fbpx Erstatning etter feilbehandling innen ortopedi, kreft og fødsler topper statistikken Hopp til hovedinnhold
Norsk pasientskadeerstatning:

Erstatning etter feilbehandling innen ortopedi, kreft og fødsler topper statistikken

Sykepleiere og leger som er på en operasjonsstue og klargjør en pasient til narkose.

Hvert år betaler Norsk pasientskadeerstatning ut store beløp til pasienter etter at noe har gått galt. I fjor ble totalsummen 1,4 milliarder kroner.

De tre største medisinske områdene som toppet erstatningsutbetalingene i 2023, var svulster og kreft med 284 millioner kroner, ortopedi med 283 millioner kroner, mens 153 millioner av utbetalingene kom etter fødselsklager. Det viser nye tall fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

Klager på tannlegebehandling økte med 46 prosent i fjor. Det er det nest største medisinske området etter ortopedi. Svulster og kreft var det tredje største området NPE mottok klager på.

I fjor fikk nesten 5800 personer ja eller nei på sitt erstatningskrav til NPE. Det er ny rekord, viser årsstatistikk som ble lagt frem onsdag 23. januar. 

Totalt ble det utbetalt litt over 1,4 milliarder kroner til pasienter som har blitt utsatt for feilbehandling, og som fikk medhold i sin klage i fjor. I 2022 utbetalte NPE 1,1 milliarder kroner i erstatning. 1602 erstatningssøkere fikk medhold, og 4143 fikk avslag.

Geriatri skiller seg ut

Et fagområde som skiller seg ut med svært høy medholdsprosent, er geriatri. Her har 87 prosent av klagene fått medhold av NPE. 

– Hvorfor får så mange medhold innen dette fagområdet?

–  Den sterke økningen i antall saker som ligger under den medisinske kategorien geriatri, handler om at det ble gitt erstatning til en rekke beboere på sykehjem som ble smittet med korona på tross av strenge smittetiltak under pandemien, sier NPE-direktør Kristin Cordt-Hansen.

Lang ventetid

– Mange søknader vitner om at flere kjenner til ordningen, men ventetiden oppleves lang, skriver NPE i en pressemelding. 

Studenten Ida Haagensli (24) fra Trondheim er en av dem som venter på å få vite om hun får erstatning eller ikke.

– Det har gått veldig fint å vente, men jeg ble overrasket da jeg leste at det i snitt tar seks måneder før du får vite om du har rett til erstatning eller ikke, sier Haagensli i pressemeldingen.

Ole Morten Granlund (52) fra Bodø søkte også erstatning i fjor i forbindelse med en ankelskade. 

– Det var en enkel søkeprosess, men jeg skulle gjerne hatt litt mer info om hvordan søknaden min lå an. Om det er to eller seks måneder igjen, sier han.

Jobber for å få ned ventetiden

NPE-direktør Kristin Cordt-Hansen sier NPE jobber for å få ned ventetiden i alle ledd.

– Det er ingen hemmelighet at en økning på nesten 800 søknader fra et år til et annet kan føre til at det tar lengre tid, sier Cordt-Hansen i en pressemelding.

Fakta
Norsk pasientskadeerstatning

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) er en statlig etat underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. NPE behandler erstatningskrav fra pasienter som mener de har fått en skade etter behandlingssvikt i helsetjenesten. Saksbehandlingen er gratis.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse