fbpx Nav-tall: Sykepleiere er fortsatt de vanskeligste å rekruttere Hopp til hovedinnhold

Nav-tall: Sykepleiere er fortsatt de vanskeligste å rekruttere

Lill Sverresdatter Larsen, NSF

Sykepleiere er fortsatt øverst på topplisten over yrker som er vanskelig å rekruttere til. Utviklingen er likevel positiv. Tallene fra Nav viser at sykepleiermangelen er redusert de siste to årene.

Navs bedriftsundersøkelse viser hvilke bransjer som sliter mest med rekrutteringen. Sykepleiere og helsefagarbeidere har lenge toppet listen. Det gjør de fremdeles.

Men tallene viser en positiv utvikling for sykepleierne. I 2022 manglet Norge totalt 6600 sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre. Nå er tallet redusert til 4300.

Utdanner flere

– Hvordan forklarer NSF nedgangen? 

– Vi har blant annet bidratt til at det utdannes flere sykepleiere hvert år enn tidligere, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen. 

Hun sier NSF daglig jobber for å påvirke og informere stortingspolitikere om sykepleiermangelen. 

– Vi gjør det vi kan for å fremsnakke verdens beste yrke, og sikre bedre lønns- og arbeidsforhold for landets sykepleiere, sier Larsen.

NSF mener tallene er misvisende

– Er ikke dette gode nyheter?

– Vi skulle ønske dagens Nav-tall faktisk var gode nyheter, og at sykepleiermangelen var blitt mindre. Det er ikke realitetene, sier Larsen.

Hun mener mangelen på sykepleiere gjør at arbeidsgivere rett og slett lar være å lyse ut ledige stillinger.

– Eller at de lyser ut stillinger med annen og lavere kompetanse. Samlet behov for sykepleierkompetanse hos pasientene er økende ut fra demografiske framskrivninger, det bare blir gjort mindre synlig i disse tallene, sier hun. 

Viser til framskrivninger fra SSB

Forbundslederen underbygger sine argumenter med framskrivningene SSB har gjort. Prognosene tyder på at mangelen på sykepleiere kan komme opp mot 46 000 i 2040. 

– Det er flere tusen sykepleiere som jobber andre steder enn i helsetjenesten. Mange av dem må vi rekruttere tilbake, samtidig må vi sørge for å beholde de sykepleierne vi har i tjenesten i dag. Det er et politisk ansvar, og arbeidsgivers ansvar. Rart med det, er lønna god nok ut fra ansvar, risiko og ikke minst belastning – så blir sykepleierne i verdens fineste yrke, sier Lill Sverresdatter Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse