fbpx Studie: Folk får i seg mindre sukker når det er sukkeravgift på brus Hopp til hovedinnhold

Studie: Folk får i seg mindre sukker når det er sukkeravgift på brus

Bildet viser brus som blir helt i et glass

Storbritannias sukkeravgift på brus har hatt den ønskede virkningen, ifølge en langtidsstudie, som sier avgiften har ført til at britene får i seg betydelig mindre sukker.

Ett år etter at sukkeravgiften trådte i kraft, spiste britiske barn 4,8 gram mindre sukker om dagen, mens inntaket hos britiske voksne var 10,9 gram mindre, ifølge studien.

Mesteparten av nedgangen skyldes at folk drikker mindre brus, slår forskerne fast. Mindre brus har alene ført til at barn får i seg 3 gram mindre sukker om dagen og voksne 5 gram mindre.

Oppfyller ikke WHO-krav

Likevel spiser britene fortsatt mye sukker totalt sett og oppfyller dermed ikke de anbefalte retningslinjene fra sin egen helsemyndighet eller Verdens helseorganisasjon (WHO).

Den typen sukker briter spiser mest av er kjent som såkalt «gratis sukker», noe det finnes mye av i brus, men også i andre matvarer som kjeks, sjokolade, smaksatt yoghurt og frokostblanding.

Sukker i honning, sirup, usøtet fruktjuice, grønnsakjuice og smoothies forekommer naturlig, men teller også som «gratis sukker».

Tidligere forskning har knyttet sukkerholdige drikker til fedme, diabetes 2, hjertesykdom og for tidlig død.

Avgiften virker

Storbritannia innførte sukkeravgift i april 2018 som et forsøk på å oppmuntre produsentene til å redusere sukkerinnholdet i brus. Det fungerte, og ekspertene har konkludert med at sukkerforbruket falt blant både barn og voksne etter at avgiften ble innført.

Den seneste studien er publisert i den månedlige fagfellevurderte folkehelsetidsskriften Journal of Epidemiology and Community Health. Det er eksperter fra blant annet University of Cambridge og University College London som står bak.

Studien er gjennomført i perioden 2011–2019, men inkluderer også forskningsdata samlet inn gjennom myndighetenes årlige kostholdsundersøkelse utført mellom 2008 og 2019.

Formålet har vært å studere folks sukkerinntak over tid. Totalt 7999 voksne og 7656 barn er inkludert i den endelige analysen i studien.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse