Hør jordmor «Aisha» sin historie fra Gaza, mens bombene faller
Sykepleien har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med helsepersonell på Gaza-stripen. Onsdag morgen tikket det inn meldinger fra «Aisha», en palestinsk jordmor som befinner seg i Gaza med sin datter.
«Aisha» er et fiktivt navn, gitt av sikkerhetsgrunner. Sykepleien kjenner til jordmorens egentlige navn og bakgrunn.
05.24 onsdag morgen sendte Aisha den første av flere meldinger til Sykepleiens journalist. De første meldingene er lydfiler. Hun prater engelsk, og du kan høre hele opptaket under.
Lydopptakene er delt opp i kortere meldinger.
Når Aisha forteller om kaoset på sykehusene, stopper hun kort opp. Så kommer hvinet fra et missil som så slår ned nær henne.
– Oh shit, hører vi hun sier, og så slår hun av opptaket, for så å starte igjen.
Trykk på start på lydfilen under:
Israel melder, ifølge nyhetsbyrået NTB, at de angrep til sammen 450 mål i Gaza natt til onsdag, den tredje angrepsbølgen på et døgn.
Krigen startet da den paramilitære og politiske organisasjonen Hamas angrep israelske mål utenfor Gazastripen med raketter og soldater på morgenen lørdag 7. oktober.
Dødstallene er høyst usikre, ifølge NTB. Hamas-myndighetene melder om minst 30 døde i angrepene natt til onsdag, og minst 950 døde til sammen i Gaza. I tillegg skal 5000 være såret. På israelsk side er det meldt om minst 1200 døde og 2700 såret, de fleste av dem etter angrepene på israelsk territorium lørdag.
Ifølge FNs organ for humanitær hjelp, OCHA, er minst 264 000 mennesker fordrevet på Gazastripen.
Se også faktaboks om krigen lengst ned i saken.
– Ekstremt vanskelig
Her er et utdrag fra det Aisha skriver og forteller til Sykepleien:
– Situasjonen er ekstremt vanskelig. Jeg har sovet én til to timer per natt de siste tre nettene.
– Det er en nødssituasjon. Vi blir bedt om å holde oss hjemme. Selv nødetatene beveger seg nesten ikke ute.
24-timersvakter
Aisha forteller at datteren, som også er jordmor, jobber på Baptist-sykehuset på Gaza, et privat drevet sykehus. Datteren jobber 24-timersvakter, har åtte timer fri og så en ny 24-timersvakt. Sykehuset mangler både sykepleiere og jordmødre.
– Du vil ikke tro hvor mye folk det er på akuttsykehuset. I primærhelsetjenesten er det bare hotline-konsultasjoner. Sykepleier og jordmødre oppfordres til å hjelpe til via Facebook og andre sosiale medier, forteller Aisha.
Aisha videresender også en melding denne morgenen fra elektrisitetsselskapet. De må stenge ned strømmen i løpet av få timer fordi de er tomme for drivstoff.
– Det vil kaste helsesektoren ut i fullstendig mørke og gjøre det umulig å gi grunnleggende tjenester, melder elektrisitetsselskapet.
Det bor rundt 2,3 millioner mennesker i Gaza.
Følger opp en nyfødt og moren
Bombene fortsetter å hvine på lydopptakene fra Aisha og følges av flere eksplosjoner. Hun slutter å ta opp lyden og begynner å skrive korte meldinger i stedet:
– I går hjalp jeg til ved en fødsel, forteller Aisha.
– Jeg observerer henne fortsatt og vurderer om hun må til sykehuset. Men fødselen gikk bra, så jeg gir bare postnatal pleie.
Aisha forteller at hun gir råd for å komme i gang med ammingen og hvilke faresignaler den nybakte moren må være klar over.
– Situasjonen her er forferdelig. Vi har begrenset nett, vann og strøm, skriver hun.
Aisha har forflyttet seg til et sted hvor hun er i sikkerhet og vet ikke om huset hennes finnes lenger.
– To av min sønns venner har gått bort de tolv siste timene, skriver Aisha.
1 Kommentarer
Rebecka Ezrahi
,At Tidsskriftet Sykepleien ikke klarer å være mer nyansert i skildringene sine av situasjonen i Midtøsten, er for meg helt uforståelig. Personlige oppfatninger skal man få lov til å ha, men et tidsskrift som skal være for alle Norges sykepleiere må kunne holde seg nøytral om politiske konflikter utad. Regner med jeg ikke er den eneste som reagerer på ensidig dekning av situasjonen. Hvordan kan dere lukke øynene for massakren av israelske babyer, barn, voksne og gamle som blir brent levende med hendene bundet bak ryggen, halshogget, voldtatt og torturert?