fbpx Vold mot helsepersonell: Dette gjør du hvis du blir rammet Hopp til hovedinnhold

Vold mot helsepersonell: Dette gjør du hvis du blir rammet

Illustrasjon hvor en kvinne står i midten omringet av skyggehender

Hvert år utsettes rundt 700 sykepleiere og annet helsepersonell for vold på jobben. NSF tror mørketallene er store.

At pasienter skader helsepersonell, er ikke uvanlig. Å bli utsatt for vold er kanskje vanligst i psykiatrien og på institusjoner med demensrammede. Selv om det gjøres mye for å forebygge slike angrep, er voldshendelser fremdeles vanlig.

Fakta
Dette er en yrkesskade

En yrkesskade regnes som en skade etter en ulykke som du får mens du jobber på arbeidsstedet i arbeidstiden, hvis du for eksempel:

  • sklir på et glatt gulv
  • stikker deg på en nål og blir smittet
  • får psykiske skader etter vold fra pasienter (som posttraumatisk stresslidelse)

Vilkåret er at det oppstår en plutselig og uventet hendelse eller en tidsbegrenset hendelse som medfører en påkjenning eller belastning, og som ligger utenfor arbeidets vanlige rammer.

Kilde: NSF

Får inn rundt 40 saker i året

Norsk Sykepleierforbund (NSF) hjelper sykepleiere med å få erstatning og godkjent skader som yrkesskader etter å ha blitt utsatt for vold.

– Hvor mange slike saker får NSF hvert år?

– De siste årene har vi til enhver tid hatt 40 løpende voldssaker – per i dag har vi 43 saker, opplyser NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Hun har hentet inn tallene fra advokat Yvonne Frøen i forhandlingsavdelingen, som er en del at NSFs spesialiserte yrkesskadegruppe.

Store mørketall

NSF mener mørketallene er store når det gjelder å få oversikt over hvor mange sykepleiere som utsettes for vold og trusler. 

– Sykepleierne er presset på tid og nedprioriterer å skrive avviksmeldinger. Noen dropper også å melde yrkesskader til Nav og forsikring dersom voldshendelsen ikke umiddelbart fører til sykefravær eller behov for legehjelp, sier Larsen.

Les NSFs huskeliste lenger nede i saken.

Noen tall

NSF har hentet inn noen av tallene som er tilgjengelig, blant annet fra SSB.

– SSB tar utgangspunkt i tall fra Nav som viser at det rapporteres om 250 til 300 trusler og rundt 650 til 750 tilfeller av vold per år mot helsepersonell, sier Larsen.

NSF mener tallene tyder på stor underrapportering.

– Hvorfor det?

– Tall vi har hentet inn fra klinikk for psykisk helse, rus og avhengighet OUS Ullevål, registrerte blant annet en økning på 250 prosent av vold, trusler og utagerende atferd fra 2015 til 2019. Ved Klinikk for psykisk helse og rus ved Sykehuset Østfold rapporterte de alene om 1448 tilfeller av vold, trusler og utagerende atferd i 2020, sier Larsen.

Statistikk fra forsikringsbransjen

DAYSY-rapporten 2023 fra Finans Norge inneholder statistikk fra selskapene som dekker rundt 87 prosent av det norske yrkesskadeforsikringsmarkedet:

  • If skadeforsikring 
  • Gjensidige Forsikring 
  • Tryg Forsikring 
  • Fremtind Forsikring 
  • KLP Skadeforsikring 
  • Eika Forsikring 
  • Frende Forsikring 
  • DNB Livsforsikring
  • Protector Forsikring 

Psykiatri og demensavdelinger dominerer

NSF ønsker et overordnet nasjonalt registreringssystem som fanger opp de mest alvorlige personskadene, men som også vil gi oppmerksomhet rundt mindre skader og skadelidende. 

– Målet er å forbedre både arbeidsmiljøet og bemanningssituasjon i helsetjenesten, sier Larsen.

– Har du et eksempel på en typisk sak?

– Det kan være en pasient i demensomsorgen tar tak i hendene til sykepleier og vrir om, eller en sykepleier som plutselig blir overfalt av en psykisk syk pasient, sier Larsen.

Hun forteller at det alltid er en kamp å få godkjent yrkesskadesaker som voldssaker i helse- og omsorgssektoren.

– Vi mener Nav og forsikring praktiserer regelverket for strengt, sier Larsen.

Erstatningen er avhengig av type skade

NSF har satt ned en egen gruppe som jobber hardt for at sykepleiere som har vært utsatt for vold, får erstatning og eventuelt godkjent skaden som yrkesskade.

