fbpx Lavest forventet levealder i Østfold og Finnmark Hopp til hovedinnhold

Lavest forventet levealder i Østfold og Finnmark

Bildet viser eldre mann på skateboard

Østfold og Finnmark har lavest antall forventede gjenstående funksjonsfriske leveår ved 65 år, viser oversikten fra FHI. Akershus ligger best an.

Det er ifølge NRK første gang at Folkehelseinstituttet har regnet ut hvor mange funksjonsfriske leveår vi kan vente oss.

Akershus på topp, Finnmark på bunn

I Akershus er forventet levealder for menn og kvinner henholdsvis 82 og 84,9 år. I Finnmark er de tilsvarende tallene 78,9 og 82,9 år, mens Østfold ligger på 80,7 og 84 år.

– For første gang viser profilene antall år etter fylte 65 år man kan forvente å ha god helse og funksjon, sier Bjørn Heine Strand, aldringsforsker ved Folkehelseinstituttet, i en pressemelding.

Målet med undersøkelsen er ifølge FHI at kommuner skal kunne se hva de må jobbe med for å tilby bedre tjenester.

15 fylker

Folkehelseprofilene er unike rapporter for hvert av de nå 15 fylkene i landet. Profilene er et grunnlag for det regionale arbeidet med å bedre folkehelsen. Folkehelseprofilene for kommuner og for bydelene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, ble publisert 12. mars. 

Det er forventet en betydelig økning i antall eldre de kommende årene. Både i alderen 65 til 79 år, og de over 80 år. 

– Derfor er det viktig med kunnskap om helse og funksjonsnivå i denne delen av befolkningen, skriver FHI. 

Endelig statistikk på leveår også i Norge

I profilenes folkehelsebarometer finner man nå tall på antall gjenstående funksjonsfriske leveår blant 65-åringer i fylket. Gjenstående levealder er et viktig mål på befolkningens helse, men kanskje enda viktigere for folk flest er hvorvidt disse årene vil være preget av god helse og funksjonsnivå. 

 – Tallene vises på både lands- og fylkesnivå. Eurostat og OECD har i en årrekke gitt oss rapporter om funksjonsfriske leveår i europeiske land. Nå kan også fylker i Norge ta i bruk denne indikatoren, sier Bjørn Heine Strand, aldringsforsker ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Har 20 gode år igjen

 – Jeg fyller straks 50 år. I Norgeshelsa statistikkbank kan jeg se at forventet levealder for norske menn i 50-årene er 83 år. De nye tallene for funksjonsfriske leveår viser meg at menn i alderen 50 år kan forvente å være funksjonsfriske til de er 71 år før langvarige aktivitetsbegrensninger melder seg. Tilsvarende tall for kvinner i mitt fødselskull er om lag 85 og 69 år. Kvinner lever altså lenger enn menn, men opplever langvarige aktivitetsbegrensninger noe tidligere, sier Strand. 

Overføring av ansvaret for folkehelseprofilene 

Fra 1. januar 2024 ble ansvaret for folkehelseprofiler og tilhørende statistikkbanker overført fra Folkehelseinstituttet til Helsedirektoratet. Overføringen er en del av omorganiseringen av den sentrale helseforvaltningen.

Folkehelseinstituttet er ansvarlig utgiver av profilene for 2024. Profiler for 2025 og fremover vil bli publisert av og fra Helsedirektoratet.

Det vil bli gitt mer informasjon om prosessen knyttet til endringene i løpet av våren.

Fakta
Nytt i 2024-profilene 
  • Ny indikator på forventede gjenstående funksjonsfriske leveår ved 65 år. Indikatoren måler antall år som en person kan forvente å leve uten langvarige aktivitetsbegrensninger. I Norgeshelsa statistikkbank finnes tall for flere aldersgrupper.  
  • Ny indikator på gjeld. Indikatoren omfatter personer som bor i husholdninger med gjeld over tre ganger samlet inntekt.
  • Endret indikator på luftforurensning. Indikatoren viser andelen personer som er eksponert for verdier høyere enn luftkvalitetskriteriene på 5 µg/m3 for fint svevestøv (PM2,5).  

Samtlige indikatorer med utfyllende informasjon finnes i Norgeshelsa statistikkbank.  

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse