fbpx Ny undersøkelse: Emosjonelle belastninger hos sykepleiere blir ikke sett Hopp til hovedinnhold

Ny undersøkelse: Emosjonelle belastninger hos sykepleiere blir ikke sett

Sykepleiere er en av yrkesgruppene som setter menneskene de jobber med, foran seg selv. Det koster, viser en ny undersøkelse.

Over 7500 sykepleiere, lærere, barnehagelære og fysioterapeuter har deltatt i en ny undersøkelse om hva det gjør med dem å møte store, emosjonelle belastninger på jobben.

Halvparten oppgir at det er en stor belastning å konstant være til stede følelsesmessig, heter det i en pressemelding fra Unio om undersøkelsen som er utført av Sintef.

Emosjonelle utfordringer

– Undersøkelsen viser at emosjonelle utfordringer i arbeidslivet er et forsømt område som er viet svært liten oppmerksomhet i det systematiske HMS-arbeidet, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Et annet funn i undersøkelsen er at det er svært få ledere som selv tar tak i de emosjonelle utfordringene de ansatte er utsatt for.

– De emosjonelle belastningene betraktes ofte som «noe» som er frakoplet arbeidsoppgavene, selv om det emosjonelle aspektet er helt sentralt i selve arbeidet i mange yrker, sier Lied.

Forskningen fra Sintef viser at det er høy yrkesstolthet og et stort jobbengasjement blant dem som arbeider for og med mennesker.

Det er en utbredt holdning blant de ansatte innenfor alle yrkesgruppene at man setter brukere, pasienter, barn og elver foran seg selv.

Belastende å ikke strekke til

Likevel oppgir hele 80 prosent av deltakerne at det i stor eller svært stor grad er belastende å kjenne på at en ikke strekker til.

Blant barnehagelærere sier 74 prosent at det i stor eller svært stor grad er belastende å konstant være til stede følelsesmessig.

– Undersøkelsen viser at potensialet for å bedre arbeidshelsen, få et lavere sykefravær og unngå tidlig frafall fra arbeidslivet er stort. I kommunale barnehager faller barnehagelærerne gjennomsnittlig ut av arbeidslivet ved 51,9 år. For å beholde og rekruttere arbeidskraft i yrker som jobber for og med mennesker, må det jobbes mer systematisk med forebygging på arbeidsplassene, sier Unio-lederen.

Potensialet for å få flere til å jobbe lenger er stort, mener hun.

Andre funn fra Sintef-undersøkelsen:

  • Det er mye opp til den enkelte å både selv å si ifra om, å håndtere kravene og å mestre belastningen. Mange ansatte føler skyld og skam for ikke å takle belastningene på egen hånd.
  • Kunnskap om emosjonelle belastninger er omtrent fraværende i utdanningsløpene.
  • Uformell kontakt med kolleger oppleves som en positiv buffer, selv om svært få har en ordning med kollegieveiledning.
  • Emosjonelt belastende arbeid gir en uheldig balanse mellom jobb og fritid ved at jobben påvirker fritiden negativt.

Unio har lagt ut alt om rapporten på et eget nettsted.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Nina

Spes.spl
4 måneder 3 uker siden

Hei. Hvor finner jeg denne rapporten i sin helhet?

Nils Reppen

Journalist i Sykepleien
4 måneder 3 uker siden

Unio har lagt ut alt på et eget nettsted: https://fremtidensarbeidsmiljo.no/

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse