fbpx Gilbert på vei til Gaza – venter på å få krysse grensa Hopp til hovedinnhold

Gilbert på vei til Gaza – venter på å få krysse grensa

Bildet viser overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge

Overlege og professor Mads Gilbert venter på å få lov til å krysse grensa til Gaza for å bistå med legehjelp. – Det er nesten så jeg ikke klarer å snakke, sier Gilbert på telefon til NTB.

Israels hær sier at de ber alle i Gaza by om å evakueres sørover. Ifølge FN har de gitt samme beskjed om alle i Nord-Gaza. Det gjelder 1,1 millioner mennesker. Ifølge FN er det satt en frist på 24 timer.

Den norske legen Mads Gilbert sier det er umulig å evakuere Nord-Gaza for 1,1 millioner. Han ber verdenssamfunnet stoppe Israel.

– Det er nesten så jeg ikke klarer å snakke. Dette er forferdelige nyheter, sier Gilbert på telefon til NTB.

Ber Norge reagere

Gilbert er i Kairo på vei til Gaza og sier han har snakket med flere leger på Gazastripen som nå er fortvilet. Det er flere store sykehus i Gaza by som er fulle av sårede i de voldsomme israelske bombeangrepene.

Det er ingenting i beskjedene fra Israel eller FN som tyder på at sykehus er skånet. Israel varsler en større militær operasjon.

– Dette må stoppes. Den norske regjeringen må sette krisestab, og verden må stoppe Israel, sier Gilbert.

– Umulig

Han sier det er helt umulig å evakuere sykehusene.

– Nei, det er ikke mulig å se for seg at de kan evakueres. Det er ikke ambulanser nok eller andre transportmuligheter, sier Gilbert.

FN har advart mot en katastrofe hvis Israel ikke trekker evakueringsordren.

– FN anser det som umulig at en slik forflytting kan skje uten ødeleggende humanitære konsekvenser. FN ber på det sterkeste om at en slik ordre blir trukket tilbake for å unngå at det som allerede er en tragedie, blir en katastrofe, sier FN-talsmann Stephane Dujarric.

Bakkeoperasjon

Det er stor frykt for en bakkeoperasjon etter at Hamas angrep Israel på brutalt vis i helga. Israel har samlet en styrke på over 300 000 soldater nær Gaza.

Den siste uken er Gaza blitt teppebombet. Israel sa torsdag at de hadde sluppet over 6000 bomber. Det tilsvarer nesten en bombe i minuttet hvert døgn i snitt.

Minst 1537 mennesker er drept i angrepene på Gaza. Det er innført en blokade og den humanitære krisen på Gaza er kritisk. Det er advart mot at helsevesenet, vannforsyningen og sanitetsvesenet er i ferd med å kollapse. Sykehus og likhus er overfylte.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Per Norvedt

Professor emeritus medisinsk etikk
6 måneder 3 uker siden

Det som skjer er på alle måter hjerteskjærende. Jeg berømmer Mads Gilbert og Fosse for deres engasjement og det de gjør. Jeg blir rasende på vestlige og norske politikere som ikke kan ta klarerer stilling i det palestinske spørsmålet, fordømme bombingen og terroriseringen av Gaza, av okkupasjonen. De våkner når Israel angripes, men er tause resten av året. Det er et hykleri og en dobbeltmoral av en annen verden. Man kan ikke bare tenke på hva det betyr å teppebombe og lfordrive et helt folk, der de fleste er barn. Man må også se dette i lys av en årelang okkupasjon og undertrykking av det palestinske folket.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse