– Sykepleiernes etiske stemme og handlekraft må styrkes
– Det handler om å ha tillit til mennesker som uttrykker behov for sykepleie, og ikke minst tillit til at fagpersonen utøver sykepleie med omsorg og ansvar, skriver innleggsforfatterne.
Som ledere for de sykepleieetiske rådene i Norge og Danmark, har vi tilbrakt to dager sammen for å diskutere felles utfordringer. Norge var under dansk herredømme i mer enn 400 år. Kanskje er det vår felles historie som gjør at vi liker hverandre og forstår de utfordringer som råder i våre land?
Vi har både felles opplevelser og felles problemer. Vi skriver sammen fordi vi som danske og norske sykepleiere vil fremstå med en sterk og tydelig stemme når vi peker på noen av de utfordringene vi ser i fremtidens helsetjenester.
Svaret er å stå sammen
Sykepleiernes ansvar omtales i yrkesetiske retningslinjer som en omsorg for det sårbare liv (altså for alle innbyggere som opplever seg som sårbare i en konkret situasjon). Det handler om et samfunnsmessig ansvar for å sikre at alle får lik tilgang på sykepleie og behandling i helsetjenesten og ikke minst å påpeke når dette ansvaret kommer under press.
Dette gjelder i klinisk praksis hvor flere og flere opplever at de ikke kan yte sykepleie på høyt faglig nivå. Det gjelder i sykepleierutdanningen hvor studenter i praksis opplever at de får mangelfull eller ingen veiledning på grunn av travelhet og mangel på sykepleiere. Det gjelder for ledere og ledelsespraksis hvor mange presses av normeringskrav.
Det er mangel på sykepleiere og andre yrkesgrupper, underdimensjonerte sykehus og for få sykehjemsplasser. Svaret er ikke intern kamp om hvem som har det verst, eller om praksis eller teori er viktigst. Svaret er å stå sammen i sykepleieprofesjonen og respektere hverandres opplevelser. Vi vil formidle bekymring på en saklig og faglig måte for å tydeliggjøre den samfunnsmessige verdien av sykepleie.
Har lært å dra lasset sammen
Debatten om fremtidens helsevesen foregår kontinuerlig både i Norge og Danmark og domineres av fortellinger om stigende utgifter til både sykehusene og kommunene. Det er også et raskt økende antall eldre med kroniske sykdommer både i Danmark og Norge. Sykepleierne i både Danmark og Norge streiket i 2021 med krav om konkurransedyktig lønn.
De to siste årene med en verdensomspennende pandemi har vist hvordan myndighetene er i stand til å prioritere økonomiske midler til helsetjenestene når vi står i en slik krise. Vi har lært å dra lasset sammen. Vi har tatt et felles ansvar for at beskytte hverandre, støtte hverandre og jobbe sammen. Dermed har vi sikret at våre helsetjenester ikke brøt sammen på grunn av et stort antall svært syke mennesker.
I både Norge og Danmark er det en massiv mangel på sykepleiere. Dette ser vi i spesialist- og kommunehelsetjenesten, og vi har allerede erfart konsekvensene. Vi opplever at flere og flere av våre kolleger blir sykemeldt eller slutter på grunn av et arbeidsmiljø preget av for liten tid og oversvømmelse av ansvar, som er en direkte konsekvens av mangel på denne yrkesgruppen.
Likevel stilles det stadig politiske spørsmål om det lønner seg å gi sykepleiere bedre arbeidsforhold og høyere lønn. Hvis fremtidens helsevesen skal fungere, er det behov for godt utdannede og kompetente medarbeidere som kan møte behovene for sykepleie og behandling både i Norge og Danmark. Sykepleierne skal møte komplekse behov som krever avansert praktisk og teoretisk kunnskap.
Det handler om kunnskap og kompetanse
God sykepleie handler ikke bare om hvordan vi planlegger å utføre konkrete oppgaver og lykkes med å løse oppgavene våre innenfor et standardisert rammeverk. Det handler om kunnskap og kompetanse for å se sammenhenger mellom brukere/pasienters behov, ønsker og livssituasjon, tilgjengelige ressurser, tilgjengelige behandlinger, og om mulighetene for forebygging og helsefremming.
Sykepleiere har kompetanse og ferdigheter til å hjelpe folk til å bli friske, til å leve med sine kroniske tilstander på best mulig måte, eller i noen tilfeller til å dø en verdig død. På denne måten er sykepleie et unikt bidrag til et velfungerende samfunn.
Det handler om hva innbyggerne i velferdssamfunnene våre forventer når de trenger helsetjenester. Det handler om å bli møtt, sett og hørt!
Gjennom sin utdanning har sykepleieren utviklet kompetanse til å møte pasienten gjennom den praktiske kunnskapen, den teoretiske kunnskapen og den etiske kunnskapen. I praksis betyr dette at du som innbygger (og politiker) kan forvente at en sykepleier alltid bruker sin kunnskap og sine ferdigheter.
Effektiv sykepleie er basert på det enkelte menneskets behov for sykepleie slik sykepleieren, innbyggeren og andre helsepersonell vurderer i fellesskap.
Verdien av tillit står derfor sentralt om det skal være mulig å løse de store utfordringene i fremtidens helsevesen. Det handler om å ha tillit til mennesker som uttrykker behov for sykepleie, og ikke minst tillit til at fagpersonen utøver sykepleie med omsorg og ansvar!
0 Kommentarer