fbpx Sykepleiere i Bodø kommune har fått Spekter-lønn Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere i Bodø kommune har fått Spekter-lønn

bildet viser Tor Erlend Nordhuus

Sykepleiere i turnus i Bodø kommune har fått samme lønn som de sykehusansatte. For spesialsykepleier med 10 års ansiennitet betyr det nesten 70 000 kroner mer i året.

– Helt siden lønnsoppgjøret i 2018 har vi følt at det var et A- og et B-lag for sykepleiere i henholdsvis Spekter- og KS-området, sier Tor Erlend Nordhuus, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Bodø.

KS er arbeidsgiverforeningen for kommunene, mens Spekter er arbeidsgiverforeningen for blant annet helseforetakene.

– Men nå kan vi endelig si at sykepleiere i turnus i Bodø kommune har Spekter-lønn, slår Nordhuus fornøyd fast etter å ha kommet ut av forhandlingsmøtet med kommunen den 23. oktober.

Det vil altså si at de kommunalt ansatte sykepleierne har en garantilønn som tilsvarer garantilønnen til sykepleiere ansatt på sykehuset.

Den nye lønna vil gjelde fra 1. oktober 2023.

Nøkkelen var et bystyrevedtak

– Vi har mast i mange år om dette, men det som gjorde utslaget i år, tror jeg var et bystyrevedtak fra mai som sier at Bodø kommune skal være konkurransedyktig på lønn.

– Det gikk nok litt i glemmeboken for administrasjonen, sier Nordhuus.

Derfor har han siden mai støtt og stadig minnet arbeidsgiver om vedtaket. Han har også minnet dem om at det bare er 500 meter fra rådhuset til sykehuset. Det er dermed kort vei til ny arbeidsgiver for en sykepleier som ikke er fornøyd med lønna i kommunen.

– Men få gjerne med at avdelingsdirektør for helse og omsorg har fulgt opp denne svært viktige saken på en god måte, skryter han.

Lønnsøkningen gjelder særlig spesialsykepleiere

Fra før lå faktisk sykepleierne i Bodø kommune ørlite grann over Spekter i lønn, med unntak for dem med 10 års ansiennitet. Det var spesialsykepleierne som lå under, og de ble særlig hengende etter da den siste lønnsøkningen til Spekter kom fra 1. oktober i år.

Da skilte det 68 900 kroner mellom en spesialsykepleier med 10 års ansiennitet i kommunen og på sykehuset. For en spesialsykepleier med 16 års ansiennitet, skilte det 51 100 kroner. Nå er begge ansiennitetsgrupper hevet til en minste årslønn på 650 000 kroner i kommunen, prikk likt som i Spekter.

Også sykepleiere med 10 års ansiennitet er nå hevet til samme nivå som i Spekter-området, 565 000 kroner.

Mistet det siste ansiennitetstrinnet

– Hva tror du om at man i kommunen mister det siste trinnet, ved at lønna er lik for 10 og 16 års ansiennitet?

– Dette resultatet er den første øvelsen. Man må klare å krype før man kan gå. Kanskje skal man differensiere igjen på et senere tidspunkt, sier Nordhuus.

Han minner om at Bodø kommune brukte over 48 millioner kroner på vikarbyrå i fjor. I 2023 ligger det an til 78 millioner.

– Denne saken handler også om å bruke penger på fast ansatte. På å beholde de vi har, legger han til.

– Stor motivasjon og anerkjennelse

Det er Cathrine Berg helt enig i. Hun er lokal tillitsvalgt i hjemmetjenesten, psykisk helse og rus i Bodø.

– Vi har reagert stadig mer på at vi har sakket akterut lønnsmessig bak Spekter. Etter det siste hoppet den 1. oktober, vet jeg at mange kolleger seriøst vurderte å skifte jobb, sier hun og fortsetter:

– Derfor er det helt fantastisk at vi fikk forhandla dette frem. Jeg er kjempepositivt overraska, dette er en stor motivasjon og anerkjennelse av sykepleierne i kommunen!

Berg er spesialsykepleier innen psykisk helse og har over 16 års ansiennitet.

– Hva skal du bruke de 51 100 ekstra kronene i året til?

– Etter skatt vil det nok gå med i de faste månedlige utgiftene, tipper hun.

