fbpx Gaza: Helsepersonell må få gjøre jobben sin Hopp til hovedinnhold

Gaza: Helsepersonell må få gjøre jobben sin

Bildet viser Gaza-stripen

Siden 7. oktober er over 300 helsepersonell drept på Gazastripen. Det er mer enn i alle kriger og konflikter kombinert siden 2016. 

Helsepersonell har alltid vært viktige i krig og konflikter. Siden 1967 har Gaza vært under militær okkupasjon. Det har blant annet ført til at Gazas befolkning ikke har fått tilgang på nok humanitær bistand og er derfor helt avhengig av hjelp utenfra for å sørge for humanitær tilgang og helsetjenester. 

Grunnleggende menneskerettigheter

Leger uten grenser har vært til stede på Gazastripen i 34 år. I tillegg er mange andre organisasjoner til stede, som Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp. 

Genève-konvensjonen sier at helsepersonell skal gis økt beskyttelse og alltid skal få lov til å gjøre jobben sin. Helsepersonell som jobber i krig, vet at det kan oppstå livsfarlige forhold, men de har med bakgrunn i folkeretten alltid fått lov til å gjøre jobben sin. Sykehus har historisk sett vært trygge soner. 

Helsepersonell jobber under etiske retningslinjer. Først og fremst skal vi verne om menneskets helse. Vi skal helbrede, lindre og trøste. Dette bygger på respekt for grunnleggende menneskerettigheter og på sannhet og rettferdighet med hensyn til pasient og samfunn. 

Sykehus blir angrepet

Den britisk-palestinske kirurgen Ghassan Abu-Sitta jobbet på Shifa sykehuset fra 9. oktober til 19. november. Sykehuset var utsatt for flere bombeangrep og ble beleiret av israelske okkupasjonsstyrker. Abu-Sitta sier at i tillegg til det ufattelige antallet drepte og skadde sivile var det voldsomme målrettede angrep på sykehus og helsepersonell.

Abu-Sitta sier til nyhetsbyrået AP at det verste var å gå tom for morfin og sterke smertestillende – og senere bedøvelsesmidler og anestesi. Det førte til at de måtte utføre smertefulle prosedyrer, inkludert amputasjoner og keisersnitt, uten anestesi. 

Leger og sykepleiere har blitt tvunget til å forlate premature babyer og alvorlige syke med pustehjelp. Pasienter som senere ble funnet døde.

Situasjonen forverrer seg

Sykepleier Turid, som jobber i Røde Kors på et sykehus sør i Gaza, sier til TV2 at situasjonen forverrer seg daglig. Hun sier det er helt hjerteskjærende. Det er store brannskader, svære sår, tunge historier og mange, mange skjebner. Hun peker på at når denne krigen er slutt, kommer de til å trenge masse hjelp utenfra i lang tid fremover. 

Da siste 90 dagene av aggresjonen har 23 av 36 sykehus og 53 helsesentre blitt bombet eller stengt ned av israelske okkupasjonsstyrker. I skrivende stund er al-Aqsa-sykehuset midt på Gazastripen under angrep av israelske droner. 

Taushet dreper

Siden 7. oktober er over 300 helsepersonell drept på Gazastripen, og antallet øker dag for dag. Det er mer enn i alle kriger og konflikter kombinert siden 2016. 

Sykehus har historisk sett vært trygge under krig, men i 2011 skjedde det en endring. Sykehus ble bombet i Libya, i Syria og senere i Ukraina. Samtlige angrep ble fordømt av Vesten. Men hva skjer nå?

Er menneskene på Gazastripen mindre verdt? 

Det er uforståelig at ikke dette skrives og rapporteres mer om i mediene. Jeg vil sitere Morten Rostrup fra Leger uten grenser: Vi vet ikke om ord kan redde liv, men vi vet med sikkerhet at taushet dreper. 

Så fortsett å snakke opp mot dehumaniseringen av palestinerne og okkupasjonen av Gaza. Fortsett å si stopp folkemordet. Det er nok nå.

Ingen er fri før alle er fri.

Fakta
Krigen mellom Hamas og Israel
  • Hamas-soldater fra Gaza angrep det sørlige Israel 7. oktober 2023.
  • 1162 mennesker ble drept i angrepet, blant dem 332 israelske soldater og 57 politifolk. De øvrige var sivile, blant dem 33 barn.
  • Minst 22 722 palestinere er siden drept i israelske angrep på Gazastripen, og rundt 7000 er savnet og fryktes å ligge under ruiner av bombede bygninger (pr. 7. januar 2024).
  • 70 prosent av ofrene i Gaza er ifølge palestinske helsemyndigheter barn og kvinner.
  • Rundt 58 000 palestinere er såret i angrepene. Mange har fått skader for livet.
  • Minst 326 helsearbeidere, 144 FN-ansatte og 106 journalister er blant de drepte.
  • 173 israelske soldater er drept i kamp med militante palestinske grupper eller har mistet livet i ulykker i Gaza, og 1020 er såret.
  • De israelske angrepene har drevet over 85 prosent av Gazas 2,3 millioner innbyggere på flukt fra sine hjem.
  • Israels blokade har gjort situasjonen for internt fordrevne kritisk, og rundt hver fjerde opplever ifølge FN katastrofal hungersnød.
  • 23 av Gazas 36 sykehus og over 370 skoler har måttet stenge etter angrep.
  • Over 60 prosent av alle boliger i Gaza er ødelagt.
  • Over 330 palestinere er drept i israelske angrep på den okkuperte Vestbredden siden 7. oktober, rundt 80 av dem barn. Over 3800 er såret på Vestbredden.
  • Åtte israelere er drept i angrep fra palestinere på Vestbredden og i Jerusalem.
  • Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte om lag 240 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober.
  • Mange er siden frigitt i fangeutveksling, og 23 av gislene antas å være døde. Israel anslår at minst 123 soldater og sivile fortsatt holdes fanget i Gaza.
  • Israel hevder å ha drept rundt 8000 militante palestinere i løpet av krigen, opptil 1500 av dem under angrepet 7. oktober.
  • Cirka 250 000 israelere er evakuert fra byer og kibbutzer nær grensa til Gaza samt fra landsbyer nær grensa mot Libanon.

Kilder: NTB, FNs nødhjelpskontor (OCHA), AFP, IDF, UNRWA, palestinske myndigheter, Haaretz, The Times of Israel, Al Jazeera

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse