Kommunen gikk fra null til 23 søkere
I mars søkte Engerdal kommune etter fire sykepleiere i 100-prosentstillinger. De skulle gå langturnus og få blant annet gratis bolig i arbeidsperioden. Responsen ble overveldende.
Sykepleierne skulle fungere som «kommunens eget vikarbyrå». Stillingene var i utlysningen beskrevet som at de ikke var medberegnet i grunnturnus, men skulle flyte utenpå for å dekke inn der det er nødvendig.
Fra å ha null søkere på tidligere utlysninger var responsen i deres målestokk denne gangen overveldende: 23 søkere til de fire stillingene.
Hemmeligheten? Kanskje en kombinasjon av flere ting.
Søkerne ble nemlig tilbudt langturnus, lønn over tariff, gratis pendlerbolig og nedskriving av studielån. Muligheten for ikke å bo i den skogkledde og vinterkalde bygda ved svenskegrensa var et av trekkplastrene.
Fem av seks nyansatte i langturnus
Julie Spånberg Husfloen er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Engerdal.
Hun er fornøyd med at de fikk på plass såpass mange sykepleiere i rekrutteringsrunden, selv om det foreløpig ikke har blitt helt som skissert i stillingsutlysningen.
– Til de fire utlyste stillingene i kommunens eget «vikarbyrå» fikk vi ansatt én. Men vi har fått rekruttert i fem andre sykepleierstillinger ved bruk av langturnus, forteller hun.
Husfloen tror den viktigste grunnen til at søkerne meldte seg, var muligheten til langturnus og gratis bosted under arbeidsperioden.
– For nyutdannede eller de med høyt studielån så var nok nedbetaling av det også et ekstra pluss, sier hun.
Prioriterte å fylle opp grunnturnusen
– Med så mange søkere: Hvorfor ble ikke alle de fire utlyste stillingene besatt?
– Det var nok flere ting, men jeg tror en del søkte fordi det hørtes interessant ut. Og så tok man stilling til det ved et eventuelt tilbud om man ønsket det, sier Husfloen.
Hun sier at for noen gikk ikke turnusen opp, og at det kunne være litt annerledes enn det de hadde forestilt seg.
– Noen søkte også med ønske om en noe tilsvarende arbeidstid, men på andre vilkår. Flere av disse har vi fått i grunnturnus i vakante stillinger, forteller Husfloen.
Fem av de seks nyansatte går i en eller annen form for langturnus – etter eget ønske.
Dermed er det aller meste av vakanser i grunnturnusen fylt opp, noe Geir Rekve, sektorleder for helse og mestring i Engerdal, sier var en prioritet.
– Det er fantastisk at vi nå har fått fylt opp grunnturnusen, for den må være på plass for at resten skal fungere, sier han.
Kontaktet etter søknadsfrist
Rekve har fremdeles tro på at de tre stillingene med sykepleiere som skal gå oppå turnusen, blir besatt.
– Vi har blitt kontaktet av sykepleiere etter søknadsfristen. De har vært interessert i akkurat en slik ordning som vi tilbyr, sier han.
– Det vil være fravær, og da trenger vi noen som kan steppe inn, sier han.
–Langturnus er nytt hos dere: Hvordan følger dere opp videre?
– Vi snakker selvsagt med de ansatte om hvordan det går, og tillitsvalgte har full anledning til å ta opp eventuelle problemstillinger. Formelt sett har vi satt opp to faste møter i år med tillitsvalgte om langturnusene. Der åpner vi for å gjøre tilpasninger dersom det skulle vise seg å være nødvendig. Fleksibilitet er viktig, sier han.
Setter pris på flere kolleger
Hvordan de ansatte opplever langturnusen på sikt, gjenstår å se. Foreløpig har to av seks nyansatte startet.
De andre er på plass etter sommeren.
Julie Spånberg Husfloen har inntrykk av at sykepleierne som jobbet i kommunen fra før, er positive til løsningen.
– Jeg tror de ansatte generelt er fornøyd og setter pris på at det kommer flere dyktige kolleger. Nå har vi ikke fått mye erfaring med dette ennå, men man har jo sett hvor mye vi har strevd med å rekruttere før dette, sier hun.
0 Kommentarer