Mildrid Haugrønning Søndbø
PensjonistTidligere leder i Rådet for sykepleieetikkInnlegg av Mildrid Haugrønning Søndbø som pensjonist:
Sykefravær og IA-avtalen: Famler vi i blinde?
Norge har råd til den sykelønnsordningen vi har, men vi må komme ukulturen og misbruket av ordningene til livs.
Hurra, det blir flere eldre i tiden som kommer
Vi blir flere eldre, men det må ikke bli en katastrofe. Helsepersonell kan bidra til en holdningsendring.
Hvordan håndterer vi mistillit?
Det er en forventning om at stortingspolitikere og statsråder går foran som gode eksempler. Når avsløringene om ulovligheter likevel er et faktum, hva skjer da med tilliten til de øverste folkevalgte?
Innlegg av Mildrid Haugrønning Søndbø som leder:
Språk har innvirkning på hvordan etikk blir forstått og praktisert
Som sykepleiere må vi insistere på å ha tid og rom for etisk refleksjon. Her kan pasienter og sykepleiere møtes som likeverdige partnere i omsorgsprosessen.
Vi har sykepleiere vi kan være stolte av
Denne lille fortellingen er en gladhistorie, og jeg tenker det er fint å formidle de gode historiene også.
Tap og vinn med samme sinn
Det er en betydelig utfordring å motivere medarbeidere til å stille til valg i ulike verv og roller. Med det som bakteppe er det særdeles viktig at ikke noen blir utsatt for ødeleggende prosesser.
Skjønnhetsmedisin: Disse spørsmålene bør alle sykepleiere reflektere over
Er det etisk forsvarlig at sykepleiere jobber i skjønnhetsklinikker? Vi trenger en åpen meningsutveksling, skriver artikkelforfatterne.
Vi må sette etikken i høysetet
Alle avdelinger bør ha et tilbud om etikkrefleksjon. Det er langt fra realiteten i dag, viser en undersøkelse.
– Sykepleiernes etiske stemme og handlekraft må styrkes
– Det handler om å ha tillit til mennesker som uttrykker behov for sykepleie, og ikke minst tillit til at fagpersonen utøver sykepleie med omsorg og ansvar, skriver innleggsforfatterne.
– Hvordan snakker vi om kvinner?
–Må kvinnelige ledere finne seg i negative karakteristikker i større grad enn menn, og hvilke uttrykksformer er egentlig akseptable, spør innleggsforfatteren.
– Sykepleiere vil ikke bli sett på som superhelter
– Sykepleiere ønsker å være stolte over sin faglighet og hvordan de utøver sitt yrke som profesjonelle og kompetente sykepleiere som står opp for pasientene sine, skriver de nordiske sykepleieetiske rådene.
– Det er en tid for alt
– Vi, sykepleierne, trodde tiden var kommet for en dans, men den gang ei. I stedet blir det nok en lang klage og mye gråt inntil politikerne forstår med hodet og hjertet hva vi arbeider for dag og natt, skriver Haugrønning Søndbø.
Vi er etisk forpliktet til å lære av våre feil
Profesjonsetikken krever refleksjon og handling, men også en gjennomgang av hendelser i etterkant.
– Er virkelig sykepleiere og sykepleierstudenter like opptatt av etikk som de er av lønn?
– To av de mest benyttede søkeordene som leder inn til NSFs nettsider er ordet «lønn» og «yrkesetiske retningslinjer». For meg er det både en interessant og god nyhet, skriver lederen i Rådet for sykepleieetikk.
– Aktiv dødshjelp er ikke veien å gå
– Det er ikke vanskelig å forstå at enkelte mener at aktiv dødshjelp må være opp til hver enkelt. Det har jeg en stor respekt for. Likevel mener jeg at en naturlig død er en verdi vi må kjempe for, skriver lederen i Rådet for sykepleieetikk.
– Dette er helsetjenestenes dilemmaer
– Fysioterapeuter, leger og sykepleiere er tett på det mest sårbare i menneskets liv; sykdom og lidelse. Deres erfaringer med covid-19 må frem i lyset nå som epidemien er under relativt god kontroll, skriver innleggsforfatterne.
Hvor ble det av diskusjonen om bioteknologiloven?
Endringene som ble besluttet i bioteknologiloven, åpner for mange muligheter for enkeltindividet og samfunnet, men i samme åndedrag oppstår det også noen etiske dilemmaer.
– Det handler om å bry seg
Flyktningkrisen på Lesvos handler om menneskeverd og solidaritet. Derfor står Rådet for sykepleieetikk samlet i oppropet om å hente langt flere barn og familier fra leirene.
– Når sykepleiere benytter spalteplass, bør øverste ledelse lytte
Sykepleierne ytrer seg ikke ofte i mediene. Det er derfor prisverdig når noen tar motet fatt. Dette er en kommentar til sykepleier Rita Storlis kronikk i Tønsbergs Blad 23. august.
– Etikken i helsetjenestene er på vikende front
Vi behøver ikke flere ord fra myndighetene om kvalitetsforbedringer. Vi trenger rom til å handle, skriver Mildrid Haugrønning Søndbø.
– Hvilken tryllestav bruker legene? Den vil jeg låne
Det er satt av 1,6 milliarder kroner til å styrke fastlegeordningen enda helseministeren har uttalt at det haster mest å bøte på sykepleiermangelen. Jeg er jeg nysgjerrig på hvilken strategi legene har brukt for å nå frem, skriver Mildrid Haugrønning Søndbø.
Vil vi spare tusenvis av sykepleierårsverk?
Vil elektroniske legemiddellister føre til færre sykepleiere?
– Har effektivitetstyranniet ingen ende?
I Rådet for sykepleieetikk ble vi nylig gjort oppmerksomme på en praksis som er etablert i hjemmetjenestene i flere norske kommuner. Vi hadde aldri hørt om dette før, og ble derfor litt overrasket.
Sykepleien må rette skytset i riktig retning
Det er ikke vi, men arbeidsgiverne som nå må fortelle sykepleierne hva de skal gjøre, skriver Mildrid Haugrønning Søndbø, leder i Rådet for sykepleieetikk, i et tilsvar.
Vi behøver et verdiskifte. De ansatte må lyttes til
Det er betenkelig at Sykehuset i Østfold stevner spesialsykepleiere som vil jobbe full tid på den avdelingen som har mest bruk for deres kompetanse, skriver leder for Rådet for sykepleieetikk.
Gode beredskapsplaner må bygge på reell medvirkning i forkant
Jeg er stolt av dere som har de hvite skoene på, og som er klar for ny dyst hver dag. Hva skulle Norge gjort uten dere nå? spør lederen for Rådet for sykepleieetikk.
Vi behøver et verdiskifte
Sykepleiere har et personlig ansvar for at egen praksis er faglig, etisk og juridisk forsvarlig, skriver innleggsforfatteren.