Nå håper hun bare at kommunen klarer å beholde alle stillingshjemlene og ikke kutter noe ved årets budsjettbehandling.

bildet viser Cathrine Berg

Gjelder ikke dagarbeidere

Men det er én hake med det gledelige resultatet fra forhandlingsmøtet:

Lønnsløftet gjelder kun turnusarbeidere, ikke dagarbeidere, slik som for eksempel de på helsestasjonen, tildelingskontoret og de som er avdelingsledere.

– Hvorfor skal ikke lønnsløftet gjelde dem – turnusarbeiderne godtgjøres jo for ulempene på kveld, natt, helg og helligdager gjennom de ulike tilleggene, uansett?

– Det ideelle hadde selvfølgelig vært å få opp alle grupper. Men behovet er størst for turnusarbeidere, det er der det er kritisk nå. Dette er uansett en god start. Så får politikerne sørge for at alle får dette tillegget, ikke bare turnusarbeidere.

– Kommer du til å gjøre noe for å minne dem på det?

– Det blir nok i fase to at vi ser på det.

– Når er det?

– Godt spørsmål. Mulig jeg tar det opp allerede under budsjettbehandlingen i november, sier Nordhuus.

Bodø mangler 117 sykepleiere

Hele Bodø kommune har sykepleiermangel. I mars kom en oversikt som viste at kommunen mangler 117 sykepleiere og nesten 300 andre helsearbeidere. Det er mye høyere tall enn det som har vært brukt tidligere.

– Fra før har vi operert med at det mangler 60 sykepleiere, sier Nordhuus.

Kommunen har møtt sykepleiermangelen med mange ulike tiltak. Blant annet har de kjørt diverse prosjekt med oppgaveglidning og tatt ut sykepleiere ved sykehjem i egen stab. Ulike lønnstillegg, stipend og rekrutteringstilskudd har også vært forsøkt, uten den store gevinsten.

Kommunen har også gjennomført betydelige satsinger på e-helse, velferdsteknologi og digitalisering, hvor kommunen får nasjonal anerkjennelse for å ligge i front på flere områder.

Har todelt ferie

Videre har sykepleiere i kommunen todelt ferie, det vil si at de kan ta fire uker om sommeren og en på vår eller høst. Ved Nordlandssykehuset har de derimot tredelt ferie, med maks tre uker på sommeren og to uker fordelt på vår og/eller høst.

Hvis arbeidsgiveren endrer hovedferien, får sykepleierne i kommunen et tillegg på 30 000 kroner, ifølge Nordhuus.

Dessuten får praksisveiledere en godtgjøring på 7000 kroner, også de uten formell veilederkompetanse.

– Og nå også Spekter-lønn. Hva mer kan kommunen egentlig gjøre da, synes du?

Det gjenstår som sagt å heve alle sykepleierne til Spekter-nivå. Ikke bare turnusarbeiderne. Kanskje er avskriving av studielån og ei ekstra ferieuke også ønsket. Et av de viktigste tiltakene er å sørge for et tillegg i lønn for de sykepleierne som allerede har jobb i kommunen, altså et såkalt beholdetillegg, sier Nordhuus.

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Iselin Hestnes

Spesialsykepleier i Tønsberg
6 måneder siden

Alfa omega å beholde sykepleiere og gjøre det lukrativt for folk å fortsette som sykepleier. Heier på alle tiltak som gjør denne jobben attraktiv for flinke folk! Heia heia :)

Hilsen fra tillitsvalgt i Tønsberg kommune

Hugo de Ridder

Sykepleier
6 måneder siden

Det gleder meg alltid når en endelig får det til med høyere lønn, likestilt lønn, og at kommunen endelig «gir etter» etter endel år med mas.

Gunn

Sykepleierstudent
5 måneder 3 uker siden

Gjøvik kommune går foran med å være et forbilde. her i kommunen får sykepleiere bedre betalt i kommunen enn på sykehuset.

Kyrre Kolvik

Leder Velferdsutvalget, Bodø kommune
6 måneder siden

Gratulerer med forhandlingsresultatet, Tor Erlend og dere andre tillitsvalgte! Her har dere nådd gjennom med viktig og riktig argumentasjon. Dere er en yrkesgruppe som står på dag og natt til felles beste i kommunen. Vi klarer oss slett ikke uten dere, så takk for at dere alle står på som dere gjør!

Med hilsen fra oss i Velferdsutvalget

Henry

98073032
5 måneder 3 uker siden

Javel, man konstaterer altså. Borgelig styre i Bodø makter på kort tid, å rette opp i den årelange forskjelsbehandling, som "di alltid bestvitende, og oppskrytte sosialdemokrater" har trenert.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse