fbpx «Herregud, du vil ikke tro hva jeg fant i denne kvinnens hjerne» Hopp til hovedinnhold

«Herregud, du vil ikke tro hva jeg fant i denne kvinnens hjerne»

Bildet viser et prøveglass med en orm inni.

Nå går funnet i hjernen til en 64 år gammel australsk kvinne verden rundt.

Etter mange måneder med ulike symptomer viste MR-bilder at den australske kvinnen hadde en lesjon i frontallappen. Da det ble gjort en åpen biopsi, observerte nevrokirurgen en trådformet struktur i lesjonen. Det viste seg å være en levende orm som var 8 centimeter lang og 1 millimeter bred.

Orm som la egg i pyton

På grunn av den distinkte røde fargen, tre lepper på fremre ende, blindtarm og fravær av et fullt utviklet reproduksjonssystem ble ormen identifisert til å være en Ophidascaris robertsi i tredje larvestadium. Det er en parasittisk rundorm som oftest finnes i pytonslanger, og som skilles ut i avføring.

Legenes hypotese er at kvinnen, som bor i et område med pytonslager, har fått i seg parasitten gjennom blader hun har sanket og brukt i matlaging. Antakelig har hun fått i seg blader som det har vært slangeavføring på, og gjennom dem er hun blitt infisert med rundormegg.

Det kommer frem i en artikkel publisert i Emerging Infectious Diseases. Ifølge artikkelen er det ikke tidligere rapportert infeksjon med denne typen rundorm hos menneske.

Glemsk og deprimert

Sykdomsbildet begynte i januar 2021 med diaré og magesmerter, etterfulgt av tørrhoste og nattesvette. Kvinnen ble utredet og diagnostisert med lungebetennelse av ukjent opphav. Men til tross for medisinering ble hun ikke helt frisk. Kvinnen ble innlagt flere ganger, hadde avvikende blodverdier og fikk ulike typer medisiner.

Over en tremånedersperiode året etter, i 2022, ble kvinnen glemsk og tiltakende deprimert. Det ble tatt MR av hjernen, som viste lesjonen som førte til biopsitaking.

«Herregud, du vil ikke tro hva jeg fant i denne kvinnens hjerne», sa nevrokirurgen Hari Priya Bandi da hun ringte infeksjonsmedisineren Sanjaya Senanayake for å fortelle om funnet, ifølge The Guardian.

«Og den er levende og den bukter seg».

Levende forble den riktignok ikke så lenge. Halen og hodet til ormen er nå tatt vare på hos Australian National Wildlife Collection. Kroppen er analysert ved universitetene i Sydney og Melbourne, som har bekreftet ormens identitet.

Tar av seg hatten

Etter å ha fjernet den buktende parasitten fikk kvinnen behandling for eventuelle larver som kunne være andre steder i kroppen. Tredje larvestadium av denne typen rundorm er kjent for å kunne overleve i dyr i fire år eller mer.

Seks måneder etter at ormen ble fjernet, og tre måneder etter avsluttet medikamentell behandling, var pasientens blodverdier normale. De nevropsykiatriske symptomene var i bedring, men ikke borte.

Infeksjonslege Sanjaya Senanayake sier til The Guardian nå i 2023 at pasienten kommer seg bra, og at hun fremdeles følges opp. Han skryter av kvinnen.

«Du har ikke lyst til å være verdens første pasient med en rundorm som lever i pytonslanger», sier Senanayake til The Guardian.

«Vi tar av oss hatten for henne».

Samtidig minner legen om faren ved at sykdom og infeksjoner kan smitte fra dyr til mennesker, og at faren øker når mennesker og dyr lever tettere på hverandre.

Ifølge Senanayake er det kommet til 30 nye infeksjoner de siste 30 årene. Og globalt er 75 prosent av de nyoppståtte infeksjonene zoonoser, det vil si at de er overført fra dyr til mennesker.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse