fbpx Å være Mann anno 2016 og sykepleier Hopp til hovedinnhold

Å være Mann anno 2016 og sykepleier

Det er ingenting feminint med å være sykepleier. Det er ingenting ved yrket som er spesielt kvinnelig eller spesielt lite mandig.

Se på begrepet «omsorg», som fremheves av flere som et feminint begrep. Ser man på tidligere tiders kjønnsroller er kvinnen «hjemme» mens mannen er «ute». Om det er ute å jakter på mat med klubbe, pil og bue, eller jobber på fabrikken, eller reiser på lofotfiske månedsvis borte fra familien – så er det også omsorg, selvoppofrelse, ofte med livet som innsats. I dag er det ikke utenkelig, det er til og med forventet, at mannen skal ta sin del av foreldrepermisjon, delta i stell av sitt eget barn, leke med, trøste og ha omsorg for det. Det er ikke utenkelig, det er til og med forventet at mannen deltar i husarbeidet, kan prate med sin partner om alt fra «vær og vind» til «de nære ting». At partnere er likeverdige og ikke Herre og hustru. Det handler mye om det samme, det har bare en annen form. En form som er i takt med tiden vi lever i. Det handler ikke om å være en mykere mann. Det handler bare om å være en mann som lever i sin egen tid. Hver tid har sine behov og sine idealer.

Sykepleier må være modig

En pasient er ikke en ensartet enhet. Pasienter er like forskjellige som det du og jeg er. De kan være redde, sinte, glade, takknemlige, frustrerte eller trygge. De kan ha masse kunnskap om sin tilstand, eller ingen. Å møte pasienten der den er, krever mot til å gå inn i samtaler man aldri ellers tar med sine medmennesker i hverdagen. Mot til å snakke noen andres sak når de ikke kan. Mot til å gå inn i en situasjon som «mannen i gata» løper fra; blod, sår, hjertestans, sorg.

Sykepleier må være sterk – mentalt

Ja, jeg presiserer mentalt – fordi selv om rå muskelstyrke hjelper en i alle fysiske utfordringer som pleier, mekaniker, arbeider i butikk, lager eller whatever, krever det en porsjon mental styrke for å stå i arbeidspresset, ansvaret på jobb og samtidig fungere i hverdagen utenom.

Jeg får inntrykk av at mange tror at sykepleie handler om å tørke bort avføring, gi moset mat med skje, trippe rundt skrøpelige gamle damer med kluter og svamper mens man holder de i hånden og hører på historier om gamle dager. Ja - noen har behov for noe av dette, men det er ikke «sykepleie oppsummert». 

I min jobb som sykepleier må jeg være modig, sterk, tydelig, systematisk, teknisk, ansvarlig, fleksibel og vise gode samarbeidsegenskaper. Dette er kvaliteter og egenskaper jeg i aller høyeste grad finner forenelig med å være Mann anno 2016.

Det handler ikke om å være en mykere mann.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse