fbpx Over halvparten av sykepleierstudentene får ikke tilrettelagt praksis Hopp til hovedinnhold

Over halvparten av sykepleierstudentene får ikke tilrettelagt praksis

Bilde av Kristoffer Haugen, studentleder, som ser inn i kamera. Han holder briller i hånden.

En undersøkelse i regi av NSF Student viser at 63 prosent av sykepleierstudentene med behov for tilrettelegging i praksis, ikke har fått det. 

Kristoffer Haugen er studentleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF). Nesten to tredjedeler av dem som har hatt behov for tilrettelegging praksis har i en SMS-undersøkelse meldt tilbake at de ikke har fått det de ønsket.

– Var svarene overraskende?

– Jeg har lyst til å si ja, men de er ikke overraskende. Det var forventet at flertallet opplever manglende tilrettelegging, sier Kristoffer Haugen.

Figuren over viser at av de 503 studentene som har hatt behov for tilrettelegging, oppgir 184 at de fikk tilrettelegging. 319 svarer at de ikke har fått ønsket tilrettelegging.

– Det er en bra innsikt at mange faktisk får tilrettelagt praksis, men det er synd at bare en av tre får det, sier lederen av NSF Student.

Aleneforsørger og lang reisevei 

Studentene hadde mulighet til å utdype hvorfor de opplevde manglende tilrettelegging.

En anonym student skriver at hun er aleneforsørger for sitt barn. Hun får bare tre sykedager på åtte uker. Hvis barnet blir sykt, og hun ikke får hjelp til barnepass, vil hun måtte ta praksis på nytt. Samme anonyme student skriver også at hun ikke kan jobbe i sin betalte jobb denne perioden, og at økonomien blir svært vanskelig. 

Les om sykepleierstudenten, Benedikte Fjellheim, som brakk foten på vei fra praksis, og måtte utsette praksis et år: 

Mange svar i NSF Students undersøkelse handler om lang reisevei, og at de ikke får kompensasjon for reiseveien til og fra praksis.

– Skal utdanningen gi økonomisk kompensasjon for lang reisevei?

– Studiesteder i Norge skal i all hovedsak være gratis, sier Kristoffer Haugen.

– Du velger selv hvor du skal bo og hvor du skal studere. Siden praksis er en del av skolen, og studentene ikke nødvendigvis velger praksisplass selv, skal skolen dekke pålagt kostnad for reisevei, sier Haugen.

NSF Student-lederen påpeker at manglende tilrettelegging baserer seg på elevenes egne meninger. Men uansett begrunnelse er det viktig å ta det på alvor, sier han. 

– Som studentorganisasjon er det viktig å speile studentenes meninger.

Psykisk helse

– Hvordan påvirker manglende tilrettelegging studentene?

– Det går jo på motivasjon og trivsel. Vi ser i dag at studenter har dårligere psykisk helse sammenliknet med andre i samme aldersgruppe som er ute i arbeid.

Haugen viser blant annet til Statistisk Sentralbyrås (SSB) ferske undersøkelse om psykiske plager blant studenter.

NSF Students undersøkelse ble sendt ut på SMS til alle studenter som er medlem i NSF. 1468 sykepleierstudenter svarte på undersøkelsen, det er litt over ti prosent av medlemmene. Rundt 90 prosent av alle sykepleierstudenter er medlem i NSF, ifølge studentleder Haugen.

De fikk derfor en god oversikt over hvordan sykepleierstudenter har det i praksis.

Fakta
Spørsmålene i NSF Students undersøkelse:
  • Hvilken skole studerer du ved?
  • Hvilket studieår går du på?
  • NSF Student krever at studenter som skal gjennomføre praksisstudier får vite hvor de skal gjennomføre praksisstudiene senest fire uker før praksisstudiets start. Opplever du at dette praktiseres ved din skole?
  • Kjenner du deg igjen i noen av disse påstandene: jeg er gravid eller forsørger, jeg har et verv, jeg driver med toppidrett, jeg har/har hatt en skade eller sykdom?
  • Har du opplevd manglende tilrettelegning i praksis?
  • Hva fikk du ikke tilrettelagt for og hvilke konsekvenser fikk det for deg?
  • Hvordan fikk du tilrettelagt?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse