Ny helseplan skal kutte ventetidene
Regjeringen og SV er enig om ny helseplan, men har ikke landet på hvordan sykehus skal kompenseres for høy rente. – De burde ha klart å bestemme seg, mener Høyre.
De tre partiene kunngjorde tirsdag at de er enige om tiltakene i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som daværende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram i starten av mars.
– Vi lanserer i dag en rekke tiltak for å kutte ventetidene i helsesektoren, styrke finansiering til sykehusene og sikre at vi har nok bemanning i vår felles offentlige helsetjeneste. Det skal bli kortere ventetid og bedre helsehjelp, sier Truls Vasvik som er helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.
Helseplanen inneholder sju punkter, deriblant kontroll med kommersielle helseaktører og mindre bruk av innleie, krav til at kvinnehelse skal prioriteres, krav om at antall døgnplasser i psykiatrien skal økes og at kapasiteten innen rehabilitering skal bygges ut.
Høyre: De bare utreder og utreder
Partiene er også enige om å se nærmere på en ordning om å kompensere sykehusene for renteutgifter og kostnader til avskrivning. Men det skal de komme tilbake til.
– Dette er tiltak som kan ha stor betydning for å sikre sykehusøkonomien når det lages nye sykehus, understreker partiene i avtalen.
Regjeringspartiene «bare utreder og utreder», ifølge Høyre, som mener det allerede er godt nok grunnlag for å ta en beslutning.
– Det er helt umulig å forholde seg til hva slags ordning regjeringspartiene og SV egentlig har tenkt å foreslå, sier helsepolitisk talsperson Tone Trøen.
– Vi har jo hatt et sykehusutvalg som har jobbet grundig med dette, og som har gitt regjeringen råd. Så jeg synes det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke klarer å ta en beslutning om så viktige signaler til norske sykehus, sier hun.
Kommer i statsbudsjettet
Regjeringen vil komme tilbake til dette i statsbudsjettet til høsten, sier Aps Truls Vasvik. Han viser til at en rentekompensasjonsmodell ikke tidligere er utredet for statlig nivå, men kun for kommunene.
– Rentekostnadene har skutt i været i det siste, og derfor tar vi en ekstra runde på det, sier han.
Han påpeker at sykehusene har til sammen 55 milliarder kroner i gjeld.
– Det er jo store summer i spill. Så det her må også inn i ordinær budsjettbehandling, sier han.
Sykehusene skal rapportere om innleie
Helseplanen vektlegger også å bremse innleie. Dette feirer SV som et viktig gjennomslag.
– Vi skal få kontroll med det todelte helsevesenet. Kommersielle helseaktører må nå få godkjenning fra staten for å etablere virksomhet, understreker helsepolitisk talsperson Marian Hussein.
Sykehusene skal heretter rapportere inn løpende hva de bruker på innleie. Hvor ofte er ikke avklart, men det kan være naturlig når helseministeren annenhver måned har møte med partene i arbeidslivet i forbindelse med ventetidsløftet, ifølge partiene. Målet er å ha en temperaturmåler på hva som er fornuftig nivå.
Høyre og Frp mener derimot at planen er en oppskrift på økte ventetider i helsevesenet.
Frps helsepolitiske talsmann Bård Hoksrud mener regjeringen taler med to tunger når helseminister Jan Christian Vestre (Ap) endrer ordbruken om private aktører, mens helseplanen vektlegger å bremse innleie.
– Nå har Vestre prøvd å selge ut budskap om at han ikke har noe imot private, men det er noe helt annet vi hører i dag. Man kan begynne å lure på hva politikken her egentlig er, sier Hoksrud.
Lover å styrke rehabilitering
Han synes også planen er for svak når det gjelder rehabilitering og hvordan det skal følges opp overfor helseforetakene.
Lisa Marie Ness Klungland, som er helsepolitisk talsperson for Sp, mener planen vil være viktig for å opprettholde og styrke tilbudet innen rehabilitering. Hun påpeker at det kom knusende kritikk fra Riksrevisjonen nylig om at det har skjedd lite på feltet de siste ti-tolv årene.
I planen stilles det krav til at kapasiteten bygges ut, og at det sikres nok plasser med overnatting for arbeidsrettet rehabilitering og til livslangt rehabiliteringsløp.
– En av de tydeligste tilbakemeldingene vi har fått, er behov for arbeidsrettet rehabilitering. Det var viktig for oss at det fortsatt skulle være en egen kategori i anbud, slik at vi kan sikre at folk kan komme hjem og leve livet sitt der, sier hun.
0 Kommentarer