Må vi vente i 100 år?
De som mener kvinnedagen har utspilt sin rolle, kan umulig ha tatt inn over seg den systematiske lønnsdiskrimineringen av kvinnedominerte yrker.
Igjen er det tid for å markere 8. mars - kvinnedagen. Det mobiliseres for å synliggjøre områder der kvinners status og rettigheter står langt tilbake hva gjelder likestilling og likeverd. Norge liker å betegne seg som verdens mest likestilte land til tross for at vi i tiår etter tiår har akseptert en uverdig lønnsdiskriminering mellom kjønnene. De som mener at kvinnedagen har utspilt sin rolle kan umulig ha tatt inn over seg at kvinnedominerte yrker systematisk lønnes lavere enn mannsdominerte yrker med samme kompetansekrav og utdanningsnivå. De kan heller ikke ha tatt inn over seg at det er en villet politikk å opprettholde disse forskjellene.
Kan ikke sove så lenge
Fylkesstyret i Norsk Sykepleierforbund Rogaland hadde nylig møte med likestilling og diskrimineringsombudet (LDO). Tema var likelønnssituasjonen på samfunnsnivå og en diskusjon om strategier for å sikre lik verdsetting av kvinne- og mannsdominert yrker. LDOs beregninger viser at om vi fortsetter arbeidet med å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinne- og mannsdominerte yrker i samme takt vi har gjort hittil vil det gå 100 år før vi har oppnådd likelønn. Sykepleiere er ingen Tornerose, vi kan ikke tillate oss å sove så lenge!
Også våre politikere bør våkne fra Tornerosesøvnen. De må ta et oppgjør med den tilsynelatende oppfatningen at det er «harde» yrker og frontfagene som står for verdiskapning og som må belønnes og hensynstas, og da på bekostning av «myke» og kvinnedominerte yrker som for eksempel sykepleieryrket.
Stor mangel på sykepleiere
Kjønn styrer verdsetting av kunnskap. Sykepleiere er kunnskapsarbeidere med utdanning og kompetanse på linje med ingeniører, men det er åpenbare forskjeller i hvordan denne kunnskapen blir verdsatt. Om tjue år vil vi i følge Statistisk sentralbyrå mangle 30 000 sykepleiere, jordmødre og helsesøstre. Lønnsdiskrimineringen gjør det utfordrende å rekruttere og beholde sykepleierkompetanse allerede i dag.
Kompetanseflukt
Vi kan ikke vente i 100 år til! Norge som nasjon kan ikke tillate seg å føre en økonomisk politikk som bidrar til kompetanseflukt fra helsevesenet. Gjør vi det, kan gode helsetjenester være en mangelvære lenge før 2116. Norsk Sykepleierforbund mener Sykepleierløftet vil utgjøre en god start på det å tilpasse seg fremtidens utfordringer. Løftet innebærer at ingen sykepleiere med 10 års ansiennitet tjener mindre enn 500 000 kroner i året innen 2019. Det tilsvarer ca. 70 000 kroner i lønnsøkning i løpet av fire år. Hvis dette hadde blitt i årets oppgjør, i snitt til alle kvinnedominerte yrker, så hadde det tilnærmet gitt oss likelønn. Er vårt forslag om å ta dette over fire år for mye forlangt?
Gratulerer med 8.mars dagen.
0 Kommentarer