fbpx SSB: Så mange leger og helsefagarbeidere jobber utenfor helsetjenesten Hopp til hovedinnhold

SSB: Så mange leger og helsefagarbeidere jobber utenfor helsetjenesten

Illustrasjonen viser en gruppe med leger og andre helsearbeidere.

I forrige uke presenterte Sykepleien nye tall som viser at det ikke er noen stor reserve av sykepleiere i Norge. Nå viser SSB-tall for leger og helsefagarbeidere at det heller ikke her finnes noen stor reserve å ta av.

Kapasiteten i helsevesenet utnyttes godt i dag, og det finnes trolig ikke en stor reserve. De fleste som jobber utenfor helse- og omsorgstjenestene, har relevante stillinger, viser en ny gjennomgang fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

SSB skriver at det er i underkant av 20 prosent av sykepleiere, helsefagarbeidere og leger som jobber utenfor helse- og omsorgstjenesten.

Verdifullt bidrag utenfor helsetjenesten

– Av de 40 000 som jobber i andre næringer uten direkte pasientkontakt, gir mange et verdifullt bidrag til helsesektoren gjennom roller i undervisning og offentlig administrasjon. Deres spesialiserte kompetanse forbereder fremtidens helsepersonell og bidrar til utforming av helsepolitikk og strategier, sier Geir Hjemås, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.

18 000 helsefagarbeidere, 4000 leger

SSB har beregnet at cirka 18 000 helsefagarbeidere jobber utenfor tradisjonell pasientpleie. Av dem jobber 20 prosent innen undervisning i grunnskolen. Den største andelen jobber i sosialtjenesten, rundt 22 prosent.

Det er 12 prosent av legestanden som jobber innen undervisning, offentlig administrasjon og forskning. De utgjør rundt 4000 personer. 60 prosent av dem jobber innen undervisning.

19 000 sykepleiere

Som SSB-forskernes artikkel i Sykepleien i forrige uke viste, er det rundt 19 000 sykepleiere utenfor direkte pasientkontakt. 45 prosent av dem jobber innen undervisning og offentlig administrasjon.

Mange av disse bidrar til helse- og omsorgstjenesten selv når de jobber utenfor direkte pasientpleie.

Ingen eksakt reserve

– Det er heller ikke gitt at disse har noe ønske om å returnere til helse- og omsorgstjenestene. Dermed er det vanskelig å si noe eksakt om størrelsen på en reserve, eller om man har en i det hele tatt, sier Hjemås i SSB.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse