fbpx Legeforeningen saksøker staten Hopp til hovedinnhold

Legeforeningen saksøker staten

Legeforeningen saksøker staten og krever at leger utdannet i Danmark, skal få godkjent sitt turnusår som en del av spesialistutdanningens første del i Norge.

Legeforeningen saksøker staten og krever at leger utdannet i Danmark skal få godkjent sitt turnusår som en del av spesialistutdanningens første del i Norge.

Bakgrunnen for søksmålet er EØS-rettens regler om fri bevegelighet av arbeidstakere og etableringsretten. Legeforeningen sendte stevningen på vegne av en gruppe med 180 leger og legestudenter natt til tirsdag.

– Når staten nekter disse legene godkjenning, bryter de EØS-retten, sier president Anne-Karin Rime i Legeforeningen til NRK.

Helse- og omsorgsdepartementet har så langt ikke svart på spørsmål fra kanalen.

– Departementet har ikke mottatt søksmålet. Det vil bli behandlet på vanlig måte når det kommer, skriver statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i en e-post.

Tidligere har Helsedepartementet argumentert med at den danske turnusen er å regne som en del av grunnutdanningen for medisinstudenter i Danmark, og at den danske turnusperioden derfor ikke kan sammenliknes med turnusen studentene går gjennom under den første delen av spesialiseringen i Norge.

Søksmålet ble først varslet allerede i juli i fjor.

Fakta
Slik fungerer turnusordningene
  • For å bli legespesialist i Norge kreves det først 18 måneder i en LIS 1-stilling etter at du er ferdig med medisinutdanningen. 
  • LIS 1 er en felles første del av spesialistutdannelsen. I neste ledd spesialiserer du deg innenfor et spesifikt område i medisinen, for eksempel innen kreftmedisin. 
  • I Danmark er grunnutdanningen for leger på seks år, etterfulgt av ett år med klinisk basisutdannelse (KBU). 
  • Også KBU er første del av spesialiseringen som lege, og det er dette året legestudentene mener tilsvarer turnustiden i Norge.

Kilde: NRK

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse