Arbeidstøy: Best og verst i Møre og Romsdal
De gjør samme jobben og har offentlige arbeidsgivere. Likevel er forskjellen stor i hva arbeidsgiver mener er å regne som arbeidstøy i de beste og de verst kledde i hjemmetjenesten i Møre og Romsdal.
Martha Trones er NSFs hovedtillitsvalgt i Ålesund kommune. Ifølge oversikten fylkeskontoret i Møre og Romsdal har laget, er dette en av kommunene som har fylkets dårligste avtale.
(Teksten fortsetter under oversikten)
Dårlig økonomi får skylda
– Hvorfor får ansatte i hjemmetjenesten kun kjortel og bukse i Ålesund?
– Arbeidsgiver begrunner dette med økonomi. Vi har store forskjeller fra virksomhet til virksomhet i forhold til arbeidstøy. Noen hjemmetjenester har fleecejakke i tillegg til kjortel og bukse, men ikke alle, sier Trones.
Hun mener det er feil at ansatte må bruke privat tøy på jobb.
– I et samfunn og likestillingsperspektiv mener jeg dette ikke er godt nok for våre medlemmer. Med hensyn til hygiene og skille jobb og privat arbeidstøy så er det utrolig at dette ikke er en nasjonal satsing.
Teknisk sektor får alt
– Hva mener du burde være dekket?
– Arbeidstøy tilpasset arbeidets art. Sko er en del av arbeidsantrekket. Teknisk sektor i kommunen leverer en rekvisisjon og får alt de trenger dekket, slik er det ikke for helse, sier Trones.
Det er store forskjeller fra kommune til kommune.
– Arbeidstøy er en god investering
– Burde dette vært regulert nasjonalt?
– Ja, det tenker jeg hadde vært bra. Men samtidig må vi da tenke på at her er store nasjonale forskjeller, så den enkelte kommune må tilpasse lokalt etter vær og klima, sier hun og legger til:
– Arbeidstøy er viktig. Det forebygger sykefravær, skaper teamfølelse og er en god innvestering. Det er mitt syn i denne saken, sier Trones.
I Aure er de godt skodd
Aase Todal er hovedtillitsvalgt i Aure kommune, og kan skryte av å ha fylkets beste avtale når det gjelder arbeidstøy i hjemmetjenesten.
– Hva får sykepleierne i Aure dekket av arbeidsgiver?
– Nye fleecejakker til alle ansatte. Vi har flere ganger tidligere fått det i julegave, sier Todal med et smil.
– I tillegg får utetjenesten ytterjakker. Sko gis til både inne- og utetjenestene, sier hun.
De ansatte får nye klær med faste intervall.
– Ytterjakker får de hvert femte år eller ved behov. Sko gis annethvert år.
Todal sier hun nå prøver å få arbeidsgiver til også å dekke lue og buff, men utenom avtalen.
– Aure har lang tradisjon for nytenkning
– Er du overrasket over at din kommune har fylkets beste avtale?
– Nei. Aure kommune har lang tradisjon for nytenkning. Vi har et godt og fruktbart samarbeid mellom fagorganisasjonene, arbeidsgiver og politikerne, sier Todal.
– Har du tips til hva andre kommuner bør gjøre?
– Tips...? Vi har ikke akkurat funnet opp hjulet. Samarbeid og gode ledere som ser behovet, bruker fornuften og agerer, sier hun og legger til:
– Vi har som alle andre påpekt gjennom flere år forskjellsbehandling mellom mannsdominerte og kvinnedominerte arbeidsplasser, og mangel på egnet yttertøy og sko, spesielt høst- og vinterstid for hjemmetjenesten.
Todal mener pandemien var med å forsterke behovet for arbeidstøy og uniform også i habiliteringstjenesten.
– Egnet arbeidstøy skal være en selvfølge.
0 Kommentarer