fbpx – Tygg litt på denne: Det skal være gratis å studere, men jeg har ikke råd Hopp til hovedinnhold

– Tygg litt på denne: Det skal være gratis å studere, men jeg har ikke råd

Bildet viser studentleder, studentstyremedlem og studentstyremedlemmer i NSF i juni 2021.

– Dette er realiteten for mange studenter, spesielt nå når det nærmer seg tid for å «få» autorisasjonen, skriver NSF Student.

Det dreier seg om autorisasjonen som studentene har brukt flere år på å utdanne seg til. Som man trenger for å kunne jobbe som, for eksempel, sykepleier eller annet helsepersonell. Denne autorisasjonen har de siste årene kostet 1665 kroner per uteksaminerte kandidat. Det gjelder for 29 yrkesgrupper totalt.

Da det nærmet seg studieslutt i 2020 for vårt kull, kom dette beløpet som et sjokk, og det var en ekstra belastning for flere. Det mangler nesten 7000 sykepleiere i dag, og den kritiske kompetansen nyutdannede sykepleiere sitter på, må man altså betale for å ta i bruk?

Utakk er verdens lønn

Dersom sykepleierstudenter ikke betaler autorisasjonsgebyret, får ikke samfunnet dra nytte av denne livsnødvendige kompetansen. Denne utgiften er en ekstra belastning for dagens sykepleierstudenter. Spesielt etter et år hvor flere har blitt tvunget til å avslutte sin deltidsjobb som har vært nødvendig for å klare seg økonomisk i hverdagen.

Det fremstår nesten som et lite «fuck you» fra myndighetenes side.

I perioden vi nå forhåpentligvis er på vei ut av, har flere sykepleierstudenter jobbet utrettelig for å bidra til at hjulene i helsevesenet går rundt. Gjennom hele pandemien har NSF Student mottatt enormt mange forespørsler fra sykepleierstudenter som ønsker å bidra. At dette beløpet fortsatt foreligger helt på slutten av studiet, fremstår nesten som et lite «fuck you» fra myndighetenes side.

Bryter med gratisprinsippet

Helse- og omsorgsminister Bent Høie har tidligere sagt at det vil være fornuftig å gå gjennom satsene på nytt, noe Helsedirektoratet hevder de gjør. Om gebyret er kommet for å bli, om det skal reduseres, eller om det skal fjernes, er uvisst. Det de derimot har sagt, er at hver enkelt behandling av søknader ikke skal ha høyere kostnad enn gebyret.

For å bli autorisert fra norske utdanningsinstitusjoner har prosessen vært automatisert fra 2016.Når en prosess er automatisert slik som denne, klarer ikke NSF Student å se at det finnes noe grunnlag for å kreve 1665 kroner per student. Det er nemlig utdanningsinstitusjonene og hver enkelt student som gjør arbeidet.

Hva med kostnaden samfunnet må betale, om vi ikke får utdannet nok sykepleiere? Da med tanke på den allerede kroniske mangelen av sykepleiere på oppimot 7000 stykk er den ubetydelig?

NSF Student mener at autorisasjonsgebyret bryter med gratisprinsippet og at det er på høy tid å fjerne gebyret for studentene. Det skal være gratis å utdanne seg i Norge, men flere har ikke råd.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse