisin og leder for gruppe for rettspatologi og klinisk rettsmedisin i Rettsmedisinsk kommisjon.

Rognum anslår at rundt ett til to drap går under radaren hvert år. Anslaget er basert på en svensk studie som ble publisert i tidsskriftet Nordisk rettsmedisin i 2023.

– Rettssikkerheten er fundamental i en rettsstat. Derfor er dette en viktig sak. I Norge ser vi på livet som det høyeste rettsgode, da bør det få konsekvenser, sier Torleiv Rognum.

Vil ha flere obduksjoner

Lars Uhlin-Hansen, professor i rettsmedisin ved Universitetet i Tromsø (UiT), mener dødsfall på sykehjem i større grad enn i dag bør obduseres rettslig.

– Man kan tenke seg at det skjer drap på eldre personer som ikke blir oppdaget. Med obduksjon har man en mulighet til å for eksempel finne giftstoffer eller farlige legemidler som man ikke vil oppdage uten en obduksjon, sier han til Vårt Land.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse