fbpx – Dette er ikke en debatt om abortgrense, men om selvbestemmelse Hopp til hovedinnhold

– Dette er ikke en debatt om abortgrense, men om selvbestemmelse

Bildet viser en illustrasjon med en knyttneve som kommer ut av kvinnesymbolet.

– Vi har fått et annet syn på både seksualitet og retten til å bestemme over egen kropp siden den viktige seieren for dagens abortlov. Nå er det på tide at kvinners abortrettigheter styrkes, ikke bare angripes, skrives Seher Aydar.

Jordmorforbundet i Norsk Sykepleierforbund var fredag ute i Sykepleien og argumenterte for å ikke utvide selvbestemmelsen i dagens abortlov. Utspillet deres opprørte meg fordi jordmødrene er en gruppe som normalt står på kvinners side og fremmer deres rettigheter og interesser. Slik de argumenterer i denne saken, svikter de kvinnene.

En umyndiggjøring

Dette er ikke en debatt om abortgrense. Det er en debatt om selvbestemmelse. Dagens abortlov åpner for at kvinner kan ta abort også etter uke 12, men det er ikke selvbestemt etter det. Da må kvinnen møte i en nemnd som tar avgjørelsen, noe som fører til at hun mister selvbestemmelsen.

Det flytter makt vekk fra kvinnen selv og over til noen andre som får mulighet til å sortere verdige og uverdige begrunnelser. Nemndene er rester fra en tid da kvinnene ikke ble vurdert som myndige nok til å bestemme over egen kropp og eget liv. 

Kvinnen kjenner sin egen situasjon best og er best i stand til å vurdere om svangerskapet bør avsluttes eller ikke.

Må styrke selvbestemmelsen

Jordmorforbundet sier følgende til Sykepleien: «Våre jordmødre er spesielt opptatt av å ivareta kvinner i en sårbar situasjon». Det er vanskelig å forstå hvordan de kan mene at en nemndbehandling – der et panel av fremmede skal gjøre et livsavgjørende valg på dine vegne – er å ivareta sårbare kvinner.

Abort etter uke 12 kan ha ulike grunner, og kvinners rett til å ha noen å snakke med og oppfølging må ligge fast som en rettighet. Men alle vet at det ikke er det nemnden er til for. Du kan ikke snakke fritt dersom du vet at den på den andre siden av bordet har makt til å tvinge deg til å bære frem et barn du ikke ønsker eller tror du kan ta vare på.

Vi må både styrke selvbestemmelsen og sikre alle rett til veiledning fra helsepersonell ved behov eller etter eget ønske.

Gir ikke flere aborter

Det er ikke sant at økt selvbestemmelse gir flere aborter. Det gir først og fremst tryggere aborter. Nederland har hatt selvbestemt abort frem til uke 22 siden 1984. De har de siste ti årene hatt en abortrate som er stabil og lavere enn i Norge. Det er altså ingen klar sammenheng mellom antall utførte aborter og hvor en setter grensen for selvbestemt abort.

Jordmorforbundet løfter frem at tidlige aborter er mindre smertefull og gir mindre komplikasjoner som argument for å ikke utvide grensen for selvbestemmelse, men det er ikke det denne saken handler om.

Det er ingen grunn til å tro at flere vil ta abort senere om selvbestemmelsen utvides. Selv om det nå er selvbestemt abort frem til uke 12, utføres de aller fleste aborter før uke 9. Når kvinner får sjansen, tar de abort så tidlig som mulig.

Island har fjernet nemndene sine. Flere land har mer selvbestemmelse enn Norge. Vi har fått et annet syn på både seksualitet og retten til å bestemme over egen kropp siden den viktige seieren for dagens abortlov. Nå er det på tide at kvinners abortrettigheter styrkes, ikke bare angripes.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse