fbpx – Glade for å ha fått 35 nye millioner til bistandsarbeidet Hopp til hovedinnhold

– Glade for å ha fått 35 nye millioner til bistandsarbeidet

Norsk Sykepleierforbunds satsing på bistand til sykepleierorganisasjoner i fire land i Afrika får penger fra Norad de neste fem årene. 

Norad, som er Norges direktorat for utviklingssamarbeid, har bestemt seg for å videreføre tilskuddsavtalen med NSF og deres arbeid med søsterorganisasjonene i Malawi, Rwanda, Zimbabwe og Tanzania.

NSF har i mer enn 40 år hatt fagforeningsprosjekter utenlands. Målet er å styrke sykepleierorganisasjoner slik at de blir i bedre stand til å jobbe for sykepleiere og jordmødres rettigheter, arbeidsvilkår og forhold, utdanning og kompetanse.

Afrika mangler 4,2 millioner sykepleiere og jordmødre, ifølge WHO. Underbemanning truer pasientsikkerheten, og overbelastningen kan føre til flukt fra yrket, skriver NSF i sitt strategidokument for bistand.

Lykkes godt i Malawi

– Sykepleiermangelen i Afrika er kritisk, forteller Kristin Myhre Iversen, som jobber med internasjonal bistand i NSF.

Et av målene med NSFs bistandsarbeid er å styrke forbundene som arbeider for bedre arbeidsvilkår og arbeidsforhold for sykepleiere og jordmødre. 

Den nye avtaleperioden er en videreføring av arbeidet i Malawi og Rwanda, men nå skal også et samarbeid med sykepleierforbundene i Tanzania og Zimbabwe etableres.

– Hvorfor og hvordan valgte dere disse landene å samarbeide med?

– Ut ifra kriteriene NSF har for valg av samarbeidsland, var det 7 land i regionen som kvalifiserte. En omfattende ekstern forstudie konkluderte med at Tanzania og Zimbabwe var topp to. NSF besøkte begge forbundene og gjorde egne undersøkelser. Nå tilbys begge forbundene samarbeidsavtaler, sier Maren Olene Kloster, seniorrådgiver i NSF.

Begge to jobber med internasjonal bistand i fag og helsepolitisk avdeling i NSF, som holder til i Tollbugata i Oslo.

Både Iversen og Kloster har bakgrunn som samfunnsvitere. Iversen har vært i NSF i åtte år, er statsviter og har 20 års erfaring fra bistandsarbeid, samt to mastergrader. Kloster har en doktorgrad i global helse, hun har vært i NSF i tre år, før det var hun på Universitetet i Oslo.

– Arbeidet gir gode resultater i begge landene, for eksempel har sykepleierne i Malawi nå fått bedre lønnsvilkår, forteller Kloster. 

Noe avisklippene fra Malawiske aviser under forteller.

 

Avtalen innebærer at NSF den neste femårsperioden får 34,8 millioner kroner i støtte til arbeidet i disse landene. 

Beløpet er en økning på 20 prosent fra tidligere femårsperiode.

– Vi er glade for å få fornyet tillit og hele beløpet vi søkte om. Det betyr at også Norad ser at arbeidet gir gode resultater og er viktig, sier Myhre Iversen.

Kloster forteller at NSF må stille opp med minst 10 prosent egenandel til prosjektet, men at de faktisk bidrar med mer. I tillegg betaler NSF lønn til de to ansatte, som jobber med bistandsprosjektet.

90 prosent av pengene går til prosjektet i landet

– Over 90 prosent av pengene de mottar går til prosjekter i landene vi støtter, forteller Iversen.

– Reiser dere mye i jobben?

– VI er bevisst på dette. Før pandemien var det rundt seks reiser i året, de er på mellom 8 og 10 dager, forteller Iversen.

– I 2023 hadde vi fire reiser, vi bruker nettmøter mer nå, sier Kloster.

– Hva er det helt konkret dere bistår med?

– Vi bidrar til å utvikle sterke organisasjoner og fagforbund. For å få til dette bruker vi kompetanse og erfaring vi har i egen organisasjon.

Fra NSF har blant annet folk fra faggruppene, kommunikasjon, fag- og helsepolitisk avdeling, økonomi og ledelsen bidratt med kurs, konferanser og fysiske møter med partnerorganisasjonene.

Har økonomikontroll

Kontrollen med prosjektene er god sier de begge to. Det utføres mye stikkprøver og revisjon. 

Siden 2016 har arbeidet blitt profesjonalisert. I dette inngår også en ny modell for økonomistyring.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse