fbpx Sykepleier innledet privat forhold til to sårbare pasienter. Nå har hun mistet autorisasjonen Hopp til hovedinnhold

Sykepleier innledet privat forhold til to sårbare pasienter. Nå har hun mistet autorisasjonen

Helse Stavanger

Sykepleieren skal ha tatt initiativ til fysisk kontakt og oppsøkt pasientene hjemme kveld, netter og i helger. En alvorlig rollesammenblanding, mener Statens helsetilsyn.

Stavanger Aftenblad meldte nylig at en sykepleier har mistet autorisasjonen sin. Statens helsetilsyn mener sykepleieren har trådt over grenser og innledet et privat forhold til to sårbare pasienter. Tilsynets konklusjon er at sykepleieren er uegnet til å utøve yrket på grunn av uforsvarlig virksomhet og vesentlig mangel på faglig innsikt.

Mistet først jobben i Helse Stavanger

Sykepleieren ble gransket av Statsforvalteren i Rogaland i 2022. Bakgrunnen var en bekymringsmelding fra Helse Stavanger om at sykepleieren hadde privatisert forholdet til én pasient. 

Kvinnen mistet ikke autorisasjonen, og saken ble aldri oversendt Statens helsetilsyn. Arbeidsforholdet med Helse Stavanger ble avsluttet, skriver Stavanger Aftenblad.

I 2023 ble saken mot sykepleieren gjenåpnet. Bakgrunnen var at det dukket opp nye opplysninger fra statsforvalteren i etannet fylke og fra politiet om at kvinnen skal ha gjort det samme med to pasienter. Det siste halvåret har både kvinnen og de berørte pasientene uttalt seg om forholdet.

Oppfordret til fysisk kontakt

I Helsetilsynets vedtak kommer det frem at sykepleieren var behandler for den ene pasienten over flere år. Sykepleieren skal ha vært hjemme hos pasienten en til to ganger i uken – inkludert på kvelds- og nattestid og i helger.

Sykepleieren skal ha tatt initiativ til fysisk kontakt med pasienten. I forklaring skal hun ha sagt at hun mente dette skal ha hatt en form for terapeutisk effekt, skriver Stavanger Aftenblad.

Også når det gjelder den andre pasienten, legger Helsetilsynet til grunn at sykepleieren har hatt fysisk kontakt, som klemming.

– Statens helsetilsyn vurderer at behandlingen du har gitt pasient A og pasient B, har hatt et tydelig preg av en omfattende overinvolvering, en svært uheldig privatisering av behandlingen og bruk av grenseoverskridende handlinger med omfattende grad av fysisk nærhet og kroppskontakt, heter det i vedtaket.

Sykepleiere skal i tillegg hatt omfattende kontakt med pasientene på sosiale medier og SMS.

Omfattende rollesammenblanding

Helsetilsynet mener saken er alvorlig.

– Sykepleieren har handlet på en måte som i stor grad avviker fra det som er forventet, og hun har utøvd omfattende grad av rollesammenblanding, skriver Helsetilsynet.

De mener sykepleierens handlinger har påvirket behandlingene til to sårbare pasienter og hatt et gjennomgående høyt skadepotensial.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse