fbpx Vil ha mer oppgaveglidning Hopp til hovedinnhold

Vil ha mer oppgaveglidning

Leder av faggruppen av urologiske sykepleiere NSF, Tone Hestad Storebø (bildet) ønsker mer oppgaveglidning. Foto: Bjørn Erik Larsen

En sykepleier skal kunne skrive ut resepter på utstyr innen sitt spesielle område.

I intervjuet « Medisinmannens resept» etterlyser Steinar Madsen mer oppgaveglidning. Leder av faggruppen av urologiske sykepleiere NSF - Tone Hestad Storebø - er enig.

Hun skriver dette:

Jeg tenker at det ikke er så lurt å være negativ til all oppgaveglidning. Klart at dette vil medføre ekstra ansvar og ikke alle ønsker det eller er klar for det. Det er legene som skriver ut resept på både legemiddel og sykepleieartikler som for eksempel ink ontinentutstyr. (Jeg jobber innen urologien og er også leder i FSU - urologiske sykepleiere i Norge.) Dette har ikke legene, hverken spesialister eller allmennleger, kapasitet til å sette seg inn i da det finnes ufattelig mye utstyr på markedet. Pasienten får derfor en «blankofullmakt» med seg til apoteket, og de vil selvfølgelig selge. Mye. Det finnes grelle eksempler på at apotekene leverer ut alt for mye og ikke tilpasset utstyr til pasientene. Jeg har egen erfaring med min svigermor som hadde et helt rom fullt av kasser med bleier som måtte destrueres da dette ikke kan leveres tilbake til apoteket. De kan gjøre det helt uten at noen kontrollerer dette. Det er en jevn stigning i utgiftene rundt dette. Vi rundet et forbruk på 800 MILLIONER kroner på inkontinens-/kateter-produkter i 2012 (Tall fra HELFO, helseøkonomiforvaltningen). Dette er kun det blåresept-ordningen genererer. Alt det som forbrukes på sykehjem og sykehus kommer i tillegg til dette igjen. Samtidig kan vi plusse på utgiftene til de mange plagede mennesker som ikke går til lege og får resept på dette. De bare kjøper selv da det føles for flaut å innrømme problemet. En sykepleier som er utdannet til det, i dette tilfellet en uroterapeut, vil kunne hjelpe pasienten med tilpasset utstyr. Dette vil spare pasienten for lite trivelige stunder på apoteket der kanskje noen de kjenner jobber og det vil spare samfunnet for millioner av kroner. I tillegg ligger det en ikke så rent liten miljøgevinst og venter. DERFOR mener jeg at en sykepleier i aller høyeste grad skal kunne skrive ut resepter på utstyr innen sitt spesielle område.

 

Les: Tema Oppgaveglidning

Jeg tenker at det ikke er så lurt å være negativ til all oppgaveglidning.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.