fbpx FHI: Færre dør av hjerteinfarkt og hjerneslag i Norge Hopp til hovedinnhold

FHI: Færre dør av hjerteinfarkt og hjerneslag i Norge

Bildet viser et skilt som peker mot Ullevål sykehus

Fra 2017 til 2022 har nye tilfeller av akutt hjerteinfarkt falt med 31 prosent hos kvinner og 22 prosent hos menn, ifølge FHI.

– Nedgang i antall som røyker, har høyt kolesterol og/eller høyt blodtrykk, samt bedre behandling er sannsynlige årsaker til nedgangen i hjerteinfarkter og hjerneslag, sier Ester Kringeland, overlege ved Hjerte- og karregisteret, i en pressemelding.

Akutt hjerneslag har i samme periode falt med åtte prosent hos kvinner og ti prosent hos menn.

Men hjerte- og karsykdommer er fremdeles den nest vanligste dødsårsaken i Norge etter kreft. I fjor var andelen på 23 prosent av alle dødsfall i Norge.

Det er i snitt 28 personer som dør av hjerte- og karsykdommer hver dag.

Når det gjelder hjertesvikt og hjerterytmeforstyrrelser, har det ikke blitt registrert en tilsvarende nedgang som når det gjelder dødsfall.

– Den samme positive utviklingen ser vi dessverre ikke for hjertesvikt eller for hjerterytmeforstyrrelsene atrieflimmer/atrieflutter, men tallene justerte for økt alder i befolkningen er ganske stabile, sier Kringeland.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ewa

Sykepleier, Jordmor
7 måneder siden

Ha, ha,ha!!! Statistikk, altså! Se en artikkel om 127 pasienter som har opplevd feil i diagnostisering av hjertesykdom! Så morsomt at det er snakk om den samme tidsperioden.
"Totalt har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) behandlet 265 saker som handler om diagnostisering av hjertesykdom i løpet av de siste fem årene."
De ble feildiagnostisert, derfor lavere antall tilfeller!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse