fbpx Forskere knytter covid til økt allergirisiko Hopp til hovedinnhold

Forskere knytter covid til økt allergirisiko

Bildet viser en mann som nyser

En studie av rundt 22 millioner mennesker i Sør-Korea, Japan og Storbritannia kobler covid-19 til økt risiko for å utvikle allergisk sykdom etterpå.

Ifølge Forskning.no kan Sars CoV-2-infeksjoner gi forstyrrelser og svakheter i immunsystemet. Problemer i immunsystemet kan åpne for allergiske sykdommer som astma, høysnue og atopisk eksem.

Derfor har forskere i Sør-Korea ønsket å sjekke om covid-19 påvirker allergi. De har undersøkt data fra Sør-Korea, Japan og Storbritannia, rundt 22 millioner personer. Studien er nylig publisert i Nature Communications.

Forskerne fant samme tendensen i alle tre land. Personer som hadde hatt covid-19, hadde større risiko for nyutviklet allergi, særlig astma og høysnue, etter infeksjonen. Risikoen for å utvikle allergiske sykdommer økte i takt med hvor alvorlig koronasykdommen hadde vært.

Risikoen var lavere blant dem som hadde vaksinert seg mot covid-19 i forkant av sykdommen. De som hadde tatt minst to vaksinedoser, fikk faktisk ikke økt risiko for allergi. Forskerne påpeker at studien har naturlige svakheter, og at resultatene må tolkes med forsiktighet.

– Denne sammenhengen er ny for meg, men den er ikke overraskende. Vi ser mye immunbetinget sykdom etter covid-19-infeksjoner. Det er ikke overraskende om det er en økning i særlig astma og rhinitt, som er knyttet til slimhinnene i lunger og øvre luftveier – nettopp organene som primært utsettes for smitte og forandringer ved covid-19, sier professor Nina Langeland ved Bergen COVID-19 Research Group ved Universitetet i Bergen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse