fbpx – Når det er en fastlegekrise, er det også sykepleiermangel Hopp til hovedinnhold

– Når det er en fastlegekrise, er det også sykepleiermangel

Bildet viser  Evelyn Schumacher
SAMARBEIDSPARTNERE: – Fastlegene er sykepleiernes viktigste samarbeidspartner, og begge parter påvirker hverandres arbeid i stor grad, skriver Evelyn Schumacher (avbildet). Foto: Privat

– Kjære Ingvild Kjerkol, jeg hører deg bare snakke om fastlegekrisen, men hva med sykepleiermangelen? Den angår meg direkte, og jeg kjenner den daglig på kroppen, skriver innleggsforfatteren.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Kjære Ingvild Kjerkol, er du egentlig klar over at kommunehelsetjenesten og hjemmesykepleien spesielt er direkte knyttet til fastlegene?

Fastlegene er sykepleiernes viktigste samarbeidspartner, og begge parter påvirker hverandres arbeid i stor grad. Så når du da sier at det er en fastlegekrise, påpeker du samtidig at det er sykepleiermangel. Gjør du ikke det?

Ikke god nok bemanning

Fastlegekrise, sa du? Ja, jeg vet, vi mangler fastleger, for det er lite attraktivt å jobbe som fastlege har jeg forstått. På grunn av arbeidsmengden, sier de. Samtidig finnes det nok leger – vi må bare få rekruttert legene til å bli fastlege. Vi mangler derimot sykepleiere.

Vi mangler rett og slett sykepleiere.

Bemanningen i kommunehelsetjenesten er ikke god nok. Vi har ikke nok tilgang på personell med helsefaglig kompetanse. Vi mangler rett og slett sykepleiere. I tillegg mister vi stadig flere sykepleierkolleger.

Sats på sykepleiere generelt

Kjære Ingvild Kjerkol, jeg ber deg inderlig om å satse på kompetanse, og sats på sykepleiere i kommunehelsetjenesten. Ja, sats på sykepleiere generelt.

Bemanningsnormen i kommunen er «skill miks». Vi har mange ufaglærte på jobb daglig. Dette uroer oss sykepleiere. Det er med på å gi økt arbeidsbelastning. Vi er bekymrer oss for pasientsikkerheten.

Avvik på medisinhåndtering, for eksempel, har økt i det siste. Det gjør oss utrygge. Kommunehelsetjenesten har ansvar for svært syke pasienter.

Vi gjør så mye – hver dag

I går var jeg hos en pasient som har lungedren, og vi sykepleiere tapper lungene for væske hver dag. Pasienten slipper å dra innom sykehuset daglig. Det var også pasientens eget ønske.

Vi følger opp pasienter med demens og med kreft.

Vi har pasienter som får hjemmedialyse, vi håndterer nefrodren, vi driver med sår, med LAR, og vi gir antibiotikabehandling intravenøst i eget hjem. Vi håndterer pasienter med alvorlig psykisk sykdom som ikke burde bo i eget hjem. Vi følger opp pasienter med demens og med kreft.

Du må se oss

Vi gjør så mye hver dag. Vi driver med palliasjon, og flere og flere ønsker å dø hjemme. Pasienter med bekreftet covid-19 som kan være hjemme, blir fulgt opp via avstandsoppfølging og daglig telefonkontakt for å fange opp eventuell forverring av sykdom. Det er vi sykepleiere som har ansvar for alt dette – og mye mer.

Kjære Ingvild Kjerkol, jeg ønsker at du ser oss! Jeg ønsker at du bidrar til at vi kan stå i det ansvaret – alene – hjemme hos pasienten. Jeg ønsker at du hører på NSFs råd.

Jeg vil at du bruker ordet «sykepleiermangel», for først da vet jeg at du har forstått utfordringen.

Les også:

Sykepleiermangel i Helsedepartementet

FASTLEGE: Ole Henrik Krat Bjørkholt blir statssekretær for Ingvild Kjerkol. Bildet er fra 2019 da han var fastlege i Drammen. Foto: Pernille Vestengen / Dagsavisen Fremtiden

I dagens statsråd ble det offentliggjort at fastlegen Ole Henrik Krat Bjørkholt blir helseminister Ingvild Kjerkols andre statssekretær.

Samme dag som Ingvild Kjerkol (Ap) ble ny helseminister, utpekte hun jurist Karl Kristian Bekeng (Ap) som sin første statssekretær.

I statsråd i dag, 22. oktober, ble det klart hvem Ingvild Kjerkol ønsket som statssekretær nummer to: Fastlegen Ole Henrik Krat Bjørkholt.

Det betyr at det ikke blir noen sykepleiere i den nærmeste staben til den nye helseministeren.

Norsk Sykepleierforbunds forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, innrømmer at hun håpet den nye helseministeren også ville ta med seg en sykepleier på laget.

– Hvilket signal gir det?

– Som nøkkelpersonell i tjenesten hadde vi håpet på noen med sykepleierbakgrunn, sier Larsen.

Les også: I disse komiteene sitter sykepleierne på Stortinget

– Vi må jobbe sammen

Hun er likevel optimistisk.

– Vi vet at mange i den nye regjeringen er opptatt av våre kampsaker, sier hun.

Ettersom det ikke ble noen sykepleiere som statssekretærer, sier Larsen det blir ekstra viktig for helseministeren å jobbe tett med Sykepleierforbundet.

– Vi må sammen finne løsninger og raskt tiltak på utfordringer som sykepleiermangelen, sier Larsen.

Bistand og et godt offentlig helsevesen

Fastlege Ole Henrik Krat Bjørkholt har skrevet masteroppgave om sviktende rekruttering til fastlegeyrket. Ifølge et intervju med Dagsavisen Fremtiden ønsker han å skape et så godt offentlig helsevesen at det ikke er noe marked for private aktører.

Den nye statssekretæren har også bistandsarbeid på sin CV med to år i Bolivia og har jobbet som assisterende fylkeslege i Buskerud fylke.

Høie sine sykepleier-statssekretærer

Flere sykepleiere har jobbet for tidligere helseminister Bent Høie (H) i hans tid. Den første var tidligere forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Lisbeth Normann som var statssekretær i hans første periode.

Anne Grethe Erlandsen, også utdannet sykepleier, har vært Høies statssekretær siden 2013 og frem til regjeringsskiftet. Frøydis Høyem, sykepleier fra Trondheim, har vært statssekretærer i Helse- og omsorgsdepartementet siden 2020.

Anne Bramo (Frp) var statssekretær i eldre- og folkehelsedepartementet. Hun er sykepleier og politiker fra Moss. Sykepleier Frode Gaasland Hestnes (Frp) har også jobbet for Høie fra 2017. Les mer her.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.