– Hvor mye får de i erstatning?

– Det avhenger blant annet av hvor alvorlig skaden er. Dersom den medfører varig arbeidsuførhet, kan erstatningen bli høy. Men, får sykepleieren bare erstattet faktisk inntektstap, utgifter og eventuelt menerstatning, kommer hun eller han i beste fall ut i null, sier hun og legger til:

– I en alvorlig voldssak fikk medlemmet vi representerte, utbetalt i overkant av fire millioner kroner.

Siden 1991 har de fleste av forsikringsselskapene levert data til et felles register (DAYSY) som ligger i Finans Norge. Tallene viser at selskapene i 2022 fikk inn 331 meldinger som gjaldt ytre vold i helsetjenesten. Det ble betalt ut nesten 1,9 milliarder i erstatning. 


Huskeliste: Dette må du gjøre

Bildet viser mange post-it lapper på svart bakgrunn

Hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for vold, er det flere ting det er svært viktig at du gjør. Her er en kort huskeliste med de tre viktigste punktene fra NSFs forhandlingsavdeling:

  • Oppsøk lege så snart som mulig! Ofte kreves legesøkning innen 72 timer. Hold legen oppdatert.

Hvis fastlegen ikke kan undersøke deg innen 72 timer, kontakt legevakten. Gi legen en detaljert beskrivelse av arbeidsulykken og skaden. Husk å nevne at skaden skjedde på jobb.

  • Meld skaden/sykdommen til Nav (ett års frist) og arbeidsgivers forsikringsselskap. Vær nøye med beskrivelse av skadehendelsen og hvor du er skadet/har smerter (ikke bare det verste).

Skademelding bør helst skrives samme dag som skaden skjer. Det kan gjerne gjøres samtidig med utfylling av intern avviksrapport. Det er arbeidsgiver som er forpliktet til å sende skademelding til Nav, men den som er blitt skadet, har selv ansvaret hvis ikke arbeidsgiver gjør det. Det er også viktig at det sendes skademelding til arbeidsgivers forsikringsselskap. Sørg for at flest mulig opplysninger om skaden/uhellet blir notert: hvordan skaden skjedde, hvorfor, hvor du er skadet (nevn alle kroppsdeler og om det var vitner på stedet).

  • Ta kontakt med ditt fylkeskontor dersom du trenger hjelp

Norsk Sykepleierforbund kan hjelpe deg i yrkesskadesaken din. Ta kontakt med fylkeskontoret ditt for å få bistand kostnadsfritt.

På NSFs nettside finnes mer detaljert informasjon.

Fakta
Dette sier Arbeidsmiljøloven om vold og trusler

Arbeidsmiljøloven beskriver hvordan arbeidstakere skal ha det på jobb. Alle skal ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø (AML §4-1). Arbeidstakere skal, så langt det er mulig, beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger (AML §4-3).

Medansvar

Arbeidsgiver har hovedansvaret for å oppfylle lovens og forskriftenes krav, men arbeidsmiljøloven sier at arbeidstaker og deres representanter (tillitsvalgte og verneombud) har et medansvar.

Forskrift til arbeidsmiljøloven

I 2017 kom nytt kapittel (23A) i arbeidsmiljølovens forskrift om utførelse av arbeid. De nye bestemmelsene stiller blant annet følgende krav:

  • Virksomhetene skal kartlegge hvilken risiko det er for at arbeidstakerne kan bli utsatt for vold eller trusler. Risikovurderingen skal ta særlig hensyn til:
    • arbeidets organisering og tilrettelegging
    • hvor, når og i hvilke situasjoner arbeidstaker kan bli utsatt for vold og trussel om vold
    • alenearbeid
    • bemanning
    • utforming av arbeidslokalene og tekniske løsninger
    • effekten av iverksatte og planlagte forebyggende tiltak
  • Arbeidstakerne skal gis nødvendig opplæring i forebygging og håndtering av volds- og trusselsituasjoner.
  • Arbeidstakerne og tillitsvalgte skal ha nødvendig informasjon og kunnskap, blant annet om rutiner som er satt i verk for å forebygge, håndtere og følge opp vold- og trusselsituasjoner. Disse rutinene skal være skriftlige.
  • Virksomhetene skal gjennomføre de tiltak som må til, og at ansatte som blir utsatt for vold og trusler blir fulgt opp på en god måte i ettertid

Det forebyggende arbeidet må gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres representanter. Arbeidsmiljøutvalget og skolemiljøutvalget bør også trekkes inn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse